Alaplı'da yaşayan Sadık Beyaztaş (73) 1994 yılında Diyarbakır Sigorta Müdürlüğünden aldığı Emeklilik kâğıdının ardından 18 yıldır emekli olmayı bekliyor.

 

1994 yılında Diyarbakır Sigorta Müdürlüğünden “Emekliliği Hak Etmiş bulunmaktasınız” yazı alan 73 yaşındaki Sadık Beyaztaş 18 yıldır emekli olabilmek için çalmadık kapı bırakmadı.

Okuma yazma bilmediğim için başıma birçok olay geldiğini anlatan Beyaztaş, “Yeşil kartım var. Ancak 18 yıldır emekliliğimi ispat etmek için bir çok yere başvurdum hiçbir sonuç alamadım” dedi.

 

Emekli olabilmek için mücadelesine devam edeceğini kaydeden Beyaztaş, şöyle dedi;

“ Askerden geldikten sonra Diyarbakır’da birçok yerde çalıştım. 1990 yılında Diyarbakır Hazro İlçe Kaymakamlığında 4 yıl kaloriferci olarak çalıştım.1994 yılında emekli olabilmek için Diyarbakır Sigorta Müdürlüğüne başvurdum. Bana, ‘15 yıl hizmet süreniz ve 3600 prim ödeme gün sayınızın tespit etilmiş bulunduğundan emekliliğini hak etmiş bulunmaktasınız’ yazısı verdiler. Uzun süre emekli olmayı bekledim. Tekrar Diyarbakır Sigorta Müdürlüğüne başvurdum. Bana askerlik ödemeniz çıktı dendi. O zamanın parasıyla 6 Milyon (6 lira) ödedim. Yine emekli olmayı bekledim. Ama hiçbir sonuç çıkmadı. Okuma yazma bilmediğim için süreci takip edemiyordum. Alaplı İlçesine geldim burada çeşitli yerlerde çalıştım. Sigorta Müdürlüğünden 1255 gün pirim eksikliğiniz olmasından dolayı emekli olamıyorsunuz diye yazı geldi. Hizmet tespiti yapabilmek için avukata başvurdum. Avukat benim adıma Asli hukuk mahkemesine dava açtı. Ancak yetkisiz mahkemeye başvurulduğu için dava ret edildi. Emekliliğimi ispat etmeye çalışırken, yetkisiz mahkemeye başvurduğum için SSK Güvenlik Mahkemesi avukatına 500 Lira borçlanma kağıdı geldi. Şu anda ödeyemediğim için icra takibi başladı. 18 yıldır emekliliğimi ispat edebilmek için başıma gelmeyen olay kalmadı. Madem emekli olmayı hak etmiyorum. 1994 yılında Diyarbakır Sigorta Müdürlüğü neden bana emekliliği hak etmiştir yazısı verdi. Devletimizden yardım bekliyorum. Benim hiçbir gelirim yok. 500 lira icra parasını nasıl ödeyecek kara, kara düşünüyorum” dedi.