Kdz.Ereğli Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Ereğli Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi tarafından, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi Sinema Salonu’nda etkinlik düzenlendi.



ESERLERİNİ SERGİLEDİLER
İlk etkinlikte öğrenciler tarafından hazırlanan resimler sergilendi. Serginin açılışını Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Meslek Yüksek Okulu Müdürü Aysel Memiş, AK Parti Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, AK Parti Kandilli ve Ormanlı Belde Başkanları tarafından gerçekleştirildi.

 

ENGELLİLERE UYSAL’DAN TAM DESTEK

Sinema Salonunda etkinlik ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal burada yaptığı konuşmasında ilçede engellilerin sorunlarının çözümüne yönelik çeşitli faaliyetler sürdürdüklerini söyledi. Engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirme gayretinde olduklarını ifade eden Uysal şu ifadelere yer verdi:

 

“DÜŞÜNEREK HAREKET EDİYORUZ”

“Bir anne ve baba çocuğunu el arabasıyla çocuğunu sokaklarda gezdirmek istiyor. Aslında engelli değil ama çocuk arabalarının da engelli yolunu kullandığı kimsenin aklına gelmiyor. Sadece sanıyorlar ki, ‘belediye ne güzel engelli vatandaşlar için kullanılabilecek yollar yapmış’ ama o yollar sadece engelliler için değil. El arabası ile sokaklarda gezen anne babanın da daha rahat gezebilmesi için yaşlı vatandaşlarımızın daha rahat kullanabilmeleri için bu şekilde ilçemizi de düşünerek hareket ediyoruz. Onun için engelli yollarını ve kamusal alanları gözden geçirmek üzere yola çıktık. Bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor. Bizim gibi sağlıklı insanlar da bu engelli yollarını kullanmaktalar”

 

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Kdz. Ereğli Özel Eğitim İş Uygulama Okulu Müdürü Ziya Babalı da konuşmasında, engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının tamamen diğer insanlarla eşit ölçüde sağlanması amacıyla Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu kararı gereği 3 Aralık tarihinin Engelliler Günü olarak kutlandığını söyledi.

 

ÖNLENEBİLİR NEDENLER…

Babalı konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Engellilerin doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yitilerini çeşitli sebeplerle yitirmiş, normal yaşamın gereklerini uyamamak olarak tanımlanmaktadır. Engelliliğin nedenleri araştırıldığında büyük çoğunluğunun önlenebilir nedenler olduğu görülebilir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar gibi tümü önlenebilir süreçlerdir. Engelliliğin bir yazgı olmadığı geliştirilecek sosyal politikalar ve her alanda koruyucu önleyici uygulamaları içeren düzenlemeler ile önleneceği bir gerçektir. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil ailelerinin çevrelerinin toplumun kısacası tüm insanlığın ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulması ile mümkündür. Bu anlamda engelli vatandaşlara acıma duygusu ile yaklaşma yerine kurumsal hizmetlerin geliştirilmesine önem verilmelidir”


Slayt gösterisi, veli konuşması, halk oyunları gösterileri, şiir ve koro ile etkinlik sona erdi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)