Kdz. Ereğli Bozhane bölgesindeki balıkçılar ile balık fiyatlarını konuştuk. 33 yıllık balıkçı Tayfun Temel ile yaptığı söyleşide, 1 kilo kalkan balığının 80 lira olduğunu duyunca nefesimizi tuttuk. 5 kilo 700 gram gelen bir deniz levreğinin fiyatının 500 lira olduğunu öğrenince ise “Araba mı satıyorsunuz?” diye takılmadan da edemedik. Kendisini tanıyan herkesin “Balıkçı Tayfun” olarak bildiği balıkçının nüfustaki adının ise Nurettin olduğunu öğrendiğimiz söyleşi bir hayli renkliydi.
Söyleşiden:
- Balık fiyatları nedir?
- Uygun ya.
- Kalkan kaç para?
- 80 Lira.
- Ne kadar geliyor?
- Bu 3 kiloluk kalkan. 270 liraya geliyor. Kilosu 80 Lira.
- Kim yiyor onu?
- Hali vakti yerinde olan insanlar. Palamutlarımız 12,5 lira, istavritlerimiz var 15, mezgit var 25, barbunyamız 35 lira. Çinekop 30 lira, lüfer dün biraz pahalıydı ama bugün uygun 25 lira tanesi.
- Uygun, lüfer?
- Evet.
- Büyük balık levrek sanırım kaç kilo geliyor?
- 5 kilo 700 gram.
- Almaya kalksam kaç lira vereceğim?
- 500 lira.
- Araba mı satıyorsun ya?
- Yok balık satıyorum.
- Barbun kaça?
- Ucuz, 1.5 kilosu 50 lira.
- Net ne kadar çıkar 1.5 kilodan?
- 1 kilo falan.
- Örneğin kaç porsiyon çıkar?
- 3 porsiyon falan.
- Peki sezona nasıl bakıyorsun? Nasıl değerlendiriyorsun?
- An itibariyle normal. Ne hızlı gidiyor ne yavaş gidiyor.
- Şimdi orta direk için düşünsek?
- Orta direk diye bir şey kalmadı ki ya fakir var ya zengin. İyi ile kötü fakir ile zengin.
- Kaç yıllık balıkçısınız?
- 33
- Peki, bir vatandaş balığın taze olduğunu anlamak için ne yapmalı?
- Her şeyden önce rengine bakmalı, rengi canlılığı, gözlerinin ferine bakacaksın. Parlaklığına bakacaksın. Palamutlarda sertliğe bakacaksınız. Solungaçları kapalıyken koyu kırmızı böyle açtığımızda rengi açılıyor, pembeye dönüyor.