GMİS’e göre Mayıs 2011’de mutfak harcamasının bir önceki aya göre yüzde 0.22 oranında geriledi.

 

Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 2.8 seviyesinde gerçekleşti. Mutfaktaki ilk 5 aylık enflasyon ise yüzde 0.38 oldu.2010 Mayıs ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1.43 oranında gerilemiş, mutfakta yıllık artış yüzde 2.5 seviyesinde gerçekleşmişti. 

 

Mayıs 2011’in mutfak harcamasındaki düşüşte; et ürünleri, bakliyat ve sebze grubundaki düşüşler etkili oldu. Artışın yaşandığı gruplar ise, süt ürünleri, meyve ve tahıllar ile yağlı ürünler oldu.  Diğer gruplarda önemli bir değişim gözlenmedi.

 

Buna göre Mayıs 2011’de 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 744,83 TL oldu. Yüzde 0.22’lık düşüş mutfak giderine yaklaşık 1,64 TL katkı sağladı. Mayıs 2011’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 3,40 TL artış ile 2.021,63 TL oldu.

 

Haber Merkezi: Genel Maden İşçileri’nin Sendikası Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından  her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırma sonuçları açıklandı.

Mayıs 2011’de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.22 oranında geriledi. Mayıs ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 1,64 TL gerileme ile 744,83 TL oldu.  Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 2.8 oranında gerçekleşti.

2010 Mayıs ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1.43 oranında gerilemiş, mutfakta yıllık artış yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşmişti. 

Mayıs 2011 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:

Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 2 oranında arttı. Bu grubun hesaplamadaki ortalama payı ise yüzde 0.10 oldu. Bu grupta en yüksek artış yüzde 7 ile yoğurtta oldu.

Mart ayında kırmızı et ürünlerinde ortalama yüzde 1.25 oranında gerileme oldu. Et ürünleri grubunda en yüksek düşüş aylık yüzde 23 ile tavukta oldu.

Balık grubu ise, av yasağı nedeniyle Mayıs ayında hesaplamaya alınmadı. Sakatat grubunda bir önceki aya göre ortalama yüzde 4 gerileme oldu. Yumurta bir önceki aya göre yüzde 10 düştü.

Bakliyat ve tahıllar grubunda; Bakliyat grubunda bir önceki aya göre ortala yüzde 5 civarında düşüşler tespit edildi. Tahıllar grubunda ise yüzde 3 oranında artış görüldü.

Mayıs ayında sebze ve meyve grubunda; sebzelerde düşüş, meyvelerde ise artış görüldü.

Sebze fiyatları bir önceki aya göre ortalama yüzde 4, meyve fiyatları yüzde 1 arttı. Gıda harcaması hesaplamasında bu grubun payı ise yüzde eksi 0.36 oldu.

En fazla fiyatı düşen ürünler, kabak yüzde 44, dolmalık biber yüzde 41 ile oldu. Sebze grubunda fiyatı artan ürünler, yüzde 39 ile soğan, yüzde 12 ile kıvırcık marul, yüzde 26 ile sarımsak oldu. Meyve grubunda çilek yüzde 35, elma yüzde 33 arttı.

Mayıs ayında, yağlar grubunda artışlar devam etti. Bu grupta ortalama artış yüzde 8 olurken, hesaplamadaki grup payı ise yüzde 0.56 puan oldu.

Bu grupta tereyağı yüzde 1, margarin yüzde 14, ayçiçeği yağı yüzde 2 arttı. Kahvaltılık zeytin grubunda da yüzde 4 ortalama artış oldu. Siyah sele zeytin yüzde 2, yeşil zeytin yüzde 4 arttı.

Şeker, baharat, çay, konserve grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim görülmedi.  . 

Mayıs 2011’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 3,40 TL artış ile 2.021,63 TL oldu.