Hattat Holding İş Geliştirme Direktörü ve Hattat Air Genel Müdürü Tonguç, gazeteniz Önder'e yaptığı ziyarette 9 Şubat tarihinde tanıtımı gerçekleştirilecek olan Amasra'daki yeni kuyu projelerinin devreye girmesi ile yıllık 5 milyon ton kömür üretiminin yanı sıra 5 bin megavat elektrik ile Türkiye elektrik tüketiminin yüzde 10'unu karşılayacaklarını söyledi.

Yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanmasının hedeflendiğini belirten Tonguç, Türkiye yılda 24 milyon ton taş kömürü ithal etmektedir. Bunun karşılığında ise milyarlarca dolar para ödemekte. Bu projenin hayata geçmesi ile 5 milyon ton yılda kömür çıkartılmasını hedeflemekteyiz. Bu da demektir ki ithalatın 4'de 1'i yok olacaktır. Milyarlarca dolar bizde kaldığı gibi binlerce insanımıza da ekmek kapısı açılacaktır dedi.

Hattat Holding İş Geliştirme Direktörü ve Hattat Air Genel Müdürü Tolga Tonguç, 9 Şubat 2013 günü Amasra'da düzenlenen tören ile hazırlanan 3 yeni kuyunun tanıtımının gerçekleştirileceğini söyledi. Kuyuların devreye girmesi ile yaklaşık 10 bin kişiye iş istihdamı sağlanacağını belirten Tonguç, gazeteniz Önder'in merkez bürosunu ziyaret ederek Sorumlu Müdür Mustafa Kemal Bektaş ile görüştü, Amasra'da yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edileceği dünyanın en önemli projelerinden biri olarak görülen Amasra projesinin yaklaşık 4 yıldır sürdüğünü söyleyen Tonguç'un verdiği bilgiler şu şekilde:
YERDELEN İSMİ TAKILDI
Enerji Bakanımız yeni 3 adet yapımı biten çalışmamıza yerdelen ismini takdı. Eğer bunlar yer yüzünde olmuş olsalarda Amasra ve Bartın şok olurdu. 3 Tane gökdelen 800 metre yüksekliğinde ama bunlar yerüstünde değil yerin alt tarafına doğru. Her 200 metrede ise bu üç kuyu birbirine bağlıdır. 20 Kilometrelik bir galerinin açıldığını düşünün. Bu 20 kilometrelik galerilerde dünya-nın en son teknolojisi kullanarak açıldı.

TÜRK İŞÇİ VE MÜHENDİSİ UNUTULMADI
9 Şubat tarihinde devlet büyüklerimizin de katılımı ile düzenleyeceğimiz açılışta bu kuyularımızın tanıtımını gerçekleştireceğiz ve ardından da bu çalışmalarda emek harcayan Türk mühendis ve işçilerine devlet büyüklerimiz tarafından çeşitli hediyeler verilecektir. Türkiye yılda 24 milyon ton taş kömürü ithal etmektedir. Bunun karşılığında ise milyarlarca dolar para ödemekte. Bu projenin hayata geçmesi ile 5 milyon ton yılda kömür çıkartılmasını hedeflemekteyiz. Bu da demektir ki ithalatın 4'de 1'i yok olacaktır. Milyarlarca dolar bizde kaldığı gibi binlerce insanımıza da ekmek kapısı açılacaktır.

YÜZDE 10'LUK DİLİMİ KARŞILAYACAK
Yaklaşık 4 yıldır devam eden bu büyük projemizin tam anlamıyla faaliyete geçmesi ile yaklaşık 10 bin kişiye iş istihdamı sağlanması hedeflenmektedir. Bu da her bir ailenin 5 kişilik olmasından düşünüldüğünde 50 bin kişilik ciddi bir rakam ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de enerji tüketiminde yıllık 46 bin megavat kullanılmaktadır. Yeni tesisin devreye girmesi ile biz 5 bin megavat enerji üretilecek ve böylelikle ülkemizin 5 bin megavatlık enerjisini biz karşılamış olacağız bu da orana vurduğunuzda ise yüzde 10'luk bir dilim demektir dedi.