OYAK ile Türk Metal Sendikası ve Çelik-İş Sendikası arasında gerçekleştirilen ön görüşmenin ardından ne gibi bir sonuç çıkacağı netlik kazanmazken OYAK Yönetiminin muhtemelen bugün akşama kadar maaşlardaki düzenlemelere ilişkin net açıklamalar yapması bekleniyor.

Dün Cihan Haber Ajansı tarafından gönderilen bültende maaşların yüzde 10 düzenleme yapıldığı belirtilmişti. Türk Metal Sendikası yetkililerinin, "henüz net bir gelişme yok, OYAK'ın açıklaması bekleniyor" derken CHA'nın yaptığı haber şu şekilde: Kısa adı Erdemir olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nda çalışanların ücretlerinde yapılan yüzde 35'lik indirim 21 Mayıs 2010 Cuma günü saat 14.00'de İstanbul'da Oyak yöneticileri ile Türk Metal Sendikası yöneticilerinin yapacağı toplantıda ele alındı. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda Oyak ve Türk Metal Sendikası yöneticileri son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Edinilen bilgilere göre Oyak yöneticileri, Türk Metal Sendikası yöneticilerinin taleplerini dinledi. Bu talepler doğrultusunda ilk ön incelemeler yapılırken, yüzde 35'lik kesintinin yüzde 10'luk dilimi işçilere haziran ayında geri verilmesi kararlaştırıldı. Geri kalan yüzde 25'lik dilimin ise verilen söz gereği eylül ayında işçilere geri verilmesi planlanıyor. Yüzde 10'luk dilimin geri verilmesindeki en büyük etkenin Erdemir'in geçtiğimiz aylarda 164 milyon kar etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.

ESNAF UMUTLANDI

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının maaşlardan yüzde 35 yaptığı kesinti sonrasında işçilerle birlikte etkilenen Ereğlili esnafta, alınan bu karardan son derece memnun oldu. Alınan bu karar sonrasında işçilerin rahatlayacağını düşünen Ereğli esnafı, bu rahatlamanın kendiişlerine de yansıyacağını düşünüyor. Ereğli esnaflarından Dursun Ali Demir "Erdemir'in maaş kesintisinden sonra işlerimiz bıçak gibi kesilmişti. Alınan bu karar uygulandığı takdirde bizim de işlerimizin rahatlayacağını düşünüyoruz. Ereğli Erdemir' siz Erdemir' de Ereğli' siz olmaz." dedi.