Engelli öğrencilerin akademik ve sosyal hayatta önlerine çıkarılan fiziksel ve tutumsal engellerle başa çıkmalarına destek olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Engelsiz BEÜ Birimi, çok sayıda üniversiteye örnek teşkil edecek donanım ve alt yapısıyla hizmetlerini sürdürüyor. 
Bülent Ecevit Üniversitesi’nin her biriminde engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran çalışma ve projelere imza attıklarını söyleyen BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer; “Herkesin özgür ve eşit biçimde eğitim hakkını kullanabilmesi, çağdaş toplumların vazgeçilmezidir. Bizde üniversitemizde bu eşitliği sağlamak adına, üniversitemizin merkez kampüsünden başlayarak, mimari engelleri ve şehrimizin coğrafi yapısından kaynaklanan, merdivenlerin büyük çoğunluğunu yeniden düzenleyerek, pek çok noktaya rampalar yaptık. 2011 yılından itibaren tüm kampüslerimizde devam eden bina yapımı ve diğer fiziki mekân düzenlemelerinde, erişim standartları göz önünde tutularak gerçekleştirilen düzenlemeler kesintisiz olarak devam ediyor. Amacımız üniversitemizdeki akademik engelleri kaldırmak” dedi. 
Engelli bireylerinde üniversite eğitimi almaları için, Türkiye'de ilk olarak BEÜ'de önemli bir projenin hayata geçirildiğini anlatan Özer; "Engelli bireylerimiz için başlattığımız 'Temsili Üniversite Programı' ülkemizde ilk ve tek programdır ve üniversitemiz adına anlamlı bir çalışmadır" şeklinde konuştu.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), son yıllarda engelli eğitimi ve engelli erişimi konusunda önemli değişim ve gelişime imza atıyor. Tüm engelli öğrencilerine eğitsel, sosyal ve kültürel alanda destek olmayı hedefleyen Engelsiz BEÜ Birimi, gerek üniversite bünyesinde, gerekse dışarıda engellilere karşı var olan önyargıları yıkma, toplumsal duyarlılıkları ve akademik bilinci artırma yolunda pek çok çalışmayı hayata geçiriyor ve engelleri aşıyor.

‘Engelli öğrencilerimizle 
yüz yüze görüşmeler yapıyoruz’

Bülent Ecevit Üniversitesi’nin engelli öğrencilerine eğitsel, sosyal ve kültürel alanda destek olmayı hedefleyen Engelsiz BEÜ Birimi’yle, engelsiz bir üniversite oluşturduklarını ifade eden BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, engelli personel ve personelin engelli yakınları için, üniversitenin her noktasının ulaşılabilir olmasını sağlamak amacıyla çalıştıklarını ve engelsiz BEÜ’nün bu anlamda topluma örnek olduğunu söyledi.
Özer; “Engelli öğrencilerimizin eğitim ve akademik alanda önlerindeki engelleri kaldırdık.  Üniversitemiz tarafından, diğer üniversitelerin Engelli Öğrenci Birimleriyle işbirliğine ayrı bir önem veriliyor. Son yıllarda bu amaçla diğer üniversitelerle ortak etkinliklere imza atıldı. Sekiz haftalık bir program dahilinde, ‘Engelsiz BEÜ Bilgilendirme ve Farkındalık Artırma Toplantıları’ tüm kampüslerimizde düzenlendi. Bu toplantılarda engelli öğrencilerimizin istek ve beklentilerini belirleniyor. Üniversitemizde eğitim öğretimini sürdüren engelli öğrencilerimizin tümüyle sık sık yüz yüze görüşmeler yapıyor ve onların sorunlarını tespit ediyoruz. Engelli öğrencilerimizin, bütüncül yaklaşım içerisinde, üniversitemizde sıkça düzenlenen kariyer günlerine katılımlarını sağlıyoruz. Onların sadece eğitim sürelerince değil, tüm hayatları boyunca yanlarında olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

'Türkiye'de ilk kez temsili 
üniversite programı düzenledik'

Türkiye'de engelli bireylerin eğitimiyle ilgili bir ilke imza attıklarını da dile getiren Özer; "Fiilen üniversite eğitimi alamayan engelli bireylerimize, üniversite ortamını tanıyıp, içselleştirmelerini sağlamaları için, Türkiye'de  ilk defa Bülent Ecevit Üniversitesi'nde temsili üniversite programı düzenledik. Bu programda bir günlük eğitimin, sekiz ders saati üzerinden yapılması planlanarak, engelli bireylerimize üniversitemizin misyonu, temel değerleri, toplamsal bakışı, engelli eğitimi üzerine ön görülenin yanı sıra bilim tarihi, tıp, mühendislik, kimya, ekonomi, felsefe, çevre ve sosyoloji derslerinde eğitim verildi. Çünkü üniversiteler herkes için vardır. Engelli bireylerimiz üniversite eğitiminden mahrum kalmamalıdır. Bu amaçla Nisan ayında engelli öğrencilerimize yönelik başlatılan 'Temsili Üniversite Programı' ülkemizde ilk ve tek programdır ve üniversitemiz adına anlamlı bir çalışmadır" şeklinde konuştu.