FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, Karadeniz Bölge Komutanlığında görevliyken meslekten ihraç edilen, aralarında subay ve astsubayların bulunduğu 4'ü tutuklu 19 sanık hakkında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede dikkat çekici detaylar yer aldı.


Tanık B.D'nin ifadesinden: "Tabur Komutanı Binbaşı Ercan Bulut'un da aralarında bulunduğu rütbeli askerler, darbe girişiminden yaklaşık 10 gün sonra 2-3 günde bir, gece 01.00-02.00'ye kadar 'piknik' adı altında toplanırlardı. Bize yanlarına yaklaşmamamız emri verilirdi" 

"Altınova Bakım Onarım ve İstihkam Komutanlığında çalışan Yüzbaşı O.I, Rusya'nın savaş uçağı düşürüldükten sonra, 'Eğer ki savaş çıkarsa benim değil, Erdoğan'ın savaşıdır. Gitsin kendi savaşsın' dedi. Daha sonraları Cumhurbaşkanımıza yönelik 'Buna darbe yaparlar.' dedi"

 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında meslekten ihraç edilen, aralarında subay ve astsubayların bulunduğu 19 sanık hakkında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, dikkat çekici detaylar yer aldı.

 

SÜREKLİ DARBE KONUŞMALARI

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Erdoğdu tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen, Karadeniz Bölge Komutanlığı'nda görevliyken meslekten ihraç edilen, 4'ü tutuklu 19 askeri personel hakkındaki iddianamede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında çalışan şüpheli Ç.K. ile E.E'nin aralarında sürekli darbe ile ilgili konuşmalar yaptığının tespit edildiği belirtildi.

 

TANIK ER’İN İFADESİ

İddianamede, darbe girişimiyle ilgili ifadesine başvurulan, 9 Ağustos 2016'da Ereğli'de vatani görevini yapan tanık er B.D'nin, darbe girişiminden sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığında çalışan astsubay Ç.K. ve E.E. ile tanımadığı 7-8 rütbeli askerin aralarında sessizce darbeden bahsettikleri, darbe destekçisi gibi konuştuklarını anlattığı aktarıldı. 

 

SİLAHLI BEKLETİLDİ

15 Temmuz gecesi, vatani görevini yapan er ve erbaşların silahlı olarak bekletildiğine dikkati çekilen iddianamede, girişimin başarısız olmasının ardından askerlerin yatakhanelerine dinlenmeye gönderildiğine değinildi. 

 

“SAVAŞ ÇIKARSA BENİM DEĞİL, ERDOĞAN’IN SAVAŞIDIR”

Tanık B.D'nin, davada tutuklu sanıklardan tabur komutanının da aralarında bulunduğu rütbeli askerlerin, girişimden sonra toplantılar düzenlediklerini ileri sürdüğü bildirilen iddianamede, şu ifadelerine yer verildi: "Tabur Komutanı Binbaşı Ercan Bulut'un da aralarında bulunduğu rütbeli askerler, darbe girişiminden yaklaşık 10 gün sonra 2-3 günde bir, gece 01.00-02.00'ye kadar 'piknik' adı altında toplanırlardı. Bize yanlarına yaklaşmamamız emri verilirdi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra resmi araçla Bölge Komutanlığından rütbesini göremediğim komutan, birkaç rütbeli ile pikniğe geldi." İddianamede ayrıca B.D'nin, "Altınova Bakım Onarım ve İstihkam Komutanlığında çalışan Yüzbaşı O.I, Rusya'nın savaş uçağı düşürüldükten sonra, 'Eğer ki savaş çıkarsa benim değil, Erdoğan'ın savaşıdır. Gitsin kendi savaşsın' dedi. Daha sonraları Cumhurbaşkanımıza yönelik 'Buna darbe yaparlar.' dedi." beyanında bulunduğu kaydedildi. 


DARBE BİLDİRİSİNE SEVİNMEYE BAŞLAMIŞ

Girişim gecesi yaşananlara ilişkin ifadesine başvurulan 2. Deniz İstihkam Tabur Komutanlığında görevli tanık A.Ç. ise şunları anlattı: "Komutanlığın dinlenme salonunda tüm rütbeli personel vardı. Mustafa Cem Öztekmen telefonla konuşuyordu. Elinde de sözde darbe bildirisi vardı. Daha sonra tabur komutanı ile görüştüğünü söyledi ve elindeki bildiri metnini salonda bulunan rütbeli personele okudu. Darbe bildirisini okuduktan sonra H.S. de 'Bu uygulanacak mı?' diye sordu. Öztekmen de 'Biz askeriz gelen emri uygulayacağız. Bölge Komutanı'ndan emir bekliyoruz. Emir gelene kadar herkes beklesin.' dedi."  

 

BOMBA ATILDIĞINI GÖRÜNCE

TRT'de darbe bildirisinin okuduğunu gördüklerini anımsatan A.Ç, "B.B. isimli astsubay 'Darbe oldu.' deyince gülmeye başladı. Yanımda sevinmeye başlayınca şahsa doğru baktım, şahsın sevindiğini gördüm. G.K. ise hükümet ve Cumhurbaşkanımıza küfür ve hakaret içeren sözler ile 'Bu hükümet yüzünden darbe oldu.' diye sözler sarf etti. Daha sonra diğer kanallara baktığımız esnada Gölbaşı Polis Özel Harekat Merkezi Başkanlığına bomba atıldığını görünce B.B, 'Darbe oldu izlemeye gerek yok' dedi." ifadelerini kullandı.  

 

İDDİANAME

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Erdoğdu tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 82 sayfalık iddianamede, Karadeniz Bölge Komutanlığında görevliyken darbe girişimi soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen, aralarında subay ve ast subayların bulunduğu 4'ü tutuklu 19 askeri personel hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme" suçlamaları yöneltiliyor. Haklarında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen sanıkların yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.

 
(Anadolu Ajansı)