Kdz.Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği bin 100 üyesine dönük açtığı çeşitli kurslarla meslek öğretirken, açılan kursları tamamlayan kursiyerlerin istihdam edilememesi hem dernek yöneticilerini hem de kursiyerleri sıkıntıya sokuyor.

Dernek Başkanı Şentürk, "İş-Kur ile ortaklaşa düzenlenen kurlarımızda kullanılan malzemelerin tamamı İş-Kur tarafından tedarik ediliyor. Ayrıca her kursiyere kurs süresince 15 TL yol ve yemek parası veriliyor. Burada amacımız kursiyerlerimizin meslek sahibi olarak engellilerinde meslek sahibi olabileceğini göstermektir" dedi.

Kdz.Ereğli'de faaliyet gösteren Fiziksel Engelliler Derneği, her dönem açtığı kurslarla, fiziksel engelli olan üyelerine iş imkanı sağlamaya çalışıyor. Verilen kurslarla meslek sahibi olan engelliler, kursu bitirdikten sonra ise iş bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk ve yönetim kurulu üyeleri, kurstan mezun olan kursiyerler için iş yeri sahipleri ile görüşerek iş imkânı istiyor. Tekstil ve Muhasebe eğitimi gören engellilerin yasaya rağmen iş imanı sağlanmaması ise onları hayal kırıklığına uğratıyor.

 

AMAÇ BALIK TUTMAYI
ÖĞRETMEK
Bugüne kadar açılan kurslarda eğitim gören birçok engelli işe yerleştirilmiş, bazıları ekonomik sıkıntılar dolayısıyla kapanan ya da işlerine ara veren firmalar nedeni ile işsiz kalmıştı. Ereğli Fiziksel engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, engellilerinde yaşam hakkı olduğunu, bu nedenle de engelli üyelerine balık vermek yerine balık tutmayı öğreterek hayata bağlamaya çalıştıklarını söyledi.

6 AY KURSUN ARDINDAN
SERTİFİKA ALIYORLAR
Yasa gereği engellilere iş imkanı-nın sunulması gerektiğini dile geti-ren Fiziksel Engelliler Derneği Baş-kanı İsmail Şentürk, işyeri sahiple-rinin ceza yemeden engellilere iş imkanı sağlaması gerektiğini söyledi. Şentürk " Fiziksel engelliler Der-neği binamızın yan tarafına ek bir bina yaparak burayı tekstil atölyesi yaptık. Burada açılan kurslarımızda şu anda eğitim gören 15 kursiyerimiz, bir tekstil atölyesinde çalışacak duruma geliyor. 6 ay süren kurs sonrasında sertifikalarını alıyorlar. Burada eğitim alan kursiyerler iş önlüğü ve hemşire önlüğü dikiyor. İş-Kur ile ortaklaşa düzenlenen kurlarımızda kullanılan malzemelerin tamamı İş-Kur tarafından tedarik ediliyor. Ayrıca her kursiyere kurs süresince 15 TL yol ve yemek parası veriliyor. Burada amacımız kursiyerlerimizin meslek sahibi olarak engellilerinde meslek sahibi olabileceğini göstermek. Ütü, reçme, dikiş ve tamir işlerini de öğrenen engellilerin en büyük sıkıntısı ise buradan sonra iş bulamamaları." dedi.
Diğer atölyede açılan bilgisayar muhasebe kursunda da kursiyerlerin 660 saat ders gördüğünü söyleyen Şentürk, kursun 6 ay sürdüğünü söyledi. Muhasebe kurslarında da eğitim gören kursiyerlerin kalifiye hale getirmek için çaba sarf ettiklerini dile getiren Fiziksel engelliler dergi Başkanı İsmail Şentürk, engelli çalıştırması zorunlu olan işyerlerinde kalifiye elemanları yetiştirmek olduğunu söyledi. Şentürk, konuşmasında, "Arkadaşlarımızın altın bilezikleri olması hususunda eğitim veren arkadaşlarımız kursiyerlerimize önem gösteriyorlar. Burada eğitim alan arkadaşlarımız kapalı mekanlardan çıkıp burada sosyal hayatın içine katılıp yüne kendileri ile aynı kaderi paylaşan insanlarla bir araya geliyorlar. Derneğimize şu anda, işitme, görme ve fiziksel engelli olmak üzere yaklaşık bin 100 engelli üyemiz kayıtlı. Kayıtlı olan engellilerimizi de kurslara katılmaları konusunda görüşmeler yapıyoruz. Birçok engelli üyemiz kurslarımıza katılarak sertifikalarını aldı. Ancak iş bulamadıkları için şu anda çalışamıyorlar." dedi.

"ERDEMİR'İN 70 CİVARINDA ENGELLİ KADRO AÇIĞI VAR"
Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, engelli çalışması zorunlu olan işletmelere de seslenerek, "Özellikle Erdemir başta olmak üzere özel ve kamu kuruluşlarına sesleniyorum. Lütfen engelli yasasına uysunlar. Bizler şu anda Erdemir'in 70 engelli kadro açığı var. Biz Erdemir' de verilen astronomik rakamları istemiyoruz. Engelli arkadaşlarımız makul fiyatlarda çalışmaya razı. Buradan da kendilerine sesleniyorum. İlgili konuyla kendilerine kesilen cezayı ödemek yerine engelli arkadaşlarımızı istihdam ersinler."