Türkiye genelinde engelli vatandaşlara ayrılan 38 bin kadro doldurulmayı bekliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın genelgesiyle, kurumlar engelli kadrolarını doldurmak için Maliye Bakanlığı'ndan 'olur' almayı beklemeyecek. 

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, ülke genelinde 38 bin boş engelli kadrosunun doldurulması için kurumların harekete geçmesini istedi. Kurumların, Maliye Bakanlığı'ndan 'olur' almasını gerektirecek durumun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan genelge ile ortadan kalktığını ifade eden Şirin, şöyle konuştu: "Hükümet tarafından iki ay önce kamuda bulunan özürlü kadrolarının doldurulması yönünde bir açıklama yapıldı. Bu açıklama kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu açıklama ilimizde bulunan engelliler olmak kaydıyla ülkemizde yaşayan bütün engellileri çok sevindirdi. Şu ana kadar bu kadroların doldurulmasıyla ilgili bir adım atılmadı. Bütün engelli arkadaşlarımız bir an önce kamuda boş bulunan 38 bin kadronun doldurulması için Başbakanımız ile bakanların yaptığı açıklamaları çok sevindirici buldu. Buna karşın şu ana kadar bir adım atılmaması engelli arkadaşlarımızı endişelendiriyor."    

  Kadroların doldurulması için bir an önce yetkililerin gerekli işlemleri yapmasını beklediklerini anlatan Şirin, şunları söyledi: "Bu kadroların doldurulması için Maliye Bakanlığı'ndan olur alınması dahi gerekmiyor. Bu konuda Başbakan'ın genelgesi var. Bunun için ben ilimizde bulunan bütün kamu kurumlarına özürlü açıkları varsa bir an önce doldurmaları için gerekli işlemlere başlamalarını önemle rica ediyorum."

Engelli vatandaşların iki yıldır sakat raporu almakta sıkıntı çektiğini öne süren Hüseyin Şirin, AB şartlarında yüzde 40 şartı aranmadığını söyledi.  

Türkiye'de bu uygulamanın kaldırılmasını isteyen Şirin, sözlerine şöyle devam etti: "Engelli arkadaşlarımız iki yıldır sakat raporu almakta sıkıntı çekiyor. Biz bunu defalarca dile getirdik. Şu ana kadar bir adım atılmaması engelli arkadaşlarımızın bu konuda çok büyük sıkıntı yaşadıklarına şahit oluyoruz. Düşünün ayağı felç olan engelli arkadaşımıza bu gün yüzde 30 civarında rapor veriliyor. Ülkemizde engelli statüsüne girebilmek için yüzde 40 şartı aranmaktadır. Biz bu yüzde 40 şartının bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz. Çünkü, AB ülkelerinde yüzde 40 şartı aranmıyor. Bunun bir an önce çözülmesi için yetkililere sesleniyoruz. Çünkü şu an ülkemizdeki engellilerin birinci olarak en büyük sorunu rapor sorunu, ikinci istihdam sorunudur. Bu konuların çözümü için merkezi hükümetten haber bekliyoruz."