Kdz. Ereğlili Devlet Sanatçısı Koray Büyükyıldırım’ın vefatı büyük üzüntü yarattı. Geçirdiği kalp krizi sonrasında yaşama gözlerini kapatarak aramızdan ayrılan Büyükyıldırım, en son bu yıl yapılan Osmanlı Çileği Kültür-Sanat Şenliği’ndeki yerel sanatçılar standlarında eserlerini sergilerken, sanatçı arkadaşları ve dostlarının görüş ve düşüncelerini gazeteniz Önder’e anlatmıştı.




KORAY BÜYÜKYILDIRIM’IN VİDEOSUNU DA İZLEYECEBİLECEĞİNİZ İŞTE O HABER:

--MERDİVEN ALTINDAN YÜKSELEN SANAT---

Kdz. Ereğli’de yerel sanatkarlarımız fırsat verildiği takdirde çok büyük işlere imza atacaklarının örneklerini şenlikte ortaya koydular. Çadır standlarda el emeği göz nuru eserlerini sergileyen bizim sanatçılarımız hat sanatından, gemi yapımına, oyuncak üretiminden seramiğe kadar her alanda neler yapabileceklerini eserleri ile kanıtladılar.
Osmanlı Çileği Kültür-Sanat Şenliği’ndeki yerel sanatçılar standlarında Sedef Kakma Devlet Sanatçısı Koray Büyükyıldırım organize olarak şenliğe katıldıklarını ve bu tür organizasyonlarda yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Belediyeye teşekkür üstüne teşekkür eden Koray Büyükyıldırım 12 grup olarak şenlikte yer aldıklarını belirtirken, yerel sanatçılarımız da basının ilgisizliğinden şikayet ettiler. Gazete muhabirimizin yerel sanat ve sanatçıların eserlerini yayımlamak istediklerini ifade etmesini büyük heyecanla karşılayan Koray Büyükyıldırım sorularımıza yanıtlar verirken, yerel sanatçılarımızın görüşleri ise şöyleydi:

Kaç tane grup katıldı sizden?

- 12 grup katıldı. 12 Ayrı sanat ve hepsi de Ereğli’de icra edilen sanatlar. 12 ayrı grup ve muhteşem çalışmalar çıktı.

Ereğlililerin çoğu bilmiyordur.

- Çoğu bilmiyor. Bu şenlikte iyi bir fırsat oldu. Bizim için çok önemli bir adım kasaba mantalitesinden ulusal seviyeye çıkacak bir fırsat yakaladık bugün bizim için dönem noktası çok önemli.

Peki bu sergilerin sadece şenliklerde yer almayıp diğer zamanlarda da olması?

- Israrla belirtiyoruz, kamuoyuna da bilgilendirme yapıyoruz hatta çalışacak insanların hobi olarak toplamak amacıyla ısrarla yapmayı düşünüyoruz.

Her hafta bir sanatçı eserlerini bu sahilde sergilese.

- Olabilir, tabiki siz de takdir edersiniz belediyenin görüşü son derece önemli. Çok güzel yaklaştı belediye gerek kaymakamlığımız ama icraat bundan sonraki zaman içerisinde göreceğiz. Esas niyetimizde bu.

- Hattat sanatımız bu Ereğli’mizin tek hattatı bu adama sahip çıkmak budur, yanımıza aldık o da bize destek verdi, çok da tuttu. Ereğli’nin ihtiyacı olan bir çalışma sanat faaliyeti.

- Ereğli’mizde faaliyet gösteren seramik, Ereğli’de yapılıyor, Ereğlili sanatçılar Kütahya’dan, İzmit’ten alıp gelip buradan alacağımıza alıcılara vereceğimize birebir ilçemizde yapılıyor onlar da oldukça kaliteli ve bunlar yaşayan sanatçılar, fırınları falan da var profesyonel çalışıyorlar, sipariş üzerine çalışıyorlar.

- Doğa taşı işleyip taşın ne olduğunu anlatabilen gene Ereğli’mizin yetiştirdiği sanatçılardan biri. Doğal taşı işliyor neyin ne olduğunu biliyor, anlatıyor, hayır alıp satan bir üründense piyasada daha çok katılım amaçlı bu işi sanat olarak yapan insanlar bunlar hep Ereğli’nin insanları.

- Ereğli’de ikamet eden ahşap oymacılığı. Hepsi kendi üretimi Ereğli’de üretiliyor merdiven altı dediğimiz ürünler gün yüzüne çıktı ve son derece tutuldu, çocuklarımızdaki anıları tekrar yaşatmak imkanı bulduk, çocuklarımıza eski oyuncakları tanımasında vesile oldu, topaç.

- Bu da ilçemiz sanatçılarının kişisel yetenekleriyle yaptığı modern gemiler, hakikaten sabır ürünü her biri sanat eseri, ben arkadaşları takdir ediyorum. Ereğli’de bunların var olduğunu da gösterdik sayelerinde başarılar diliyorum onlara. Daha iyilerini yapacaklardı desteklerle.


- Güngör Yabanabat, sizi tanıyalım.

- Ben memur emeklisiyim, amatörce başladım, ancak böyle bir imkan doğdu, Kültür Bakanlığı temsilciliği ile burada bize böyle bir imkan sağladılar. Ereğli’de elbetteki sanatkar arkadaşlarımız var ama bunların burada sunma imkanı bulduk ve de çok güzel oldu ilerisi için, daha da iyi olacağını zannediyorum. Teşekkür ederim.

- Ustam sizi tanıyalım

- Ben Ersin Bilir, Erdemir’den emekli bir vatandaşım. Bu zamana kadar ağaçla hiçbir işimi olmadı 2013’te emekli olduk, boş vakitleri değerlendirmek için de tamamıyla amatör bir ruhla bu işe başladım, sonra böyle bir sergi olayı ile ilgili bir bilgilendirme bize ulaştı sergilen misin diye tabi dedik, Ereğli’de de böyle bir şeylerin yapılabileceğini gençlere insanlara tanıtmak bakımından çağırılınca geldim ve Ereğli’de böyle bir çalışmaların böyle sanatçıların olduğunu da insanlara göstermek istedik. Bu amaçla buradayım. Bu ilk sergim daha önce dediğim gibi amatör ruhla yaptığım için kaldırıp evime koyuyordum, bu ilk sergim inşallah nasip olursa Koray bey ve ekibimizle bundan sonra sergilere katılıp çalışmalarımızı göstereceğiz.


- Naht sanatı Naht sanatçısı Tuncay Çetinkaya benim öğrencimdir, gururlandığım bir insan, Bunların hepsi ilçemizde hatta Zonguldak’ta tek yapılan çalışmalar. Yine çok öğrenci yetiştirilecek inşallah bizimle beraber.

- Burası da benim. Devlet sanatçılığına ve kültürel mirasçılığını kazandıran çalışmalar, ticari amaçlı yapmıyorum, sadece görsünler, ellesinler, bilsinler diye yaptığım bir çalışma, ahşabın her objeye uygulanabileceğini görüyorsunuz. Hepsi orijinal sedef kakma.

- Önümüzdeki şenlikten ne bekliyorsunuz? Öneri anlamında bir düşünceniz var mı yetkililere ulaştırılmak anlamında?

- Biz bu 12 sanatçıyla kasaba zihniyetini aşıp, ulusal zihniyette düşünmeliyiz bundan sonraki çalışmalarımız hep beraber birbirlerimizin eksikliklerini tamamlayıp bu son seviye ile ilçemizi temsil etmek ve inanın bana belki bir gün buraya sığmayacak kadar çok bu işi öğrettiğimiz insanları göreceğiz inşallah.