Konuya ilişkin Türkiye Emekliler Derneği Kdz.Ereğli Şubesi’nden yapılan açıklama şu şekilde: “Afyonkarahisar’da toplanan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, emeklilerinin sorunlarını kapsamlı olarak değerlendirmiştir. Derneğimiz 16 Kasım 2017 itibariyle 48 yaşına ayak basmıştır. Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Emekliler Derneği her zaman emeklinin yanında olmuş, sorunlarına çözüm aramıştır. Derneğimizin kuruluşundan itibaren görev alan ve aramızdan ayrılan değerli yöneticilerimize Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık ve mutluluk diliyoruz.

 

BAŞTA ATATÜRK OLMAK ÜZERE

Afyonkarahisar’da Kurtuluş savaşının kazanılmasında ve Cumhuriyetimizin kurulmasında tarihi öneme sahip bir ilimizdir. 26-30 Ağustos 1922 tarihlerinde bu topraklarda destan yazılmış, düşman ağır bir yenilgiye uğratılmıştır. Cumhuriyetimizin kurulmasında ve bağımsızlığımızın ilan edilmesinde büyük emekleri olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz.

 

EMEKLİLERE TERMAL TESİS YAPILMASI

Başkanlar kurulu toplantımızı onurlandıran Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, emeklilerimize ve yaşlılarımıza sahip çıkmada örnek bir belediye başkanı olmuştur. Türkiye Emekliler Derneği’ni temsilen Merkez Yönetim Kurulumuz heyet halinde, Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ı makamlarında ziyaret etmiş ve emeklilerimiz için termal tesisi yapılması ile ilgili talebimize olumlu cevap verilmiştir. Bu nedenle, Valimize ve Belediye Başkanımıza, Derneğimiz ve emekliler adına şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

MAĞDURİYET YARATMAKTA

Başkanlar Kurulumuzda müzakere edilen ve değerlendirilen konular ise şu şekildedir: 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, emekli aylıklarını temelden etkileyen bir değişiklik getirmiştir. Aylık hesaplama parametreleri olan güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranları önceki dönemlere göre düşürüldüğünden, sigortalı çalışma süresi uzadıkça emekli aylıklarında kayıplarla karşılaşılması büyük bir mağduriyet yaratmaktadır. Bu nedenle; aylık bağlama hesaplama sistemi değiştirilmeli ve aylık bağlama oranı en az %60 olarak belirlenmelidir.

 

EŞİTSİZLİK YARATTI

2016 yılında SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ikramiye taahhütü olarak 100 TL seyyanen zam yapılması olumlu karşılanırken, bu uygulamanın 2017 yılından itibaren emekli olanlara verilmemesi, yeni bir eşitsizlik yaratmıştır. Bu nedenle 2017 sonrası emekli olan ve bundan böyle emekli olacaklara seyyanen 100 Lira zammın güncellenerek verilmesini talep ediyoruz.

 

KDV VE ÖTV

Emeklilerimiz harcamalarından KDV ve ÖTV gibi yüksek oranda vergiler alınmaktadır. Emeklilerimize vergi iadesi karşılığı olarak ödenen ek ödeme tutarları yetersiz kaldığından, ek ödeme oranları en az yüzde 8-9 olarak yeniden belirlenmelidir. Gelir ve aylıklara yapılan artış sistemi değiştirilmelidir. Altı aylık TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar emeklilerin harcamalarını temsil etmekte yetersiz kaldığından, yeni bir artış sistemi getirilmelidir. Emekliler üzerinde yaptığımız araştırmalardan da görüleceği, gibi emekli aylıklarına seyyanen zam yapılması ve milli gelir artışından refah payı verilmesi talep edilmektedir.

 

BEKLENTİLER BU YÖNDE

2000 Yılı öncesi SSK emeklilerine yapılan intibak kriterleri esas alınarak aynı uygulama 2000 yılı sonrasında emekli olanlara da yansıtılmalıdır. Bütün emeklilerimizin beklentisi bu yöndedir. Hükümetimiz,  bu çağrımızı değerlendirmeli ve emekliler arasında norm ve standart birliğini sağlamalıdır.   Başkanlar kurulu toplantımızda ağırlıklı olarak gündeme getirilen emeklilerimizden katkı payı alınmaması talep edilmektedir. Emeklilerimiz, çalıştıkları dönemde Yüzde 11 gibi yüksek oranda sağlık primi ödediklerinden, kamu ve özel sağlık kuruluşları ayrımı olmaksızın bu önerimizin değerlendirilmesini Hükümetimizden bekliyoruz.

 

EV SAHİBİ OLACAKTIR

Patenti Türkiye Emekliler Derneğine ait olan TOKİ vasıtasıyla evi olmayan emeklilerimizin uygun koşullar ile konut sahibi olması için girişimlerimiz ve çalışmalarımız devam etmektedir. Evi olmayan emeklilerden toplanan talepler yetkili makamlara sunulmaktadır. Aynı zamanda devlet taahhütü olan bu projemize valiliklerimiz ve belediyelerimizin desteklerini esirgememesi durumunda zorluk içerisinde yaşayan emeklilerimiz ev sahibi olacaktır”