Kdz. Ereğli’de Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Enis Kıran, emlak vergilerinin ilk taksitinin Mayıs ayı içinde ödenmesi gerektiğini belirtti.
Ödenmeyen emlak vergilerinin her ay 1.40 oranında gecikme zammına tabi olacaklarını ifade eden Kıran, “Emlak vergisi uygulamasında engellilerin durumu farklıdır. Engelliler, emekli olup çalışsalar, işyerlerinde gelir etseler dahi üzerlerine kayıtlı brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları olduğu sürece konut için emlak vergisi ödemezler” dedi.
Kıran açıklamasında, “Üzerine kayıtlı ev, yazlık, dükkan, büro, mağaza, arsa ve arazi olanlar 2013 takvim yılında gayrimenkulün kayıtlı olduğu ilgili belediyelere Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte Emlak vergilerini ödeyeceklerdir. Gayrimenkulünü 2012 yılında alanlar ise ilk vergi ödemesine 2013 yılında başlayacaklardır. Yeni konut alımında vergi hesaplanırken, geçici muafiyetlerin dikkate alınması gerekmektedir. Yeni inşa edilmiş binalar 1/4 oranında beş yıl süreyle geçici muafiyete tabi bulunmaktadırlar. Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan, tek meskene sahip olan emekliler, işsizler, ev hanımları, öğrenciler, engelliler, şehit, dul ve yetimler sıfır oranlı vergi avantajına sahiptirler. Vergi avantajından yararlanmak için bağlı bulunan belediyeye taahhüt belgesini verme zorunluluğu bulunmaktadır. Emeklilerin, ev hanımlarının ve işsizlerin 2012 takvim yılında 25 bin TL gayrimenkul ve menkul sermaye iradı varsa 2013 yılında sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamazlar. 
Emekli olduktan sonra ücretli ya da bağımsız çalışanlar, elde ettikleri geliri olduğundan emlak vergisi ödemek zorundadırlar. Emlak vergisi uygulamasında engellilerin durumu farklıdır. Engelliler, emekli olup çalışsalar, işyerlerinde gelir etseler dahi üzerlerine kayıtlı brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları olduğu sürece konut için emlak vergisi ödemezler Öğrenciler de hiç geliri olmayanlar gibi sıfır oranlı emlak vergisine tabidirler. İndirimli vergi uygulanmasından yararlanmak için bizzat oturma şartı aranmaz. Tasarrufu kısıtlanan bina, arsa ve arazinin kısıtlaması devam ettiği sürece 1/10 oranında vergi tahsil olunmaktadır. Kat irtifaklı arsa tapusuna sahip olan ve kat mülkiyeti olmayan, ancak tamamlanmış bulunan, oturulan ev, dükkan, bürolar arsa değil bina vergisi ödemek zorundadır. Yazlık evlerde yaz ve kış sürekli oturulmaması durumunda sıfır oranlı emlak vergisinden istifade edilemez. Devre mülk sahipleri de emlak vergisini ödemek zorundadır. Fazla ve yersiz ödediği emlak vergilerini geri almak isteyen mükellefler belediyelerden alacakları formu doldurup gayrimenkulün kayıtlı olduğu belediyeye vermeleri gerekmektedir. 
Hemen ardından da düzeltme talebinde bulunarak 2008, 2009,  2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait fazla ödemelerin iadesini talep etmeleri veya borçlarını da mahsup etmeleri gerekmektedir. Büyükşehir Belediye sınırları içinde taşınmazlara sahip bulunan malikler genel vergi oranının bir kat fazlasını ödemle yükümlüdürler. Taksit tutarlarının zamanında ödenmemesi durumunda ödenmeyen emlak vergileri her ay 1.40 oranında gecikme zammına tabi olacaktır” dedi.