Zonguldak'ta çocukken geçirdiği felç sonucu bir ayağı kullanamayan Mehmet Çolakoğlu, özürlü maaşının kesilmesi için müracaat ettiğinde geç bildirim gerekçesiyle 8 bin TL'lik cezayla karşılaştı.
Osmanlı Köyü Alibüyük mahallesinde yaşayan 51 yaşındaki Mehmet Çolakoğlu, çocuk yaşında geçirdiği felç sonrasında ayağının birini kullanamaz oldu. 2 çocuk sahibi Çolakoğlu'na yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle akrabaları ve komşuları sahip çıkarak 1990 yılından itibaren sigortasını ödemeye başladı. Çolakoğlu için 1999 yılında özürlü maaşı bağlandı. 3 ayda bir aldığı 550 TL aldığı maaşla ailesini geçindiren Çolakoğlu, 1 Ocak 2010 tarihinde ise ödenen tarım sigortasından emekli oldu. İlk maaşını alınca Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü'ne giden Mehmet Çolakoğlu, artık özürlü maaşını ihtiyacı kalmadığını belirterek, özürlü maaşının kesilmesini istedi. Müracaatının ardından yaklaşık 8 bin TL ceza geldiğini belirten Çolakoğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Ben, eşim ve 2 çocuğumdan oluşan toplamda 4 kişilik ailemizi geçindirebilmek için çeşitli müracaatlarım üzerine 3 ayda bir ödenmek koşuluyla 550 TL özürlü maaşı bağlandı. 1999 yılında özürlü maaşı almaya başladım. Fakat ben özürlü olduğumdan çalışamıyordum. Evimi ailemi geçindiremez hale geldiğim için köydeki akraba ve komşularım desteği ile tarım sigortalısı yapıldım. Aidatlarımı akraba ve komşularım tarafından ödendi. 1 Ocak 2010 tarihinde ise tarım sigortasından emekli oldum. Tarım sigortasından emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğüne müracaat ederek, tarım sigortasından emekli olduğumu, 3 ayda aldığım 550 TL özürlü maaşımın artık kesilmesini istedim. Benim ihtiyacımın olmadığını artık ihtiyacı olan başka bir kişiye bu paranın ödenmesini istedim. Ama sanki hırsızlık yapmışım, ben sanki devleti dolandırmışım gibi muamele gördüm. Sadece devleti zarara uğratmak istemedim. Fakat suçlu oldum. Bana 8 bin TL ceza kesildi ve geri ödeme yapmam isteniyor."
Eşinin ve küçük çocuğunun hasta olduğunu belirten Çolakoğlu, elektrik ve su paralarını bile ödemekte zorlandığını, cezayı ise ödemesinin mümkün olmadığını ifade etti. Çolakoğlu, "Benim 8 yaşındaki çocuğum Akdeniz anemisi hastası ve devamlı tedavi altında. Eşim rahatsız artık bahçede bile çalışamıyor.
Şimdi aldığım emekli maaşı aylık 550 TL. Ben bu maaşla kendi geçimimizi mi sağlayayım, Akdeniz anemisi hastası olan çocuğumu mu tedavi ettireyim. Yoksa elektrik, su paramı mı ödeyeyim. Bunlar yetmezmiş gibi bir de devletin geri istediği 8 bin TL cezayı mı ödeyeceğim. Durumum zaten görülüyor, raporlarım da mevcut. Ben bu özürlü maaşını almak için sahte evrak bile düzenlemedim. Görevliler dosyalarda bunu görmedi mi? Neden bu sorumsuzluklarının cezasını bize kesiyorlar? Devletimiz, birçok mağdur ve zor durumda olan devletlere bile yardımcı olurken, neden bizi kendi elleriyle mağdur ediyor? Gerçekten mağdurum, bu parayı geri ödeyemem" dedi.
Kurum yetkilileri ise paranın gecikme faiziyle birlikte geri ödemesinin gerektiğini ifade etti.