CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün emeklilerin bazı hak düzenlemeleriyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e yönelttiği sorulara gelen yanıtta yeni bir çalışma yapılmadığı bildirildi.

Emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kalanlardan yapılan sosyal güvenlik destekleme primi kesintisi, emeklilerin maaş promosyonu ve çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra emekli olanlara ikramiye ödenmesi konularında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e soru önergesi veren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, AKP İktidarı, ülkemizin yaşlılarına, emeklilerine, dul ve yetimlerine karşı son derece duyarsızdır dedi, 

MİLLETVEKİLİ KÖKTÜRK, FARUK ÇELİK'İN YANITLAMASI İSTEMİYLE TBMM BAŞKANLIĞINA ŞU SORU ÖNERGESİNİ VERMİŞTİ.
1.Aldığı emekli maaşıyla geçinemediği için, emekliliğinde de çalışmak zorunda bırakılan emeklilerden alınan Sosyal Güvenlik Destekleme Primini kaldırılması yönünde herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
2.Sizden önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer'in Emeklilere bir maaş promosyon verileceğine dair sözleri basına yansımıştı bu konuda bir çalışma var mıdır? Devlette sürekliliği esas alarak, emeklilere verilen bu sözü yerine getirmeyi düşünüyor musunuz?
3.Anayasa Mahkemesi, devlet memurluğundan ayrılıp, özel sektöre geçen ve daha sonra SSK veya Bağ-Kur'dan emekli olanlara, memuriyette geçen dönemleri için ikramiye ödenmesini önleyen yasa hükmünü iki yıl önce iptal etmiş ve Bir yıl içinde ikramiyelerin ödenmesine olanak sağlayan yeni bir yasa çıkarılmasına işaret etmişti.  Ancak, iktidarınız tarafından, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği yasanın aynısı çıkarılmıştı.  Partimiz CHP, emeklilerin hakları doğrultusunda bir kez daha Anayasa Mahkemesi'ne gitmiş sonucunda, Anayasa Mahkemesi çıkarmış olduğunuz yeni yasayı da iptal etmiş ve emeklinin ikramiyesinin ödenmesine hükmetmişti. Bu durumda olan emekliler ikramiyelerini ne zaman alabileceklerdir? İkramiyelerini alabilmeleri için mutlaka mahkemeye gitmeleri mi gerekmektedir? 

FARUK ÇELİK'İN YANITI:
1.Çalışan emeklilerden yapılan kesintinin  (sosyal güvenlik destek priminin) kaldırılması konusunda herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
2.Önceki Bakan Ömer Dinçer'in Emeklilere bir maaş promosyon verileceğine ilişkin sözlerine rağmen emeklilere promosyon ödenmesi söz konusu değildir. Bu konuda yapılan çalışmalardan herhangi bir sonuç alınamamıştır.
3.Devlet memurluğundan ayrılıp özel sektöre geçen ve daha sonra SSK veya Bağ Kur'dan emekli olanlara memuriyette geçen dönemler için ikramiye ödenmesi 09.07.2011 tarihinden önce kendilerine 2829 sayılı kanun hükümlerine göre birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden aylık bağlanmış olanlara 5434 sayılı kanuna tabi olarak geçen hizmetlerine ilişkin olarak herhangi bir ödeme yapılamamaktadır.

KÖKTÜRK'ÜN GÖRÜŞLERİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından soru önergemize verilen bu yanıtlardan açıkça anlaşılacağı üzere; AKP İktidarı, emeklilerimizi, sadece seçim döneminde hatırlamaktadır.
Emeklilerimizin dört gözle beklediği, Çalışan emeklilerden yapılan sosyal güvenlik destek pirimi kesintisinin kaldırılması konusunda herhangi bir çalışmanın bulunmadığının ve Ömer Dinçer'in Emeklilere bir maaş promosyon vaatlerinin sonuç alınamayarak yaşama geçirilemeyeceğinin bildirilmesi, emeklilerimizin, AKP iktidarının gündeminde sandığa taşınıncaya kadar yer aldığının somut yansımasıdır.
AKP İktidarı, ülkemizin yaşlılarına, emeklilerine, dul ve yetimlerine karşı son derece duyarsızdır.
Ancak, CHP, gerek Aile Sigortası, gerek İntibak Yasa Tasarısı, gerekse Çalışan emeklilerimizden yapılan kesintilerin kaldırılması konusundaki söylemlerinin kararlı takipçisi olacaktır.   Bu konulardaki yasa tekliflerimiz TBMM gündemine sunulmuştur.