Zonguldak Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Koordinatörü Dr. Birsen Turan, sigaranın dünyadaki en büyük sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan bilgilendirme broşürleri vatandaşlara dağıtılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Koordinatörü ve Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Birsen Turan da kansere neden olan sigaranın zararlarını aktardı.  Pasif içicilerin sigara içen kişilerin yanında durarak 3 bin 700 kimyasal gazdan zarar gördüğünü belirten Turan, “Bunların gazların büyük bir kısmı zehirlidir, geriye kalan kısmı da kanserojen benzopyrene ve formaldehyde gazlarıdır. Sigara, puro ya da pipo içen bir kişinin yanında duran kişi hem yanan tütün dumanını hem de sigara içen kişinin dışarı verdiği dumanı solur. Sigara dumanına maruz kalan insanların kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riski dumanı soludukları oranda artar. Her yıl binlerce pasif içici, sigara dumanının verdiği zararlardan dolayı hastalanarak hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği rakamlara göre dünyada her yıl 13 saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Sigara, kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer almaktadır. Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere, gırtlak, yemek borusu, ağız boşluğu, yutak, idrar yolları, böbrek, pankreas, idrar kesesi, karaciğer, serviks ve kan kanseri görülme sıklığının artmasına neden olur. Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserlerinden ölümlerin, erkeklerde yüzde 80’inin kadınlarda yüzde 75’inin nedeni sigaradır” dedi.
   BEBEK VE ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
Çocuklar için riskin çok daha ciddi olduğunu vurgulayan Birsen Turan, “Çünkü akciğerleri henüz gelişmektedir ve onlar yetişkinlerden hem daha fazla hem daha hızlı nefes alıp verirler. Sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda, kulak ve boğaz enfeksiyonları, bronşit ve zatürre sıklıkla görülen hastalıklardır. Sigara içmeyen kanserli hastaların üçte biri sigara içen bir kişi iye yaşamaktadır, yani pasif içicidir. Sigara içmeyenlerde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 17’sinin nedeni çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içiciliktir. Dünyada her yıl 4 milyon Türkiye’de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybetmektedir” dedi.
KANSERİ İÇİNİZE ÇEKMEYİN
Sigara kullanan insanlarda, sigaranın etkilerini sıralayan Turan, “Bir sigara bağımlısının ağız kanserine yakalanma riski çok yüksektir. Ayrıca tütün dumanı diş eti hastalıklarına yol açar, diş çürümesine ve nefesin kötü kokmasına sebep olur. Bunların yanı sıra sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarına rastlanır. Beyne giden oksijende azalma olur. Bu durum beyin damarlarının daralmasına neden olup kişi felce kadar götürebilir. Soluk borusundan ve broşlardan geçen duman göğse iner. Sigara dumanındaki hidrojen siyonid, bronşların çeperini yakar ve kronik öksürüğü ortaya çıkartır. Akciğer salgılarında azalma olur ve bu da kronik öksürüklere yol açar. Sigara içenler, içmeyenlere göre on kat daha fazla akciğer kanseri olma riski taşırlar. Sigaranın kalbe verdiği zararlar tek kelime ile yıkıcıdır. Nikotin kan basıncını yükseltir ve kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigarada bulunan karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini arttırır. Bunun yanı sıra, kan dolaşımı bozukluklarına bağlı olarak, felç, parmaklarda kangren ve iktidarsızlık, sigara içenlerde çok sıklıkla görülen hastalıktır. Sigaranın sindirim sistemine pek çok kötü etkisi bulunmaktadır.
Sigara tüketimine bağlı olarak, midede asit salgılanması artar. Mide yanmaları ve ülser başlar. Sigara bağımlılarında pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar ve büyük ölçüde ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncı ise böbreklere büyük zarar verir” dedi.