25 Yıl 6 ay çalıştığı Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'ndan 55 yaşında emekli olan Sedat Zandal, 15 dönümlük alan üzerinde kurduğu Alpin Saanen Keçi Çiftliği ile girişimciliğe ilk adımını attı. 35 dişi keçi 2 erkek keçi olmak üzere toplam 37 keçi ile 15 dönümlük alan üzerinde 2011 yılı Ağustos ayından itibaren faaliyetlerine başlayan çiftliğin sahibi Zandal, hedefini 300 keçi ile günlük 500 litre süt üretmek olduğunu açıkladı. Yaklaşık 300 bin TL'lik bir yatırım ile bu tesisi faaliyete soktuğunu söyleyen Zandal çiftliği kurma düşüncesinden hedefine kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu. Zandal'ın açıklamaları şu şekilde:

 

FİZİBİLİTESİNİ YAPTIK

Uzun yıllar Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarında çalıştım. Çalışırken hayalimde hep bir iş kurmak vardı. Bu işler içerisinde bir sürü iş branşları vardı, bu işin biraz fizibilitesini yaptıktan sonra yapabileceğimize karar verdik. Bolu'da ve başka birkaç yerde Saanen çiftliklerini dolaştıktan sonra bu işi Kdz.Ereğli'de yapacağımıza karar verdik. 35 dişi 2 erkek keçi ile başladık, şuana kadar ise 70'ye yakın keçimiz var. Saanen keçi çiftliği süt ağırlıklı bir tesistir.

 

GÜNLÜK TAZE SÜT VERECEĞİZ

Türkiye'nin ihtiyacı olan sütü üretmeye çalışacağız. Ereğli'de bu iş yoktu, ilk kez oldu. Ereğli halkına günlük taze süt vereceğiz. Sütün değerini bilenler bu işi artık kovalıyorlar. Erdemir'den aldığım emekli tazminatı ve Erdemir Vakfı'ndan aldığı paraları buraya yatırdım yaklaşık olarak 300 bin TL'lik bir bütçedir bu. Ereğli bu işi duydukça bu işe biraz daha ağırlık veriyor. Şuan günlük üretimimiz 25 litre civarında düşük olmasının nedeni ise annelerinden beslenen oğlakların henüz ufak olmaları önümüzdeki süreçte günlük 60 litreye kadar çıkmayı planlıyoruz. 

 

HEDEF 300 KEÇİ İLE 500 LİTRE SÜT

Alpin Saanen Keçi Çiftliği olarak hedefimiz de 300 keçi ile günlük 450-500 litre ortalama süt almayı düşünüyoruz. Buranın iklim şartı güzel 3 aylık bir kışı var bu 3 ayda kaba yemini stoklarsınız maliyeti düşürmeye çalışırsınız. Mart'tan itibaren ise hayvanlar dışarıda, ılıman bir iklim olduğu için bu işi yapmaya uygun bir yer.

 

SAĞIM ÜNİTESİNİ KENDİM YAPTIM

Yine keçilerin sütünün alınması tamamen hijyenik bir ortamda makinalar tarafından yapılıyor. Bu sistemi internet üzerinden indirdim, kendi icadımdır. Başka ünitelere bakarak bu sağım bölümünü yaptırdım. Keçiler sağılacağı zaman makine sesini duyduktan sonra sağımın olacağı yere gelirler burada her birinin girebileceği bir alan vardır buralara girerler her seferinde girdikleri yeri bilirler ve başka bir bölüme de girmezler.