Erdemir emeklisi Mahmut Daşdelen: "Çoğu ihtiyaç sahibi engelli birey, bizlere gelerek bu hizmeti istiyor. Boş akülerini getiriyorlar. Bizler de yapabileceğimizi yapıyoruz, kullanılır halde kendilerine teslim ediyoruz"

(Haber/Mustafa Kemal BEKTAŞ)

Kdz.Ereğli'de Erdemir'den emekli mekanik ustası Mahmut Daşdelen, kendi oluşturduğu tamirhanede atıl duruma gelen aküleri kurduğu sistemle yeniden doldurarak engellilerin tekerlekli sandalyelerine ücretsiz olarak takıyor.

2014 YILINDA EMEKLİ OLDU
Erdemir'de mekanik ustası olarak çalışan Mahmut Daşdelen (55), 2014 yılında emekli olduktan sonra Kırmacı Mahallesi'nde bulunan Fiziksel Engelliler Derneği Başkanlığı görevini yürüten arkadaşı İsmail Şentürk'ün yanına gitti. Burada engellilerin gelen taleplerini gören Daşdelen, derneğin bir bölümünde kurmaya başladığı atölyede akülü ve manuel tekerlekli sandalyelerinin eksikliklerini gidermeye başladı.

ARKADAŞININ YANINA GELDİ, ENGELLİLERİN YARDIMINA KOŞUYOR
Daşdelen, yaptığı açıklamada, emeklilikte boş zamanlarını geçirmek için geldiği Fiziksel Engelliler Derneği'nde engellilere hizmet edebileceğini düşündüğünü belirterek, "Derneğin bir bölümünde oluşturduğum atölyede engellilerin araçlarının bakımlarını, eksiklerini giderebileceğimi sorunları çözüme kavuşturabileceğimi düşündüm." dedi.

ATIL DURUMDAKİ AKÜLER EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR
Gelen taleplerin büyük bir çoğunluğunun tekerlekli sandalyelerde biten akülerin oluşturduğunu tespit etmesi ile bu yöndeki sorunu nasıl çözebileceği konusunda araştırmalara girdiğini anlatan Daşdelen, şunları söyledi: "Bir çözüm aramaya başladım. İnternette araştırma yaptım, gördüğüm bazı konuları uyguladım, akülerin tekrar hayata geçirilebileceğine dair yorumları gördüm. Bunları uygulamak için de biz de aynı şekilde gereken malzemeleri topladık. Aküleri kurtarmak için bir aparat geliştirdik. Boş akülerde denedik, test ettik ve gerçekten de tekrar kullanılabilir hale geldiğini gördük. Çok zarar görmemiş aküleri kurtarabiliyoruz. Atıl durumdaki aküleri tekrar kullanılır hale getirilmesini sağladık. Ekonomiye bir katkımız var, faydamız olduğunu düşünüyorum"

AKÜLÜ VE MANUEL TEKERLEKLİ SANDALYELERİN
BAKIM VE ONARIMLARINI DA YAPIYOR

Kurdukları sistem ile akülü tekerlekli sandalyelerinin akü problemini ortadan kaldırmanın mutluluğunu yaşadıklarına değinen Daşdelen, atıl aküleri yeniden kullanılır hale getirilmesinin duyulması ile çok sayıda engellinin derneğe gelerek yardım talep ettiğini belirtti. "Talepler gelmeye başladı, çoğu ihtiyaç sahibi engelliler bizlere gelerek bu hizmeti istiyorlar. Boş akülerini getiriyorlar, bizler de yapabileceğimizi yapıyoruz, kullanılır halde de kendilerine teslim ediyoruz" diyen Daşdelen, atölyeyi akülü ve manuel tekerlekli sandalyelerin her türlü arızasının giderilmesi için büyüttüklerini, yaptığı tüm işlemleri gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirdiğine vurgu yaptı.

"KENDİSİNE MİNNETTARIZ"
Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk de emekli olduktan sonra arkadaşı olan Mahmut Daşdelen'in dernek hizmet binasına geldiğini, burada kendi oluşturduğu atölyede örnek çalışmalara imza attığını söyledi. Atıl aküleri yeniden kullanılır hale getirmesi ile engellilerin yaşadığı büyük bir sorunu ortadan kaldırdığını anlatan Şentürk, "Kendisine minnettarız. Sadece akü değil akülü ve manuel tekerlekli sandalyelerin her türlü bakım ve onarımları için de hiçbir ücret almadan gönüllü olarak yapıyor" dedi.