3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili olarak gönderilen açıklamalar şöyle sıralandı:

AKP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

“Engelli insanların yaşadıkları sorunların sadece onların değil ailelerinin, çevrenin, toplumun ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuçtur. AK Parti olarak insan merkezli anlayışımızla, fiziken ve ruhen sağlıklı nesillerin yetişmesini öncelemekteyiz.  "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesiyle hizmet eden AK Parti Hükümetleri, sosyal devlet kavramını hayatın her alanında güçlü bir şekilde ortaya koymuştur. Engellilerimizin ve ailelerinin daha kaliteli bir hayat sürdürebilmesi için yeni sosyal yardım ve sosyal destek programları hayata geçirilmiş ve yapılan sosyal yardımlar katlanarak artmıştır. Engellilerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini sağlamak amacıyla fiziksel ve sosyal altyapılarını güçlendirmeye devam ediyoruz. Engellilerimiz için yaşanabilirliği artırmayı hedefleyen ve hakkaniyeti gözeten mekânsal planlama ve kentsel uygulamalarımızı daha da geliştireceğiz. Kamudaki engelli istihdam oranı da her geçen gün artmaktadır. Bizler her gün engellilerimizle beraberiz, onların her türlü sorunlarıyla da yakinen ilgileniyoruz.

AKP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

 Engelli olmak bir tercih değildir. Sağlıklı insanların aynı zamanda bir engelli adayı olabileceği göz ardı edilmemelidir. Sağlıklı bireyler kendilerini engelli insanların yerine koyarak hareket ettiğinde, onların günlük hayatta ve yaşamları boyunca karşılaştıkları zorlukları anlamaları sayesinde, farkındalık oluşturarak engellilerimizin hayatını paylaşma sorumluluğunu daha çok üstlenip onlar için engelli yerine engelsiz bir ömrün sağlanmasında yardımcı olacaklardır.

Ülkemizde özellikle iktidarımız döneminde bu yönde yapılan çalışmalar sayesinde engelli hukuku oluşturulmuş, her alanda erişilebilirlik için kanun düzenlenmiş, pozitif ayrımcılık anayasal güvence altına alınmış,  engelli maaşı, bakıcı aylığı, rehabilitasyon merkezleri, özel okullar gibi birçok alanda engelli vatandaşlarımız birçok hakka sahip olmuşlardır.

Bunlarla birlikte 2023 hedefimiz, engellilerimizin hayatlarını kolay hale getirebilmek amacıyla barınma, ulaşım, iletişim ve çalışma şartları standartlarının sağlandığı ve ülke geneline yaygınlaştırıldığı, onların sosyal dışlanmışlığını hissetmediği bir Türkiye olmasıdır.

Bütün bu çabaların toplumun her kesimine yayılması gerekmektedir. Onlara hak ettikleri önemi ve değeri hissettirerek, onları kucaklayıp eşit olduklarını göstermeliyiz. Onurlu bir yaşam sürmeleri için her birey üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorundadır.

Zihinlerdeki ve gönüllerdeki engelleri aşarak hep birlikte daha mutlu, daha huzurlu bir dünya kurmak ümidiyle bütün engellilerin ve ülkemizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutluyor, insanlığa engelsiz bir yaşam diliyorum.

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nedeniyle toplumun en dezavantajlı gruplarından olan engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti. CHP‘li Demirtaş: “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir kutlama değil, farkındalık günüdür. Aynı zamanda,  hükümetlerin engellilerle ilgili uygulamalarını ve mevcut durumlarını sorgulama günüdür.

Şu anda engelli memur kontenjanı 13.967. Önümüzdeki yıl, 2018 yılında hedeflenen engelli memur alımının ise 5 bin olduğu ifade edildi; ilk altı ay için 2.500, ikinci altı ay için de yine 2.500 olmak üzere toplam 5 bin kişilik bir kadro ifade edildi. Buradan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’na çağrıda bulunuyorum, engelli atamaları derhal yapılmalıdır.  Bakanlık bile bu 13.967 kadroyu sağlayamamışken özel sektörden engelli istihdamıyla ilgili kadroların tamamlanması istenmektedir. Bu yanlış bir uygulamadır, bunun bir an evvel tamamlanması gerekmekte, engelli vatandaşlarımızı ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmaktan vazgeçilmelidir.

Engelliler Konfederasyonları tarafından yapılan açıklamalara göre, çalışabilir durumda olan engelli sayısı yaklaşık 2 milyon ama mevcutta istihdam edilen engelli sayısı ise yaklaşık 200 bin civarında bir rakama tekabül ediyor. Burada, yüzde 10'luk, yüzde 15'lik bir engelli istihdamı söz konusu.

Engellilerin istihdamına bakış açısı genel işsizlik sorununun bir parçası gibi değerlendirilirse elbette çözüme odaklanmak zorlaşmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın en dezavantajlı kesim olan engellilere bakışında bir engel var.

BM Engelli Hakları Sözleşmesine göre engelli; “Diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozuklukları bulunan kişiler.” olarak tanımlanmaktadır. Engellilik farklı sebeplerle toplumsal hayata tam ve etkin katılım sağlanamaması olarak tarif edilmektedir. Toplumsal hayata tam ve etkin katılımı sağlayacak en etkili yol ise çalışma hayatına katılımla olur. Engellilerin istihdamı ile ilgili sorun genel işsizlik sorunun bir parçası olarak görülmemelidir.

Çünkü istihdam engellilerin hayata katılımının tek yoludur. Bu şekilde engelliler dolayısıyla engelli aileleri de hayatın içinde olur. Toplumsal duyarlılık yükselir. Engelliye yaklaşım “yardım temelli” olmaktan çıkar. Sosyal dışlanma da sorun olmaktan çıkar.

Engellilerimize karşı her türlü ayrımcılıkla ve ayrımcı zihniyetle mücadele edilmeli, engelli vatandaşlarımızın toplum içinde görünür olması sağlanmalıdır.3 Aralık Dünya Engelliler Günü toplumsal farkındalığın yaratılabilmesi açısından bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Engellilerimizin yaşamın her alanına katılım gösterdikleri, kimseye muhtaç olmadıkları çağdaş bir toplum düzeyi ancak bu şekilde yakalanabilir.”

ÇAYCUMA TSO BAŞKANI RIFAT SARSIK:

3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiği 1992 yılından bu yana engelliler günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl bu güzel günde çeşitli etkinliklerle ve organizasyonlarla hatırladığımız engellilerimiz aslında her gün hatırlamalıyız. Engellilik yalnızca mevcut engellilerin karşı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu değildir. Çünkü hem sosyal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren bir konudur hem de her insanın bir engelli adayı olması gerçeği ortadadır.


Engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmalı, kimseye muhtaç olmadan bağımsız olarak kendi başlarına yaşayabilmelerini sağlamalıyız. Bu vesile ile engellilerimizin üretken insan durumuna getirilerek, yaşam düzeylerini gelişen dünya şartlarına uygun hale gelmesi ve onların ihtiyaçlarını iyi anlayarak mevcut şartlar içinde onlara en iyi ortamları hazırlayarak iş imkânı ve “Eğitim her engeli aşar” gerçeğinden hareketle eğitimleri için gerekli ortamların da sağlanması gerektiğini vurgulamakta yarar vardır.



O yüzden Engelli vatandaşlarımızın bu anlamlı günlerinde bir araya getirilmesi, sorunlarına çözüm üretilmesi ve kendilerine hak ettikleri değerin verilmesi suretiyle, ihtiyaçları olan moral ve motivasyonu kazanmalarında, onlara yönelik uygulamaya konulan projelerin de gündeme gelmesi gereklidir.


KARAELMAS OTİZMLİ BİREYLER YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEK BAŞKANI SALİM TAN:

Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan engellilerimizin toplumla bütünleşmelerinin ve hayatın her alanında aktif rol üstlenmelerinin sağlanması, onlara sunulan hizmetlerin erişilebilir olması Devlet ve topluma düşen bir görevdir. Biz dernek olarak engelli vatandaşlarımızın hizmete erişim noktasında Belediyelerin,park ve bahçelerini, binalarını kaldırımlarını engellilere uyumlu hale getirilmesi tek arzumuzdur. Unutmayalım ki herkes engelli olmaya adaydır. Bu nedenle Engellilerimizin yararlanabileceği sosyal tesislerin çoğaltılması , engellilerin aşamadıkları sorunlarının çözülmesi dileği ile 3 Aralık Dünya Engelliler günü olması nedeniyle tüm engelli vatandaşlarımızın önlerindeki engellerin ve onlara eşit yaşam hakkı sunulması noktasında daha duyarlı olunması için mücadele edilerek, engellerin ortadan kalktığı bir yaşam diliyorum.