1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı emeğin başkenti Zonguldak'ta yine sönük kutlandı. 620 Bine yakın nüfusu bulunan Zonguldak'ta kamu ve özel sektörde çalışan yaklaşık 5 bin civarında kişi aileleri ile birlikte Madenci Anıtındaki etkinliğe katıldı.

 

Son yıllarda gerek siyasi gerek ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan göç alan İl'den göç veren İl konumuna gerilemeye başlayan Zonguldak'ta on binlerce emek işçisi bulunurken Zonguldak'ta düzenlenen işçi bayramına 5 bine yakın kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinde Türkiye Taşkömürleri Kurumu iş yerlerinde toplanan Madenciler bölgelerinden yürüyerek İstasyon Caddesi'ne geldiler. Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Üzülmez'de bulunan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Sendika, Dernekler, Oda ve Sivil toplum örgüt temsilcileri ve üyeleri ile Ereğli Demokratik Kitle örgütlerinin katılımını ile oluşan büyük kalabalık grup İstasyon Caddesi'nden başlayarak Madenci Anıtı'na kadar, Adalet adalet dediniz, hakkımızı yediniz, Kalkınma Deniz Peşkeş çektiniz,  Köle değil, işçiyiz, Mezarda emeklilik istemiyoruz, Kıdem tazminatımıza dokunulmasın, İş Cinayetlerine son şeklinde pankartlar sloganlar eşliğinde yürüdüler.

 

KATILIM YÜKSEKTİ

1 Mayıs Kutlamalarına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP İl Başkanı Tümer Peker, üniversite öğrencileri de destek verdiler. Geçtiğimiz yıllara oranla katılımın yüksek olduğu madenci anıtı ve Fevkani Köprüsünün bir bölümü ile Üzülmez Yolu tıkandı.

 

EMEKÇİLERİN SESİNE KULAK VERİN

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, konuşmasında yeni uygulamalarla sosyal barışı darmadağın edecek, işyerlerinde çalışma barışını bozacak düzenlemeler yapılmak istendiğini söyledi. Alabaş, şöyle dedi:  Kıdem tazminatını tartışma konusu yapıyorlar. Biz Türk- İş'in genel kurul kararını hatırlatıyoruz. Kıdem tazminatı bizim için bir genel grev sebebidir. 'Bölgesel asgari ücret' diye farklı asgari ücret uygulaması getirmek istiyorlar. Taşeron uygulamasını destekleyecek ve daha da yaygınlaştıracak düzenlemeler yapmak istiyorlar. 'Eşit işe eşit ücret' uygulamasını hukuken ortadan kaldırmak istiyorlar. 'Serbest çalışma, esnek çalışma' diyerek ay, hafta, gün, hatta saatli çalışma süreleri getirmek istiyorlar. Sendikaları ve toplu sözleşme düzenini ortadan kaldırmak istiyorlar. Buradan hükümeti uyarıyoruz; Sermayenin isteklerine değil, bizim, işçilerin, emekçilerin sesine kulak verin.