Ekonomik kriz nedeniyle Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarında yaşanan yüzde 35 maaş kesintisi ve işten çıkarmalar, büyük umutlar beklenen tersaneler bölgesindeki ekonomik sıkıntı, iflas eden özel şirketlerin fazlalığının huzuru kaçırdığı Karadeniz Ereğli'de emlak sektöründe yaşanan gelişmeleri emlakçılara sorduk. Kimisi olumlu kimisi olumsuz konuşsa da, ev ve işyeri kiralarında yaşanan düşüş bir kez daha gözler önüne serildi. Kimisi bu düşüşleri normal olarak değerlendirirken kimisi ise bankaların düşük faizler vermesi nedeniyle "ev almanın tam zamanı" olarak yorumlarda bulundu. Karadeniz Ereğli'de 1'nci İcra'nın yetersiz kalması nedeniyle kurulan 2'nci İcra Müdürlüğünde de yaşanan iş yoğunluğu Ereğli'nin geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne seriyor. Gazetemiz muhabirinin Karadeniz Ereğli'de faaliyetteki emlak şirketlerine, "Ereğli'deki emlak sektöründeki son durum nedir? Önümüzdeki günlerde Ereğli'yi size göre neler bekliyor?" sorularına aldığımız yanıtlar şu şekilde.

EREĞLİ, ERDEMİR'E BAĞLI
5 SENE DURUM İYİ OLUR

HAVA GÜLTEKİN - ŞAHİN EMLAK

Para var ama insanlar gizliyor. Yani gizli zenginlerimiz var. Türkiye'nin son ya şanan durumlarından ötürü açılmak istemiyor. Memur kesimi ile asgari ücretli çalışanlarımız ayrı ama Ereğ li'de vurgulamak istediğim gizli zenginlerimiz var. Gerek ev olsun gerek işyeri olsun fiyatlarda düşüşler var. Bana göre kiralar hak ettiği yere indi. Müteahhitler zor durumda, satışlar durdu ve ellerinde evler kal dı. Yani inşaat patlaması oldu. Bu olay yine Erdemir’e bağlı. Ereğli gelişen bir ilçe. Alışveriş merkezleri olsun, diğer yenilikler olsun Ereğli ileri noktalara ulaşmakta. Küçük esnaf memuru düşünmeden Erdemir'e göre fiyatları koyduğu için zorlanıyordu. Ama şimdi alternatif çok. Alışveriş merkezleri olduğundan küçük esnafların yeri daraldı. Ereğli'miz Erdemir'e bağlı olduğuna göre, Ereğli'nin durumu iyi olur. Kriz den dolayı insanlar daha dikkatli ve daha temkinli olacaklar. Bir 5 sene sonra Ereğli daha iyi yerlerde olacaktır.

FAİZLER ÇOK DÜŞÜK
EV ALMANIN TAM ZAMANI...

SERCAN DEMİR - ÇARŞI EMLAK

Ereğli'de ekonomi şuan çok kötü. Erdemir'in durumları bizi ve Ereğli'yi çok etkiledi. Bizim sektör de hareketlenme var ama Ereğli'de yok. Emlak sektörünün zirveye çıktığı zamanlar kredi vaizleri bu kadar düşük değildi. Bence ev almanın tam zamanı. Kiralarda pek değişiklik olmadı. Ufak tefek düşme ler oldu ama bu o kadar da önemli değil. Diğer ilçelere göre Ereğli'de kiralar yine yüksek. İş yerlerinde kimse iş yapamıyor. Biraz da daire ve iş yerleri fazlalaştı. Ereğli'de iş yerlerinin kiraları da çok yüksek. Ereğli gelişecek ama görünüş olarak daralacak. Ereğli hiçbir zaman gerilemez. Donanmanın gelmesi ile birlikte Ereğli gelişecek. Erdemir iyi olsun, biz Ereğli olarak her zaman iyi oluruz.

HİÇBİRŞEY ARTIK
ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK!..

YAKUP YILDIRIM - OK-ET EMLAK

Ereğli'nin ekonomisi Erdemir'deki maaş kesintilerinin ardından bozuldu. Erdemir müşteri grubu bize daha önce almaya gelen bir kesimdi, şimdi satmaya gelen bir kesim oldu. Erdemir ve sac tüccarları bizim sektörün alıcılarıdır. Bunlarda piyasadan çekilince geriye emekliler ve memurlar kaldı. Daire kiralarında düşüşler var. Kiralarda normalde %10 artış olması gerekirken %20-25 oranında düşüş yaşandı. Krizde ilk zarar görenler iş yerleridir. Tutulan dükkanlar 6 ay sonra boşalıyor. Dükkan sahipleri yalvarıyor, bize uzun süreli kiracı bulun diye. Kiralar 5 bin TL'den 2 bin TL'ye düştü. Bizim bulunduğumuz işhanın da 35 tane büro doluydu,  şimdi 5 büro dolu, 30 büro boş. 100 sac tüccarından 50 tanesi aktif olarak çalışıyor. Bu da demek oluyor ki çevrede bürolarımızın % 90 boşa çıktı. 5 Senelik tahminler çok uzun süreli tahminler.  Sektör bazında bakarsak ilk önce krizden çıkmak gerekiyor. Şuan karamsar bir tablo çizebiliriz. Ereğli'de hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak. Erdemir rüyası ile birlikte o tatlı ticaret bitmiştir. Konut kredileri %1'in altına düştü. Krizle birlikte kiraların daha çok düşeceği konusunda bir söylenti vardı. Kredi faizleri düşünce konut fiyatları yükselir. Şu anda hem faizler ve konut fiyatları düşük. Bunların aynanda düşük olması beklenen bir durum değil.