VERGİLER 12 KAT ARTTI: ERDEMİR fabrika sahası, üretim amaçlı tesislerin kurulu bulunduğu bir ağır sanayi alanı ve özel güvenlik bölgesidir. Bu nedenle bir kıyaslama yapılacak ise, kıyas noktası emlak vergi değeri 25 TL/m² olan Kdz.Ereğli Organize Sanayi Bölgesi olmalıdır.

 

 

OLUMSUZ YAKLAŞIMLAR: Gerek Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasınca, gerek Organize Sanayi Bölgesi Temsilcisi tarafından, gerekse ilgili Muhtarlarca değerleme çalışmaları sürecinde değerlemenin doğru ve hakkaniyet çerçevesinde yapılmasına katkı sağlayacak bilgiler ve tüm iyi niyetli öneriler Kdz. Ereğli Belediyesi’ne sunulmasına rağmen, Belediye bu sorunun çözümüne yönelik yapıcı bir yaklaşım içinde olmamış ve hiçbir gerekçe gösterilmeksizin öneriler reddedilmiştir

 

 

UCUZ SU SAĞLIYORUZ: ERDEMİR, güvenilir ve ucuz içme suyu kullanmasını sağlamaya yönelik hiç bir fedakarlıktan kaçınmamaktadır. Ortalama 0,35 TL/m³ bedel ile Belediyeye ERDEMİR tarafından sağlanan içme suyu, Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından Ereğli halkına konutlar için 2,30 TL/m³, iş yerleri için 5 TL/m³, inşaatlar için ise 10,49 TL/m³ bedel üzerinden satılmaktadır.

 

 

Kısa adı ERDEMİR olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları yaptığı yazılı açıklamasında, kurum olarak ülkemiz ve tesislerin bulunduğu Kdz. Ereğli ile bölgeye büyük katkılar sağladıklarına vurgu yaparak,  ERDEMİR’in rekabet gücünün kırılmaması, yatırımlarının, sağladığı istihdamın ve diğer tüm katkıların devam edebilmesi, ulusal ve uluslararası piyasalardaki zorlu rekabet şartlarında ve değişken ekonomik koşullarda faaliyetlerini sürdürebilmesi için maliyetlerinin kontrolü ve düşürülmesinin hayati önem taşıdığını belirterek  sözü emlak vergilerine getirdi.  

 

Belediyeye ucuz su vermelerine rağmen emlak vergilerinde yapılan büyük zamları eleştiren, bunu haksızlık olarak görüp bir çok öneri götürmelerine rağmen sonuç alamadıklarını kaydeden Erdemir, konunun yargıya taşındığını açıkladı.

 

Erdemir’in belediyeden şikayetini dile getiren açıklaması ana başlıkları ile şöyle:

 

*Bu gelişmelerden en önemlisi tesislerimizin kurulu olduğu fabrika sahası için geçerli emlak vergi değerlerinin Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından 2009 yılında bir defada 12 kat artırılarak yeniden değerlemelerle günümüzde 864 TL/m² gibi fahiş bir değere ulaşmış olmasıdır.

 

FAHİŞ ARTIŞLAR

 

*Müftü Mahallesi Uzunkum Caddesi emlak vergi değeri baz alınarak, Şirketimiz fabrika taşınmazlarının 2005 yılında 46,88 TL/m² olan emlak vergi değerlerinin bugün için 864 TL/m² ye artışındaki değişim yıllar itibariyle ekli tabloda sunulmaktadır.

 

*Bu değişimdeki fahiş artış 2009 yılında 58 TL/m² olan değerin 700 TL/m²’ye çıkarılmasından kaynaklanmaktadır.  Söz konusu haksız fahiş artış hakkında Şirketimiz tarafından açılan dava devam etmektedir.

 

*Geçtiğimiz Mayıs ayında 2014 yılından geçerli olmak üzere belirlenen emlak vergi değeri 864 TL/m² olarak ilan edilmiştir. 2009 yılında ilan edilen emlak vergi değerine dava açmak yoluyla itiraz ettiğimiz gibi bu yıl açıklanan emlak vergi değerine de aynı şekilde dava açılmıştır. Yasal süreç devam etmektedir.

 

SADECE İŞADAMLARINA DEĞİL

 

*Son günlerde Kdz. Ereğli Belediyesi’nin basında yer alan açıklamalarında, vatandaş için vergilerin yüksek olmadığı, vergi oranlarından rahatsız olan kesimin arsa alım-satımı yapan bazı işadamları olduğu vurgulanmaktadır.

 

*Oysa gerek Şirketimizce, gerek Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasınca, gerek Organize Sanayi Bölgesi Temsilcisi tarafından, gerekse ilgili Muhtarlarca değerleme çalışmaları sürecinde değerlemenin doğru ve hakkaniyet çerçevesinde yapılmasına katkı sağlayacak bilgiler ve tüm iyi niyetli öneriler Kdz. Ereğli Belediyesi’ne sunulmasına rağmen, Kdz. Ereğli Belediyesi bu sorunun çözümüne yönelik yapıcı bir yaklaşım içinde olmamış ve hiçbir gerekçe gösterilmeksizin öneriler reddedilmiştir.

 

*ERDEMİR fabrika sahası, üretim amaçlı tesislerin kurulu bulunduğu bir ağır sanayi alanı ve özel güvenlik bölgesidir. Bu nedenle bir kıyaslama yapılacak ise, kıyas noktası emlak vergi değeri 25 TL/m² olan Kdz.Ereğli Organize Sanayi Bölgesi olmalıdır.

 

BELEDİYE KATKI PARASINI ÖDEMEDİ

 

*İlçemize verilen suyun büyük bir kısmının kaynağı olan Kızılcapınar Baraj Tesislerinin inşaatı ERDEMİR tarafından yaptırılmış olup, bugünkü değerle proje maliyetinin tamamı olan 62.525.606 TL ERDEMİR tarafından finanse edilmiştir. Bu maliyetin %29’undan sorumlu olan Kdz. Ereğli Belediyesi ise yapılan tüm taleplere rağmen 18.132.425 TL katılım payını 24 yıldır ödememekte ısrar etmektedir.

 

*ERDEMİR, uzun yıllardır ilçemiz değerli halkının sağlıklı, güvenilir ve ucuz içme suyu kullanmasını sağlamaya yönelik hiç bir fedakarlıktan kaçınmamaktadır. Ekli tabloda görüleceği üzere değişmeyen ortalama 0,35 TL/m³ bedel ile Belediyeye ERDEMİR tarafından sağlanan içme suyu, Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından Ereğli halkına konutlar için 2,30 TL/m³, iş yerleri için 5 TL/m³, inşaatlar için ise 10,49 TL/m³ bedel üzerinden satılmaktadır.

 

*ERDEMİR, Kdz. Ereğli Belediyesi’nden kayda değer hiçbir hizmet almamasına rağmen, ödediği emlak vergisi, elektrik-havagazı tüketim vergisi ve diğer tüm vergi ve harçlar ile Kdz. Ereğli Belediyesi’nin gelirlerinin önemli bir bölümünü sağlayarak Ereğli halkına Belediye tarafından sunulan hizmetlerin ana kaynaklarından biri olmaya devam etmektedir.

 

 

 

 

BELEDİYE TARAFINDAN BELİRLENEN EMLAK VERGİLERİ

 

 

 

 

ERDEMİR TARAFINDAN BELİRLENEN SU BEDELLERİ

Yıl

m²/TL

m³/TL

2005

46,88

0,36

2006

51,00

0,34

2007

52,99

0,36

2008

54,90

0,37

2009

58,19

0,39

2010

700,00

0,30

2011

726,95

0,32

2012

801,54

0,35

2013*

864,06

0,38