TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Zonguldak İl Temsilciliği, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren tüm Türkiye’de uygulanmaya başlayan yapı denetimine ilişkin bilgilendirme seminerini önceki gün gerçekleştirdi.
Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Konferans Salonu’nda yapılan seminerin sunumu, EMO İstanbul Şubesi Yapı Denetim Komisyonu Raportörü Yılmaz Gündoğan tarafından yapıldı.
Ayrıca EMO Kocaeli Şubesi Yapı Denetim Komisyonu Başkanı Emrullah Çevirme ve yine EMO Kocaeli Şubesi Yapı Denetim Komisyonu Üyesi Mustafa Koç deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar. Seminere Zonguldak ve çevre illerden üyeler katıldı.  TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Bülent Özgümüş, seminerle ilgili yaptığı açıklamada, “17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 Doğu Marmara depremlerinin ardından 2001 yılında 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun çıkarılmış ve denetim işinin Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 19 pilot ilde Yapı Denetim Kuruluşlarınca yapılması uygulamaya konulmuştu. 13 Temmuz 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yapı denetimi 62 ilde daha 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı.
Uygulamayla, kamuya ait yapı ve tesisler ile yasada belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılar ve tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar hariç, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde inşa edilecek tüm yapılar yapı denetimine tabi olacak” dedi.