CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, laiklik ilkesiyle ilgili konuştu.

 

Laiklik İlkesinin Anayasaya girişinin 75. Yılı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk,  yıldönümünü Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve onun devrimlerine karşı ağır saldırıların yapıldığı bir dönemde kutluyoruz sözleriyle yorumladı.

Köktürk, Kurtuluş Savaşımız yalnızca Emperyalist devletlere karşı verilen bir savaş değildi, Kurtuluş Savaşımız aynı zamanda emperyalizmin içerdeki işbirlikçilerine, yobazlara, mandacılara ve saltanatçılara karşı yapılmış destansı bir savaştı sözleriyle devam ettiği açıklamasını şöyle tamamladı:  

Bu destansı savaşla kazanılan bağımsızlığı, cumhuriyeti ve ulusal egemenliği üstün tutarakkorumak için, evrensel değerleri ilke edilerek devrimler gerçekleştirilmişti.

Atatürk devrimlerinin temel amacı, Türkiye Cumhuriyeti'ni çağdaş uygarlık düzeyi üstüne çıkarmak, 600 yıllık Kul anlayışından Ulus bilincine ulaştırmaktı.

İşte bu dönüşüm, birbiri peşi sıra uygulamaya konulan devrimler ve Laiklik ilkesinin benimsenmesiyle gerçekleştirilecekti.

Laiklik Atatürk devrimlerinin, akıl ve bilimin en temel ilkesidir.

Laiklik, değişik dine ve mezhebe bağlı bireylerin eşit haklara sahip olduğu, insan haklarına saygılı bir toplum düzeni gerektirmektedir.

Laik düzende devletin sosyal, ekonomik, siyasal ya da hukuksal temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandıramaz; dini, din duygularını ya da dince kutsal sayılan kavramları, siyasal ya da kişisel çıkar sağlamak amacıyla kötüye kullanamaz.

Atatürk'e, devrimlerine ve ilkelerine ağır saldırıların yapıldığı bir dönemde, CHP olarak,her platformda, başta Laiklik konusunda olmak üzere, her konudagörüşlerimizi ve uyarılarımızı yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz...

Laik, sosyal, demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini Atamızın birçok yerde ve Gençliğe Hitabesinde belirttiği tehlikelere karşı tüm gücümüzle savunmaya devam edeceğiz.

Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 75. Yıldönümünü bir kez daha kutluyor, tüm halkımıza esenlikler diliyorum.