Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Güldeniz Karadeniz Çakmak tarafından hazırlanan “Hiperparatiroidizmde Cerrah Tarafından Uygulanan Preoperatif Ultrasonografi Eşliğinde Paratiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi ve Aspiratta Parathormon Ölçümü” konulu poster çalışması, Antalya’da düzenlenen 5’inci Ulusal Endokrin Cerrahi Kongresi’nde “En İyi Poster” ödülünü aldı.  Kongrede düzenlenen törenle ödülü alan Doç.Dr.Güldeniz Karadeniz Çakmak, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Ödül alan çalışmamızın planlanması ve gerçekleştirilmesi esnasındaki büyük katkı ve emeğinden ötürü Doç.Dr.Ali Uğur Emre’ye minnettarım. Ayrıca katkılarından ötürü üniversitemiz Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Murat Can ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Fatma Ayça Gültekin’e teşekkür ediyorum.
Hiperparatiroidizm olarak bilinen hastalık boyunda tiroid bezinin çevresinde yerleşmiş ve genel olarak sayısı dört olan paratiroid bezlerinin biri veya birden fazlasının normalden fazla miktarda hormon salgılamasına bağlı vücudun kemik, böbrek ve deri gibi bölümlerinde hasara neden olan bir durumdur. Fazla hormon salınımı yapan bezin yerinin ameliyattan önce tespit edilmesi ameliyatı oldukça kolaylaştırıp, ameliyat süresini kısaltmakta ve bezin ameliyat sırasında bulunamaması halinde hastaların komplikasyon riski yüksek ikincil ameliyatlardan korunmasını sağlamaktadır.
Bu noktadan hareketle ameliyat amacıyla polikliniğimize başvuran hiperparatiroidik hastalara ameliyat öncesi ultrasonografi ile tespit edilen paratiroid bezden ince iğne aspirasyon biyopsisi yaparak alınan örnekte hormon düzeyi çalıştık. Hormon seviyesinin yüksek bulunması, bezin lokalize edilmesini ve ameliyat sırasında hızlı bir şekilde bulunarak çıkarılmasını sağladı. Böylece hastaların ameliyat süreleri kısaldı ve ikincil ameliyat ihtiyaçları ortadan kaldırılmış oldu.”