Zonguldak Sağlık Müdürlüğü, “64. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası” ile ilgili açıklamada bulundu. İki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, verem hastalığının tedavileri de duyuruldu.

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr.Rüstem Albayrak, verem haftası ile ilgili değerlendirmede bulundu vatandaşları uyardı. Albayrak’ın yazılı açıklamasında şu bilgilere yer verildi:
PROPAGANDA HAFTASI
Verem (tüberküloz) hastalığı, “Mycobacterium tuberculosis” basili tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalıktır. Verem ile ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla  02-08 Ocak 2011 tarihleri arasında “64.Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası” kutlanacaktır. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri (2 milyar kişi) tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Bu insanların % 10’unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve her yıl 1,7 milyon insan bu hastalıktan ölmektedir. Verem hastası sayılarının nüfusa oranı, sanayileşmiş ülkelerde yüz binde 20 ve altında iken, Asya ülkelerinde yüz binde 100’den, Afrika’da sahra güneyi ülkelerde ise yüz binde 300’den fazladır. Ülkemizde ise 2007 yılı verilerine göre yüz binde 30’dur. Türkiye’de 2007 yılı verilerine göre Verem Savaşı Dispanserlerinde kayıtlı 19.694 verem hastası vardır. Bu hastaların %63’ü erkek, %37’si kadındır. Hastaların %70’inde akciğer tüberkülozu varken, %30’unda akciğer dışındaki organlar (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin)  tutulmuştur. Hastaların %37’si 25-44 yaş arasında, %24’ü 45-64 yaş arasında ve %23’ü 15-24 yaş arasındadır. Verem mikrobu, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Verem hastalığı oluştuğunda; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi gibi genel yakınmalar görülür. Bunun dışında öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikayetleri ortaya çıkar. İki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.
EN UYGUN YOLDUR
Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavide kullanılan ilaçlar Verem Savaşı Dispanserlerinden ücretsiz olarak verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürer. İlaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü tedaviyi yarım bırakan hastalar toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiği bu stratejiye Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) denilir. Tedavide ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez ve kullanılan ilaçlara direnç gelişebilir. Buna dirençli tüberküloz denir. Özellikle çok ilaca dirençli tüberküloz denilen hastalık tehlikeli bir durum arz eder. Daha fazla ilaç gerektiren ve tedavisi en az 2 yıl süren bir durumdur. Ülkemizde dirençli verem hastalarının tedavisi Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yapılmaktadır.
ÖLÜME YOL AÇAR
Verem hastalarının aile bireyleri ve yakın temaslı olduğu diğer kişiler verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz muayene edilmektedir. Bu muayenede hasta olduğu belirlenen kişiler tedavi altına alınır, hasta olmayan fakat verem olma riski taşıyan kişilere ise koruyucu tedavi verilir. Toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. BCG aşısı, özellikle çocuklarda verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere yapılmaktadır.
Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalık Verem Hastalığıdır.
Bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Verem Savaşı Dispanser-lerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları çok önemlidir”