Kısa adı Erdemir olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda çalışan işçilerin 26. Dönem toplu toplu iş sözleşmesinde, işveren tarafı MESS ve işçi tarafı Türk Metal Sendikası bir kez daha bir araya geldiler. Ancak taraflar uzlaşma sağlayamayınca sendika tarafı masayı terk etti.



Edindiğimiz bilgilere göre, Erdemir’de yetkili Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası MESS, daha önce yapılan 4 ve 5. Oturumlarda birkaçı idari olan 40 maddede anlaşma sağlayamayınca uyuşmazlık zaptı tutmuşlardı. İşverenin 14 Kasım 2016 pazartesi günü saat 14.00’de İstanbul’da MESS binasında toplu sözleşme için Türk Metal’e çağrı yapması üzerine bir araya gelen taraftar arasında yine hiçbir maddede anlaşma sağlanamadı.


İŞVERENİN ÖNERİSİ

İşveren bu toplantıda öncelikli olarak toplu sözleşme süresini 2 yıl yerine 3 yıla çıkarmak istedi. Sosyal haklara yıllık enflasyon, ücretlere ilk altı ay için 68 kuruş, diğer altı aylıklara ise sadece enflasyon önerdi.


SENDİKA NE İSTEDİ?

İlk altı ay için saat ücretlerinde yüzde 12, ikinci altı ay enflasyon, üçüncü enflasyon artı yüzde 2, dördüncü altı ay enflasyon.

Sosyal haklarda yıllık  yüzde 20 istenmişti. Sosyal haklarda ikinci yıl enflasyon artı  yüzde 3 refah payı.

Sendika yöneticileri işverenin  bu teklifini kabul edemeyeceklerini belirterek, sözleşme masasını terk etti.


GENEL MÜDÜR YOK !

İşveren ile işçi sendikasının 6. Toplantısına da Erdemir Genel Müdürünün katılmaması “engel devam ediyor” sözleriyle yorumlandı.