Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TÜED) Zonguldak Şubesi, son dönemde yaşanan gelişmeler ve ortaya atılan iddialar nedeniyle şüpheye kapılan emeklilerin, ?dolandırıcılar? tarafından istismar edildiği uyarısında bulundu.

TÜED Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş, bazı fırsatçıların, ?derneğe her ay 18 lira üyelik aidatı kesildiği? iddiasıyla emeklilere ısrarla istifa dilekçeleri sattığını ve bunun karşılığında 5-10 lira istediklerini söyledi.
Derneğin
aidat
tutarının aylık 1,5 lira olduğuna ve yılda bir kez toplu kesildiğine işaret eden Memiş, bu tutarın dışında emeklilerden başkaca bir para kesilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. Başkan Memiş, emeklilerden kendilerine 5-10 liraya dilekçe satmaya çalışan fırsatçılara itibar etmemelerini istedi.
Memiş, ayrıca Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile SGK
Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamalarda da derneğe üye olmayanlardan aidat kesilmesinin mümkün olmadığının ifade edildiğini belirtti.
Öte yandan, ?danışmanlık firması? adı altında faaliyet gösteren bazı büroların, ?fırsatçılıkla köşe dönmeye çalışırken? birçok emekliye ?intibak hakkınızı alacağız? diyerek 15-20 lira karşılığında dilekçe sattıklarını dile getiren Memiş, şunları kaydetti.
?Yıllardır emekli aylıklarının intibakının yapılmaması nedeniyle emeklilerimizin ciddi bir mağduriyeti var. İntibak hakkımızın alınabilmesi ise ancak ve ancak çıkarılacak bir yasayla mümkün olabilecek. Dilekçeyle veya dava açarak bu hak alınamıyor. Geçmişte
Anayasa Mahkemesi?nin bu konuda verdiği kararlar bulunmaktadır ve her seferinde mahkeme bu talepleri ne yazık ki reddetmiştir. Diğer taraftan Anayasa Mahkemesi
lehte karar verse bile mahkeme kararları geriye dönük işlemeyeceği için geçmiş haklarımızı topluca geri alma imkanı da ne yazık ki bulunmuyor. Emeklilerimiz, adlarına dilekçe verme veya dava açma vaadiyle kendilerine yaklaşan fırsatçılara paralarını kaptırmamalı ve bazıları hakkında emniyet birimlerince soruşturmalar açılmış bu kişi ve firmalara kimlik bilgilerini beyan etmemeli.?
Emeklilerin her konuda derneğe danışabileceğini, akıllarındaki tüm sorulara yanıt arayabileceğini vurgulayan Memiş, ?Derneğimizin kapıları emeklilerimize açıktır. Derneğimizde, başkalarının yaptığı gibi emeklilerimizden ?danışmanlık hizmeti? adı altında tek bir kuruş bile talep edilmiyorr. Sosyal güvenlik uzmanlarımız ve avukatlarımız emeklilerimize gün boyu danışmanlık hizmetlerini ücretsiz sunuyor? dedi.