Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 31. Maddesi üzerinde açıklamalarda bulunan AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu,  “en önemli değişiklik 3621 sayılı kıyı kanununda yapıldı. Değişiklikten önce Kıyı Kanunu gereğince kıyıda sadece, uygulama imar planı kararı ile; karada yapılması imkanı olmayana İskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, tersane, gemi söküm yeri ve Kruvaziyer ve yat limanları, Uluslararası spor faaliyetlerinin düzenlenebileceği spor tesisleri ve eklentileri yapılabilmekteydi.” Dedi.

3621 sayılı Kıyı Kanununun 6 ncı maddesinin 4. fıkrasına eklenen bent ile Trabzon ve Zonguldak illeri için önemli düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Çaturoğlu  açıklamasında şu görüşlerini bildirdi.

 

“Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu raporunda sadece Trabzon ili için bu düzenlemeler yer almıştı. Bizim bu konudaki liderliğimiz, ısrarlı takiplerimiz ve baş döndürücü bir görüşme trafiği sonucu bu maddeye Trabzon iline ilaveten Zonguldak ilimizi de aldırmaya muvaffak olduk. Böylece kıyıda yukarıda sayılan işlerin yanı sıra sadece Trabzon ve Zonguldak illerinde;

a)      Kıyı kenar şeridinin deniz tarafında kalan kısma Endüstri Bölgeleri kurulmasının önü açıldı.

b)      Yine Kıyı Kenar Şeridinin deniz tarafında kalan kısmına Sağlık tesisleri kurulmasına imkan sağlamaktadır.

 

BÜYÜK BİR KAZANIM

Erdemir ülkemizin en büyük yassı mamul üreticisi. 4.3 milyon metrekare alana sahip. Bunun neredeyse yarıdan fazlası kıyı kenar şeridinin dışında dolgu ile kazanılmış alan. Dolgu ile kazanılan alanda endüstri tesisleri kurulmasına imkan yok. Ancak bu kanunla Erdemir’e Özel Endüstri Bölgesi kurabilme imkanı sağlıyoruz. Böylece Erdemir’in yapmayı planladığı yeni yatırımların önünü açıyoruz. Yeni yatırım daha fazla iş, aş ve istihdam demek. Bu Kdz.Ereğli ve bölgemiz ekonomisi için çok önemli bir gelişme.



TERSANELERDE ESKİ GEÇERLİ OLMAKTAN ÇIKIYOR

İkincisi, 2008 krizinden sonra bir türlü toparlanamayan Tersaneler Bölgesi ile ilgili olan kısmı. Burada tersane sahipleri dolgu ile kazandıkları alanları 5084 sayılı yasaya göre tahsis almışlardır. Bu yasaya göre sadece tersanecilik yapmak şartıyla yatırım ve istihdam taahhüdünde bulunmuşlar, ancak krizin devam etmesi sebebiyle bu taahhütlerini yerine getiremedikleri için tahsisleri iptal edilmekle karşı karşıya kalmışlardır. Bu düzenleme ile Tersaneler Bölgesindeki müteşebbislere de Özel Endüstri Bölgesi kurabilme imkanı getiriyoruz. Bu durumda eski taahhütler geçerli olmaktan çıkacak ve yeni bir sayfa açılacaktır. En önemlisi buralarda Endüstri bölgesi ilan edildikten sonra tersanecilik dışında başka işler yapılabilmek imkanına kavuşacaklardır. Bu durum ise Kdz.Ereğlimiz ve bölgemiz için yeni bir  dönemin başlangıcı olacaktır.

Biz öncülük yapıp bu düzenlemeye Zonguldak’ı ilave ettirmeseydik Erdemir’in Ereğli’ye yapmayı düşündüğü yatırımlar iptal olacaktı veya en iyi ihtimalle başka bölgeye kaydırılacaktı. Tersaneler bölgesinin durumu ise olduğundan daha da fazla kötüleşecekti.



DOLGU ALANLARINDA YENİ ENDÜSTRİ BÖLGESİ

Bununla birlikte ihtiyaç olması halinde Zonguldak İlimizin uygun olan herhangi bir kıyısında dolgu yoluyla yeni endüstri bölgesi ve sağlık tesisleri kurma imkanı da getirilmiştir.

Bir yandan bu düzenlemeler, öte yandan devam eden Filyos Vadisi Projesi ve diğer girişimler ile Zonguldak Allahın izniyle yeniden cazibe merkezi olacaktır. Bölgemize ve ilimize hayırlı ve uğurlu olsun. Bizi izlemeye ve bize güvenmeye devam edin. İlimizin üzerinde dolaşan kara bulutları ve oluşan olumsuz algıyı bu ve buna benzer çalışmalarla dağıtamaya azimliyiz.

485 sıra sayılı Kanunla ilgili olarak önümüzdeki günlerde de bölgemizin, ilimizin ve ülkemizin kazanımlarını açıklamaya devam edeceğiz. Yasa, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzaladıktan sonra yürürlüğe girecektir.



EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Bizim önergemizle kanunlaşan 31 inci maddenin kabul edilmesinde büyük pay sahibi olan Başbakanımız Binali Yıldırım başta olmak üzere, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü’ye, AK Parti Grup Başkan Vekillerimiz Mustafa Elitaş ve Mehmet Muş’a, Zonguldak Milletvekillerimiz Hüseyin Özbakır ve Özcan Ulupınar’a ve önergede ismi olan diğer Milletvekili arkadaşlarımız Nüket Hotar, Ahmet Hamdi Çamlı, İsmail Aydın’a, MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ve Ankara Milletvekili Erkan Haberal’a, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk’e ve  emeği geçen herkese bölgemiz, İlimiz ve hemşehrilerimiz adına en kalbi şükranlarımı sunarım.

Bu vesileyle; ülkemizin, İslâm âleminin ve Zonguldaklı hemşehrilerimin Ramazan Bayramını en kalbi duygularımla tebrik ediyor, Bayramın insanlığın barış, huzur ve adaletine vesile olmasını Yüce Allahtan niyaz ediyorum.