Milletvekilleri Haberal ve Köktürk: “40 milyar dolarlık kamu yararına aykırı özelleştirmelerle cumhuriyetin birikimlerini tamamen elden çıkartan, tüm ulusal sanayi kuruluşlarımızı, bankalarımızı, limanlarımızı ve son olarak da ülke topraklarımızı hovardaca satan, özelleştiren ve hatta yabancılaştıran AKP’nin politikaları ülkemizi telafi edilemeyecek ağır bir sürece sürüklemektedir”

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” dolayısıyla ortak bir kutlama mesajı yayımladılar. Tüm dünya emekçilerinin barış içinde kutladığı 1 Mayıs’ın Türkiye’de de barış içinde kutlanacağını, emekçilerin emperyalizme ve faşizme karşı omuz omuza mücadele edeceğini belirten Haberal ve Köktürk, “5 bini aşkın maden işçisini yerin yüzlerce metre altında iş kazalarında, grizularda şehit veren, madencisiyle, demir-çelik işçisiyle, enerji işçisiyle, SEKA ve diğer sanayi iş kollarındaki emekçileriyle, emeğin başkenti olma onurunu taşıyan Zonguldak için, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın anlamı çok büyüktür” dediler. Haberal ve Köktürk’ün ortak açıklaması şöyle:

 

8 SAATLİK İŞ GÜNÜ TALEBİ
“Uluslararası İşçi Birliği’nin dünya işçilerine 8 saatlik işgünü için mücadele çağrısı yapmasıyla, 1 Mayıs 1886’da Amerika'nın her yerinde, işçiler miting, grev ve eylemler düzenleyerek 8 saatlik işgünü talep ettiler. Bu çağrı üzerine, özellikle, Chicago'da 200 bin işçi iş bıraktı. İşçilerin hak taleplerine ateş açarak karşılık verildi. Saldırıda birçok işçi hayatını kaybetti. Ardından 4 işçi önderi idam edildi. Binlerce işçi işten atıldı. 1889’da 1 Mayıs işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak ilan edildi. 1890'da bu gün işçi bayramı olarak tüm dünyada alanlarda kutlanmaya başlandı. Ülkemizde 1 Mayıs 1909’dan bu yana kutlanıyor. Özellikle 1975’den sonra yapılan kutlamalar işçilerin, köylülerin, memurların ve halkın büyük katılımıyla gerçekleştirildi. 

 

COŞKUYLA KUTLANDI
Ne yazık ki, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de yapılan kutlamalar sırasında dış güçlerin içteki taşeronları aracılığıyla organize ettiği, büyük bir katliam yaşanmış, onlarca masum emekçimiz yaşamını yitirmiştir. Aradan geçen bunca yıla karşın bu katliamı gerçekleştirilenler ortaya çıkarılamamıştır. 1 Mayıs Emekçi Bayramı’nı coşkuyla kutlarken, emekçilerimizin bugün içinde bulundukları duruma da göz atmanın yararlı olacağı düşüncesindeyiz. 12 yıllık AKP iktidarı döneminde ülkemizde işçilerimizin karşı karşıya kaldığı en büyük saldırı; ‘müflis tüccar devlet’ mantığıyla yapılan özelleştirmelerdir. AKP döneminde yapılan özelleştirmelerde hukuk kuralları çiğnenmiş, kamu yararı düşünülmemiş, büyük işsizliğe yol açılmış ve özelleştirmeler adeta bir yağmaya dönüşmüştür. Özelleştirilen firmaların vergi borçları silinmiş, vergi indirimlerine gidilmiş ve pek çok olumsuzluk halkımızın gözü önünde yaşanmıştır...

 

“TEHLİKELER BEKLEMEKTE”
40 milyar dolarlık kamu yararına aykırı özelleştirmelerle cumhuriyetin birikimlerini tamamen elden çıkartan, tüm ulusal sanayi kuruluşlarımızı, bankalarımızı, limanlarımızı ve son olarak da ülke topraklarımızı hovardaca satan, özelleştiren ve hatta yabancılaştıran AKP’nin politikaları ülkemizi telafi edilemeyecek ağır bir sürece sürüklemektedir. Önümüzdeki süreçte ülkemizi ve emekçilerimizi daha büyük tehlikeler beklemektedir. Ancak, içinden geçtiğimiz süreç ne olursa olsun, emekçilerin haklı ve kararlı mücadelesi sonucunda ülkemizde de emek sömürüsü, yoksulluk ve yolsuzluklar, er geç sona erecektir.  Tüm dünya emekçilerinin barış içinde kutladığı 1 Mayıs ülkemizde de barış içinde kutlanacak, emekçilerimiz emperyalizme karşı, faşizme karşı omuz omuza mücadele edecektir. 5 bini aşkın maden işçisini yerin yüzlerce metre altında iş kazalarında, grizularda şehit veren, madencisiyle, demir-çelik işçisiyle, enerji işçisiyle, SEKA ve diğer sanayi iş kollarındaki emekçileriyle, emeğin başkenti olma onurunu taşıyan Zonguldak için, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın anlamı çok büyüktür. Bu ve duygu ve düşüncelerimizle; başta ölüm pahasına kömür çıkartmaya çalışan maden işçilerimiz olmak üzere; yeraltında ve yerüstünde alın terini ülkemizin kalkınması, gelişmesi ve zenginleşmesi için akıtan işçilerimizin, emekçilerimizin 1 Mayıs Bayramı’nı kutluyor, saygılar sunuyoruz.”               

(Haber Merkezi)