Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek 11 Eylül 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren torba kanunun madencilikle ilgili maddeleri konusunda bilgilendirdi.

Gelik’te sabah vardiyasında işten çıkan ve işe girecek olan işçilerin bilgilendirildiği ziyarete Alabaş’ın yanı sıra GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim  Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci ve şube yöneticileri ile Üzülmez Şube Başkanı Ergin Cin katıldı.

Torba Yasa olarak bilinen 6552 Sayılı Kanun ile taşkömürü ve linyit maden ocaklarında çalışan işçilerin en az iki asgari ücret alacaklarını belirten Alabaş, çalışma süreleriyle ilgili maddenin yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2015’e bırakıldığını söyledi. Alabaş, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile görüştüklerini ve Sendikalarının teklifi olan günlük 7,5 saat, haftada 37,5 saat ve iki gün tatil çalışma süresinin Ekim ayı içinde yapılacak düzenlemeyle hayata geçirilmesi sözünü aldıklarını belirtti.

 

ÇOK YOĞUN BİR DÖNEM GEÇİRDİK

Alabaş şöyle konuştu; “Değerli arkadaşlar, Soma kazasından sonra Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yoğun bir gündem yaşadık. Bu nedenle işyerlerine bir süredir uğrayamadık. Zaman zaman sitem ettiğinizi biliyorum.  Ancak Şube yöneticilerimiz ve temsilci arkadaşlarımız,  sizi her konuda bilgilendirmeye devam ettiler.

Gazetemiz aracılığıyla ve internet sayfamızla da size gelişmeleri aktarmaya çalıştık, çalışıyoruz.

Ve ayrıca, özellikle Gelik’ten ve diğer bölgelerden çok sayıda arkadaşım beni telefonla arayarak bilgi aldılar.  Eminim onlar da çevresindeki arkadaşları bilgilendirdiler.

Pek çok konuda doğru bilgi sahibi olduğunuzu biliyorum.

İçinizden bu göreve gelmiş bir arkadaşınız olarak, göstermiş olduğunuz ilgi için tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

 

SOMA KAZASI’NIN ARDINDAN TORBA YASA GÜNDEME GELDİ

Soma kazasının meydana geldiği andan itibaren son arkadaşımızın cenazesi çıkana kadar Sendikamız ve sizler adına kaza ile ilgili çalışmaları yakından takip ettim. Madencilerin sorunlarını ve sıkıntılarını, Soma kazasıyla ilgili bilgileri kamuoyuyla TVlerde canlı yayınlara katılarak paylaştım. Bir daha böyle acı kazalar yaşanmaması için alınması gereken önlemlerle ilgili görüşlerimizi paylaştık.

Soma kazasının ardından Soma Yasası olarak bilinen ancak daha sonra madde sayısının 146 olmasıyla torba kanuna dönüşen kanun tasarısı gündeme geldi. Torba yasanın alt komisyon çalışmaları ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerini, ardından Meclis çalışmalarını sizler adına takip ettik ve gerekli yerlerde müdahil olmaya çalıştık.

Soma’da hayatını kaybeden madenci kardeşlerimize, geçtiğimiz hafta bir inşaatta meydana gelen asansör faciasında hayatını kaybeden 10 işçi arkadaşımıza ve tüm iş kazalarında hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Allah, bir daha böyle acıları, böyle kazaları bir daha yaşatmasın diyorum.

 

TÜM UYARILARA RAĞMEN İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZI KÂR HIRSINA KURBAN VERİYORUZ

Değerli arkadaşlarım, tüm uyarılara rağmen böylesine elim kazaları yaşamaya devam ediyoruz. Her kazadan sonra çalışanları suçlu göstermeye, ailelere yapılan yardımlarla bu tür kazaları geçiştirmeye çalışıyorlar.

Caydırıcı cezalar ve önlemler yetersiz olduğu için patronların kâr hırsına çalışanlarımızı, işçi kardeşlerimizi kurban vermeye devam ediyoruz.

Biz Zonguldak halkı olarak, 166 yıllık üretim kültürüne sahip bölge insanı olarak bu konularda daha hassasız. Lütfen iş güvenliği önlemleri ile ilgili bir eksiklik gördüğünüzde bizleri uyarın. Bizler o konuda her türlü müdahaleyi yaparız.

 

TORBA YASA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Değerli arkadaşlarım, torba yasa bildiğiniz gibi Salı gecesi Meclis’te kabul edildi. 11 Eylül itibariyle de Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Torba Yasa’da yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek olan maddeler var, daha sonra yürürlüğe girecek maddeler var.

 

MADENCİLERİN EMEKLİLİK YAŞI 43’E KADAR DÜŞECEK

Yürürlüğe hemen girecek maddeler arasında, 10 Ekim 2008 tarihinden sonra işe giren arkadaşlarımızı ilgilendiren 5510 Sayılı yasayla elimizden alınan hakların bir kısmının geri verildiği maddeler var.  55 yaşa çıkarılan emeklilik yaşı bugünden itibaren 50 yaşa düşürüldü. Bu süre fiili hizmet zammı süreleri de eklenince 2006 ve 2009 yılında işe giren arkadaşlarımızın emeklilik yaşlarının 43’e kadar inmesi anlamına geliyor. 5510 Sayılı yasa ile elimizden alınan ancak kurumumuzca uygulanmayan ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık izin, haftalık izin ve kurs günleri gibi günlerdeki gibi günlerdeki yevmiyelerin harici ödenmesi durumu da düzeltildi ve bu yevmiyeler de yeraltı yevmiyesi olarak ödenmeye devam edecek.

Yıllık izinle ilgili süreler 4’er gün ilave edilerek kullanılmaya başlanacak. Biz toplu sözleşmede yasal sürelere 4 gün ek aldığımız için yeni düzenleme bizi etkilemeyecek ama özel sektörde çalışan arkadaşlarımız bu haktan yararlanacaklar.

 

MADENLERDE 6 SAATLİK ÇALIŞMA MADDESİ YILBAŞINA BIRAKILDI

Hepinizin beklediği, Sendikamızın da teklif ettiği çalışma saatleriyle ilgili bir düzenleme var. Biliyorsunuz GMİS olarak biz, 6 saatlik çalışmanın uygulanmasının mümkün olmadığını, uygulamada sıkıntılar olacağını, günde 7,5 saat, hafta 5 gün ve toplam 37,5 saat çalışma ve iki gün tatil şeklindeki düzenlemenin doğru olacağını kamuoyuyla paylaştık.

 

GÜNLÜK 7,5 SAAT, HAFTALIK 37,5 SAAT, İKİ GÜN TATİL DÜZENLEMESİ İÇİN SÖZ ALDIK

Konuyla ilgili Çalışma Bakanı ve Meclis’teki partilerin grup başkan vekilleriyle görüştük. 36 saat olarak geçen maddenin yeniden müzakere ile düzeltileceğini söylemişlerdi. Ancak torba yasada hiçbir madde yeniden müzakere ile düzeltilmedi.

Torba yasanın yasalaştığı günden önce Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile birlikte Çalışma Bakanı Faruk Çelik’i makamında ziyaret ederek bir görüşme yaptık.  Çalışanların da işverenlerinde Sendikamızın da isteğinin haftalık 37,5 saat çalışma süresi olduğunu söyledik. Sayın Faruk Çelik çalışma saatleriyle ilgili düzenlemenin 1 Ocak 2015 tarihine bırakılacağını ve bu tarihten önce çalışma saatleriyle ilgili yeni düzenlemenin bizim talep ettiğimiz şekliyle Meclis’ten geçeceği sözünü verdi.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak sizlerle birlikte bu sözün tutulmasının takipçisi olacağız.

 

MADENCİ, EN AZ İKİ ASGARİ ÜCRET ALACAK

Düşük ücretli arkadaşlarımızı ilgilendiren 2 asgari ücret konusu var. 2006’dan sonra düşük ücretle işe giren tüm arkadaşlarımızın tamamı bu iki asgari ücret düzenlemesinden faydalanıyor. Bugünden itibaren taşkömürü ve linyit işletmelerinde yeraltında çalışan maden işçileri için en düşük yevmiye 75 lira oldu. Bu yasanın yürürlüğe girdiği günden, yani bugünden itibaren geçerli. Hayırlı olsun.

Bundan sonraki mücadelemiz, çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi olduğu gibi gruplu arkadaşlarımızın daimi olarak çalışmaları için olacak. Bu süreç içinde de görüşmelerimiz oldu. İnşallah önümüzdeki süreçte bunu da başaracağız.

 

İŞÇİ AÇIKLARININ GİDERİLMESİ İÇİN GÖRÜŞMELER YAPTIK

Yine Meclis’te torba yasanın görüşmelerinin yapıldığı son gün Zonguldak Milletvekilimiz ve eski Meclis Başkanımız Köksal Toptan ile birlikte TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi için Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan ile görüştük. Sayın Babacan’ın da bu girişimlere destek olacağı sözünü aldık. Bu konunun da takipçisi olacağız. En kısa sürede TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi konusunda başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.

Her ortamı, her fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz.

 

ŞEHİT YAKINLARININ İŞE ALINMASI KONUSUNDAKİ EKSİĞE ÜZÜLDÜK

Alt Komisyondan, üst komisyona, oradan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki gece yarısı görüşmelerine kadar Torba yasayı sizler adına takip ettim,

Sevindiğimiz bölümler var, üzüldüğümüz bölümler var.

Maden şehidi bir babanın çocuğu olarak sadece Soma faciasında şehit olan arkadaşlarımızın bir yakınının işe alınacağı maddesini genele yayamadık.

Zonguldak maden şehitleri yakınlarının da bundan yararlanması için mücadelemiz devam edecek”.

Alabaş ve beraberindekiler konuşmanın ardından maden işçilerinin sorularını cevapladılar.

Alabaş, ocak şefleri ile Gelik İşletme Müdürü Recep Ayyıldız’ı da ziyaret ederek işyeri sorunları hakkında bilgi aldı ve torba yasanın madencileri ilgilendiren maddeleri hakkında bilgi verdi. (Haber Merkezi)