Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından organize edilen, 'Emeğe Saygı Mitingi' Türkiye'nin 4 bir tarafından gelen, sendika ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 612 Bin nüfusu olan ve emeğin başkenti olarak bilinen Zonguldak'ta düzenlenen bu mitinge ise yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Türkiye'nin dört bir yanından sendika ve yöneticilerinin de davetli olduğu miting için diğer İl'lerden takviye polislerde gelirken katılımın son derece düşük olması dikkat çekici en önemli durumdu.

 

GMİS tarafından tertiplenen 'Emeğe Saygı Mitingi' yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen, çok sayıda sendika ve sivil toplum örgütlerince, Zonguldak Madenci Anıtında gerçekleştirildi.  İstasyon Caddesi'nde toplanan maden işçileri, sendika ve sivil toplum örgütü emekçileri pankartlarla slogan atarak, Madenci Anıtı önünde toplandı.

 

"EMEKÇİLERİ MADENCİ ANITINDA BULUŞTURDUK"

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı bütün maden ocaklarından çalışan ve taşeron maden işçileri ve yakınları katıldı. Madenci Anıtında halka seslenen GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, ''Bugün 27 Ocak 2013, burası Zonguldak, burası emeğin başkenti, bugün Türkiye'nin emekçileriyle Madenci Anıtında buluştuk. Emeğin başkentinde emeğe saygı istiyoruz. Artık Türkiye'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Hiç kimse emekçileri görmezden gelemeyecek. Artık yeter diyoruz. Biz güzel ölmek istemiyoruz. Taşeron cinayetlerine hep birlikte son verecek, taşeron bataklığını hep birlikte kurutacağız.

 

İŞ CİNAYETİ DİYORUZ

 

7 Ocak 2013 tarihinde Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi'nde taşeron şirkette çalışan 8 arkadaşımızı kaybettik. Biz, bu arkadaşlarımıza ve tüm maden şehitlerimize, iş kazalarında kaybettiğimiz emekçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Son olayı iş cinayeti olarak tanımladık. İş cinayeti diyoruz. Çünkü biz, daha 2004 yılında, Yeraltında taşeron olmaz demiştik. 2005 yılında eylem yaptık. TTK'nın işçi açıklarının giderilmesini ve bu işlerin de eskiden olduğu gibi TTK tarafından yapılmasını istedik. İşçi almadılar. Taşeron şirketin madenlere girmesini engelledik. Ama devlet çalışmalarını sağladı. Sonra 17 Mayıs 2010 faciasını yaşadık. Bu kez de eylem yaparak uyardık. Taşeron işçilerinin Kuruma devredilmesini istedik. Ama ilgililer devam ettirdiler. Taşeron şirketin yeterli iş güvenliği önlemlerini almadığı raporlara yansımasına rağmen devam edildi ve 7 Ocak 2013'ü yaşadık.

 

TÜM TÜRKİYE SES VERDİ

 

Bu kez sadece Zonguldak değil, tüm Türkiye ses verdi. Türkiye'nin dört bir yanından; siyasetin her yelpazesinden, emek örgütlerinden, meslek odalarından, emeklilerden, işsizlerden, herkesten öfke yükseldi. Çünkü taşeron cinayetleri, Türkiye'nin her tarafını kuşattı. Sadece 2012 yılında; İstanbul Tuzla Tersanelerinde, Esenyurt'ta bir inşaatta, Samsun'da bir bakır fabrikasında, Adana'da Gökdere baraj inşaatında, Erzurum Aşkale'de gölette, Giresun'da baraj inşaatında onlarca taşeron cinayeti yaşandı. Şubat 2011'de Afşin-Elbistan'da göçük altında kalan 9 madenci arkadaşımızın, Adana Gökdere Baraj inşaatı kazasında kaybolan arkadaşlarımızın cenazelerine henüz ulaşılamadı. Taşeron demek, ölüm demek oldu. Kozlu, bardağı taşıran son damla oldu ve buradan hep birlikte haykırıyoruz. Biz, taşeron düzenini istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, taşeron olmayacak. Yeni bir dünyanın kapısı emekle açılacaktır. Herşey Emeğe Saygı ile başlayacak. İnsanca çalışıp, insanca yaşayacağımız bir düzen kurulacak. Taşeron uygulamalarına son verilecek dedi.

 

TÜRKİYE'NİN PEK ÇOK NOKTASINDAN KATILIM OLDU ZONGULDAK UYUDU!..

Mitinge, destek vermek için Türkiye'nin 4 bir yanından Türk-İş ve DİSK'e bağlı sendikaların emekçileri, genel başkanları, genel başkan yardımcıları, şube başkanları ile çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti katıldı. Miting sonrası vatandaşlar olaysız bir şekilde dağıldı.