Eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının işgal edilen ülkemizi düşmandan temizleyerek özgürlüğüne kavuşturmasının ardından kurulan Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatma kararlılığı bir kez daha vurgulanacak.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk,15 Ekim 1927'de, Ankara'da, Büyük Millet Meclisi binasında 20 Ekim 1927 günü akşamına kadar otuz altı saat müddetle okuduğu, Kurtuluş Savaşı'ndan başlayarak Cumhuriyetin ilanına kadar olan dönemi kapsayan  Nutuk'unun sonunda  Cumhuriyeti  Türk gençliğine emanet ettiğini açıklamıştır.

O hitabeye; Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk İstiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli budur. Bu temel senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni, bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahili ve harici bedhahların olacaktır sözleriyle başlayan Atatürk, Cumhuriyetin kollanıp korunmasındaki onurlu görevlerini sıralamıştı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 89. Kuruluş yıldönümü kutlanıyor. Cumhuriyetin kuruluş yıldönümüyle ilgili  ülke genelinde resmi  törenlerin dışında ayrıca bir çok etkinlik de düzenlendi. Ülkenin dört bir yanı bayraklarla donatılırken, aynı günün akşamı fener alayları da düzenlenecek.
1.Dünya Savaşı'nın ardından işgal edilen ülkemizi 19 Mayıs 1919'da Anadolu'ya  Samsun'dan çıkarak Kurtuluş Savaşı'na başlatan büyük komutan Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının kurtardığı ülkemizde son düşman 9 Eylül 1922'de en son olarak İzmir'den denize dökülerek temizlenmişti. Kurtuluş Savaşı'nın ardından 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin 89. Kuruluş yıldönümünün coşkusunu ulusça ülkemizin dört bir yanında kutluyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önerisiyle 29 Ekim 1923 tarihinde ilan ettiği Cumhuriyeti 89. Yıldönümüne ulaştıran bu ulus, bugün yine alanlara çıkacak ve Cumhuriyet  Bayramını birlikte kutlayarak paylaşacak.
Atatürk,  bütün bu dönemi anlatan ve üç ayda yazdığı Nutuk'un da  Cumhuriyeti gençliğe hitap etmişti. Atatürk o Gençliğe Hitabesinde şöyle seslenmişti:
Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk İstiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli budur. Bu temel senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni, bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahili ve harici bedhahların olacaktır. Birgün, İstiklal ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkan ve şeraitini düşünmeyeceksin! Bu imkan ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklal ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet vehatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakrüzaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evladı!  İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen, Türk İstiklal ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur."

 KDZ. EREĞLİ'DE BAYRAM
Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınlamış olduğu mesajda şöyle dedi:Cumhuriyet;  bağımsızlığından ödün vermeyen, dayatmalara boyun eğmeyen, Atatürk öncülüğünde yurduna ve egemenliğine sahip çıkan, O'nun ilke ve devrimlerini gönülden benimseyen Türk Ulusunun soylu kişilik özelliklerinin bir yansıması,  ulusal onurumuzun bayraklaşan simgesi ve büyük Türk Devrimi'nin adıdır. Cumhuriyet, korumamız ve ödün vermeden yaşatmamız gereken en değerli varlığımızdır. Türk Devrimi, çağın getirdiği ve gerektirdiği koşulları toplum yararına yaşama geçiren, yapıldığı dönemle sınırlı kalmayan, süreklilik boyutu bulunan, yeni kazanımlarla ve ilk günkü bilinçle sürdürmemiz gereken bir çağdaşlaşma atılımıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi ve dayandığı ilkeler, çağdaş bir yaşam biçiminin de çerçevesini çizmektedir. Cumhuriyet Bayramımızın 89.yıldönümünde; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarını, vatan uğruna gözünü kırpmadan can veren şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla, saygıyla ve rahmetle anıyor manevi huzurlarında kurdukları Cumhuriyete bütün gücümüzle sahip çıkacağımıza söz veriyor ve Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum.
  
KUTLAMA PROGRAMI
Kdz.Ereğli Kaymakamı Sayın İbrahim Çay 29 Ekim 2012 Pazartesi günü 10.00-10.30 saatleri arasında Kaymakamlık Makamında tebrikleri kabul edecektir. Tebriklerin kabulü, Tören alanında protokolün yerleştirilmesi, Ek-1deki protokol sırasına göre Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından organize edilecektir. III.

GEÇİT TÖRENİ :( 29 Ekim 2012 Pazartesi Sahil Bulvarı) 10.30 Törene katılacak öğrenci gruplarının yerlerini almaları.
10.45 Boru ve Trampet Takımının yerini alması ( TED.Koleji Kdz.Ereğli Vakfı Özel Lisesi )
10.55 Askeri ve sivil erkânın protokol tribününde yerlerini almaları.
11.00 Nurdan ve A. Orhan Oğuz İlkOkulu Sınıf Öğretmeni Sultan ÇİVİCİ ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Beden Eğitimi Formatörü Serkan KELEŞ'in  töreni takdimi
11.05 Kaymakam tarafından beraberinde Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı ile Belediye Başkanının halkın ve öğrencilerin bayramının kutlanması.
11.10  İstiklal Marşımızın törene katılanlarca hep birlikte söylenmesi
11.15 Kdz.Ereğli Kaymakamı Sayın İbrahim ÇAY'ın günün anlam ve önemi ile ilgili konuşması.
11.20 Dikmen İlkokulu Öğrencisi Merve MERAL'İN şiirini  okuması.
11.25  Anadolu Lisesi öğrencisi İlayda KAYA'NIN şiirini okuması.
11.30 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları ödül töreni.
11.40   Cumhuriyet koşusu ödül töreni
11.45 Ted.Koleji Kdz.Ereğli Vakfı Özel Okulu Modern Potbori halk oyunu gösterisi.
11.55 Nimet İlkokulu Zonguldak yöresi Halk oyunu ekibinin halk oyunu gösterileri.
12:05 Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünün spor (taekwando) gösterisi.
12.15    Tören Geçişi; Tören Komutanı Bahadır Babacan KOÇ yönetiminde, TED.Koleji Özel Lisesi Armoni Bandosu eşliğinde geçit törenine katılacak öğrenci grupları ve izcilerin geçit töreni.geçişi.
12.45     Törenin sona ermesi.
IV. HAVANIN ELVERİŞSİZ OLMASI NEDENİYLE GEÇİT TÖRENİ YAPILAMADIĞINDA: ALTERNATİF PROGRAM AKM SİNEMASINDA; 29 Ekim 2012 saat 11.00 de yapılacaktır.
V. DANS ŞENLİĞİ  29 Ekim 2012 Pazartesi saat 13.00-15.00 arası AMFİ

TİYATRO
TED.Koleji Kdz.Ereğli Vakfı Özel Okulları ve Gülüç Vesile Dikmen İlkokulu dans ve halk oyunları gösterileri. VI. FENER ALAYI 29 Ekim 2012 Pazartesi Saat 19.00-Bağlık Karakolu Önü
18.45  Kdz.Ereğli Belediyesi tarafından bayrak dağıtımı
18.55  Kdz. Bölge ve Garnizon Komutanlığınca hazırlanan Fener Alayının yerini alması
19.00  Fener Alayının yürüyüşe başlaması
19.45  Anıt önünde yürüyüşün sona ermesi
Konser.