Elektrik Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Makine Mühendisleri, Mimarlar, Maden Mühendisleri ve Gemi Makinaları Mühendisleri Odası'nın oluşturduğu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Karadeniz Ereğli İlçe Koordinasyon Kurulu "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Bilgilendirme Paneli" düzenledi.

2 Kasım Pazartesi günü Atatürk Kültür Merkezinde 14.00-18.00 saatleri arasında "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Bilgilendirme Paneli" yapılacak.
Elektrik Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Makine Mühendisleri, Mimarlar, Maden Mühendisleri ve Gemi Makinaları Mühendisleri Odası'nın oluşturduğu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Karadeniz Ereğli İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Bilgilendirme Paneli" ile yapılan yazılı açıklamada "Binalarda enerji performansı yönetmeliği yeni yapılacak ve önemli tadilat yapılacak bir binanın enerji tüketiminin ısı yalıtım hesap programı ile hesaplanmasını, CO2 açısından sınıflandırılmasını yeni ve yenilebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliliğini ve çevrenin korunmasını hedeflemektedir" denildi.
Bu konuda yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

BİLİNÇLENDİRME AMAÇLI

"Panelimiz 2 Kasım 2009 Pazartesi günü Kdz.Ereğli Atatürk Kültür Merkezinde saat 14.00 ile 18.00 saatleri arasında yapılacak olup tüm ilgili kuruluşlar, mühendisler, mimarlar ve inşaat yapım işi ile ilgili müteahhit firmalar, emlâkçılar ve halkımız davetlidir. Panelimizde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünden yönetmeliğin hazırlanması konusunda görev almış iki teknik yetkili, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubelerinden yetkili ve bu konuda çeşitli panellerde görüş bildiren bir mi-mar ve bir inşaat mühendisi ile Makine Mühen-disleri Kdz.Ereğli İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu üyesi bir makine mühendisi arkadaşımız binalarda enerji performansı yönetmeliği hakkında açıklamalar yaparak kamuoyunu bilgilendireceklerdir. 2 Mayıs 2007 tarihinde yayınlanan Enerji Verimliliği Yasası ile tüm dünya ile beraber Türkiye'de de enerjinin elde edilmesinde fosil kaynakların azaltılması, yeni ve yenilebilir enerji kaynaklarının arttırılması gerektiği ve enerjinin tüketilmesinde ekonomik boyutun da değerlendirilmesi gerektiği birlikte tartışılmaktadır. Artık küresel ısınmaya insanların sebep olduğu bütün bilim adamları tarafından kabul edilmektedir. Enerji tüketiminin hızla arttığı dünyamızda enerji üretimi çeşitliliğinin artması için bilimsel çalışmalar, enerjinin tüketilmesi konusunda da uluslararası anlaşmalar yapılmakta ve insanlar bilinçlendirilmektedir. Enerjinin tüketilmesi konusu içerisinde binalarda ısı yalıtımı ön planda gelmektedir. 5 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan binalarda enerji performansı yönetmeliği yeni yapılacak ve önemli tadilat yapılacak bir binanın enerji tüketiminin ısı yalıtım hesap programı ile hesaplanmasını, CO2 açısından sınıflandırılmasını yeni ve yenilebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliliğini ve çevrenin korunmasını hedeflemektedir. Bir yıllık geçiş süresi tamamlanarak bu yönetmelik 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yönetmelik içerisinde ilgili idareler olarak belediyeler ve valilikler bu yönetmelik esaslarına ve ısı yalıtım hesap programına uygun nokta detayları bulunmayan yeni binalara inşaat ruhsatı, yerinde uygun yapılmayan binalara da eksikler tamamlanıncaya kadar iskan belgesi vermeyeceklerdir. Yönetmeliğe uygun olarak yapımı ve belgeleri tamamlanan binalar, doğalgaz kullanımına hız verilen şehrimizde kuşkusuz ki enerji tüketimi açısından ekonomik olacağı gibi doğayı kirletme açısından da gözle görülebilir faydalar sağlayacaktır."