CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Cumhuriyetin ilk İl’i ve emeğin başkenti Zonguldak’ta işsizlik, yoksulluk ve göçün her geçen gün daha da arttığına dikkati çekerek, “İlimizde, sıkıntılar gittikçe büyümekte, sorumlu makamlar bu sıkıntıların çözümü konusunda elini kıpırdatmamaktadır” dedi.

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a gelişinin 83. Yılına ilişkin kutlama mesajı yayınladı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanından sonra ağırlıkla önem verdiği üç konu bulunduğunu, bunların; ulusal ekonomi, ulusal sanayi ve ulusal eğitim olduğunu belirtti.

 

HARAÇ MEZAT SATTI

Cumhuriyetin ilk İl’i ve emeğin başkenti Zonguldak’ın yaşadığı sıkıntılara dikkati çeken Milletvekili Köktürk, sorumlu makamların ise sıkıntıların çözümü için elini dahi kıpırdatmadığını açıkladı.  Köktürk konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: Ulusal sanayi ve ekonomiyi kurmak, emperyalist devletlerin boyunduruğundan kurtulmak için yüzyıllarca yabancıların elinde bulunan yeraltı ve yerüstü kaynaklarının yeniden millileştirilmesi gerekiyordu. Büyük Önderimizin bu anlayışının sonucu olarak; AKP Hükümetinin 12 yıllık iktidarında haraç mezat sattığı kamu mallarının çoğu, o günlerde ulusumuzun dişiyle tırnağıyla biriktirdiği paralarla millileştirilmişti.

 

CUMHURİYETİN İLK GÖZDE İL’İ

Ulusal sanayinin ana enerji kaynağı taş kömürüydü, taş kömürü rezervi bakımından dünyanın en önemli bölgesi olan Zonguldak’ın önemi herkes tarafından dillendiriliyordu. Bu nedenle Zonguldak Cumhuriyetin ilk ve en gözde ili olmuştur. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Zonguldak ve kömür bölgelerini görmek için, yanında Cumhuriyet Hükümetinin Bakanlarıyla birlikte; 26 Ağustos 1931 yılında İlimize gelmiştir. İlimizin büyümesi, gelişmesi için gereken yatırımların yapılmasına karar verilmişti.

 

İŞSİZLİK, GÖÇ, YOKSULLUK ARTTI

Zonguldak Cumhuriyetin ilk yıllarından 1980’li yıllara kadar parlak ve göç alan bir il olmuştur. Ülke ekonomisine kömürüyle, demir çeliğiyle büyük katkı sağlamıştır.  Cumhuriyetin ilk İli ve emeğin Başkenti Zonguldak, ne yazık ki, bugün tarihinin en sıkıntılı dönemlerini yaşamaktadır. İşsizliğin, yoksulluğun ve göçün her geçen gün arttığı ilimizde, sıkıntılar gittikçe büyümekte, sorumlu makamlar bu sıkıntıların çözümü konusunda elini kıpırdatmamaktadır. Sorunlarının bir an önce çözüldüğü ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Zonguldak özlemimizle,  Büyük Önderimizin ilimize geldiği bu günü kutluyor, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve şükranla anıyoruz”

 

(Haber Merkezi)