CHP Zonguldak Milletvekillerinden ortak tepki:

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekilleri Prof.Dr.Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk, Çates’in özelleştirilemeyeceğine vurgu yaptı Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun küçütülmesi, kapanma noktasına taşınması, ÇATES’in özelleştirilmesi sonucu ithal kömüre bağımlı kılınmasının sadece Zonguldak’a değil ülkeye yapılacak en büyük kötülük olduğunu söylediler.

 

ÖZMALLARA SALDIRI

Zonguldak’ın ve ülkenin geleceğini kapatan özelleştirme ve uygulamalardan vazgeçilmesi için siyasi iktidarı uyararak sorumluluğa davet eden Milletvekillerinin ortak yaptığı yazılı açıklama şu şekilde: AKP, sosyal devlet anlayışının yerine ikame ettiği “müflis tüccar devlet” anlayışına yönelik politikalarla, halkın “Öz malları”na saldırısını doludizgin sürdürüyor.

 

AĞIR BİR SÜRECE SÜRÜKLÜYOR

40 Milyar dolarlık kamu yararına aykırı özelleştirmelerle cumhuriyetin birikimlerini tamamen elden çıkartan, TÜPRAŞ, TELEKOM, ERDEMİR v.b tüm ulusal sanayii kuruluşlarımızı, bankalarımızı, limanlarımızı ve son kertede ülke topraklarımızı hovardaca satan, özelleştiren ve hatta yabancılaştıran AKP’nin politikaları ülkemizi telafi edilemeyecek ağır bir sürece sürüklüyor. Bu ağır ve telafi edilemeyecek kararların ÇATES ve diğer elektrik santrallerinin özelleştirilmesiyle sürdürülmesi hem ülkemizi, hem de Zonguldak’ı, maalesef geri dönülmesi mümkün olmayan bir sürecin mağduru haline getiriyor.

 

CUMHURİYETİN İLK İL’İ

Zonguldak, hepimizin bildiği gibi Cumhuriyetin ilk ilidir. Yıllarca kömürüyle, demir çeliğiyle, enerjisiyle yani, ÇATES’i ile ülke ağır sanayisini omuzlarında taşımıştır. Yine Zonguldak, bu görev ve hizmetleri yerine getirirken ağır bedeller ödemiş, binlerce evladını iş kazalarında, grizularda yitirmiş, büyük acılar çekmiştir. Ancak, 1980’lerden sonra başlayan, AKP döneminde doludizgin hızlanan emeğe ve ulusal varlıklara karşı politikaların sonucu olarak; Cumhuriyetin ilk ili olan Zonguldak ağır darbe almış, net göç veren 14 ilden birine dönüşmüş, sadece son 3 yılda 45 bin evladını iş aramak üzere gurbete uğurlamıştır.

 

MADEN KASABASINA DÖNDÜRDÜ

TTK’nın küçültülmesi, genel müdürlüklerin veya il müdürlüklerinin başka illere taşınması, kapatılması, ülke bütçesine ödediğimiz kaynakların geri dönmemesi, kamu yatırımlarından en az pay alan illerden birisi olması, emeğin başkenti Zonguldak’ı adeta terk edilmiş bir maden kasabasına döndürmüştür. Oysa ki, kömür en önemli ulusal varlığımızdır. Yerli kömüre sırt dönülerek ithal kömüre kucak açılması, hem işsizliği, hem ulusal borçlanmamızı körükleyen temel unsurlardan birisidir.  Bugün Türkiye’de rekor kıran cari açığın neredeyse tamamına yakını “Enerji ithalatından” kaynaklanmaktadır.

 

İKTİDARI UYARIYORUZ

Türkiye Taş Kömürleri Kurumunun küçültülmesi, kapanma noktasına taşınması, ÇATES’in özelleştirilmesi sonucu ithal kömüre bağımlı kılınması sadece Zonguldak’ı değil, ülkemize yapılacak en büyük kötülüktür.  Bizler Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekilleri olarak; yerli enerji kaynaklarımıza sırt dönülmesine, ulusal varlıklarımızın haraç mezat elden çıkarılmasına, ÇATES’in özelleştirilerek ithal kömüre bağımlı kılınmasına sonuna kadar karşıyız. Zonguldak halkımızın ve ülkemizin çıkarlarının kararlı takipçisiyiz. ÇATES’in halkımızın öz malı olduğunu, özelleştirilemeyeceğini bir kez daha en yüksek sesle haykırıyoruz. Zonguldak’ın ve ülkemizin geleceğini kapatan özelleştirme ve uygulamalardan vazgeçilmesi için AKP iktidarını uyarıyor ve sorumluluğa davet ediyoruz.

 

(Haber Merkezi)