Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü’nde hacker alarmı.

Hacker diye tabir edilen şahısların kayıtların tutulduğu sistemlere virüs bulaştırarak kişileri maddi zarara uğrattığını belirten Emniyet Müdürlüğü yetkilileri olayların artmasından dolayı bilgilendirme yaptıklarını vurguladı.

Zararlı virüslere karşı alınması gereken önlemleri de madde madde anlatan Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü’nün konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:

“Son zamanlarda hacker diye tabir edilen kötü niyetli şahısların, kişisel veya ticari amaçlı kayıtların tutulduğu sistemlere virüs bulaştırmak suretiyle, kullanıcılara ait önem arz eden sistemlerin şifrelenmesi ve şifrelenen bu sistemlerden kilitlerin kaldırılması karşılığında çeşitli miktarlarda fidye talep edilerek MADDİ ZARARA uğratılması olaylarının arttığı görülmüştür.

Özellikle ticari amaçlı kuruluşların bu konuda daha duyarlı olması gerekmektedir. Bu zararlı virüslere karşı alınması gereken önlemler şunlardır;

         Bilinen güvenilir bir antivirus ve anti malware yazılımı bilgisayarda güncel ve etkin bir şekilde çalışması gerekmektedir. Ayrıca işletim sistemleri belirli periyodlar ile taranmahdır.

         Kullanılan önemli parolalarının uzun ve karmaşık rakam, harf ve şekillerden oluşturulmalıdır.

         Kullanılan internete ait log kayıtlarının tutulması gerekmektedir. Bunun nedeni log kayıtları tutulan sistemlerde belirli zaman aralıklarında kimlerin oturum açtığını, sisteme uzaktan bağlantı yapılıp yapılmadığını, sisteme uzaktan bağlantı yapıldı ise hangi İP üzerinden yapıldığının öğrenilmesini sağlar.

         Kaynağından emin olunmayan e-postalar açılmamalıdır.

         Ayrıca kritik dosyalar ve çalışan sistemler belirli aralıklarla yedeklenmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”