Erdemir Kurumsal iletişim ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından, “Günümüzde Yerel Basın ve Sorunları” konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak Prof.Dr. Atilla Girgin ve Arş.Gör.Seçil Özay katıldı.

 

Erdemir Eğitim Müdürlüğünde düzenlenen seminere yaklaşık 70-80 davetli katıldı. Seminerin açılış konuşmasını Erdemir Basın Şefi Noyan Keskin yaptı. Keskin, basının toplumun haber alma ihtiyacına hizmet etmek, iletişimi artırmak ve bu konuda demokrasinin, demokratik yönetimin güçlenmesine, halk tarafından benimsenmesine yardımcı olmak toplumun istek ve ihtiyaçlarını gündeme taşıyarak, çözüme yönelik yapıcı eleştiriler de bulunduğunu söyledi. Keskin’in ardından kürsüye gelen Marmara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Seçil Özay da, “Yerel iletişim araçlarının öneminin en iyi anlaşılacağın dönemin kuşkusuz Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele dönemi olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri, Anadolu Basını’nın yonttuğu taşlarla örülüdür. Anımsanmalıdır ki, Kurtuluş Savaşı’nda ilk kurşunu yerel gazeteci Hasan Tahsin atmıştır. Bugün de yerel basının önemi az değildir” dedi.

 

“57 İLETİŞİM FAKÜLTESİ VAR”

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi gazeteci-yazar Atilla Girgin’de konuşmasında Türkiye genelinde yaşanan sorunlarla başladı. Türkiye’ de gazeteciliği meslek olarak görülmediğine dikkat çeken Girgin, 57 fakültesi olan gazetecilik bölümün artık meslek olduğunun kabul edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Türkiye’de bugün 57 İletişim Fakültesi var. Peki, yerel gazetelerde kaç basın yayın ya da iletişim fakültesi mezunu çalışanı var?” sözleri ile konuştu.

 

“BİRİLERİ GÜNDEM YARATTI”

Türkiye’ye dış haberlerin çoğunluğunu yabancı haber ajansları tarafından sokulduğunu belirten Girgin “Libya olayı ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyor. Mısır, Tunus olayları ile ilgili bilgi alabildiniz mi? Herhangi bir yerde haber bulabildiniz mi? Birileri yeni gündem yarattı, diğer gündemi ortadan kaldırdı. Türkiye’deki dış haberlerin yüzde 85’i Associated Press (AP) isimli bir Amerikan ajansından geliyor. İkinci İngiliz ajans Reuters, üçüncüsü de Fransız ajansı. Önyargılarla hareket etmeyelim, güdülmeyelim, yakın tarihi iyi bilelim, gelişmeleri değerlendirelim diye konuşuyorum.”

 

“KAÇ ÇALIŞAN VAR?”

Mesleğe 1968’de Anadolu Ajansı’nda (AA) başladığını ve aynı kurumdan genel müdürlük danışmanı olarak emekli olduğunu hatırlatan Girgin, “O yıllarda nerede iş bulamamış insan varsa AA bünyesindeydi. Üniversite mezunu ise bir kişi vardı. O da Ticari ve İktisadi Bilimler Mezunu. Türkiye’de bugün 57 İletişim Fakültesi var. Peki, yerel gazetelerde kaç basın yayın ya da iletişim fakültesi mezunu çalışan var? Ereğli’de 20’in üzerinde yerel gazete var. Acaba basın yayın ya da iletişim mezunu kaç kişi var? Gazetesini daha kaliteli hale getirme çabası içinde olan, profesyonel ekip çalıştırmam gerek diyen var mı? Bilgilendirme, kamuoyu oluşturmak için kaç yerel gazete AA’nın dış haberlerine abone? Bazı yerlerde başka meslek yaptığı halde baskı unsuru olarak gazeteyi kullananların olduğunu biliyorum. Burada da var her halde. Bir taraf ‘yazayım da gör’, diğeri de ‘yazma da al’  oluyor. Kaymakamın makamına dahi ‘yazarım ha’ diye gidenler oluyordur. Bunun çözümü yine gazetecilerdir. Karar verin. 1946’dan beri gazetecilik eğitimi verilen bir ülkede 57 iletişim fakültesi varsa, binlerce evlat da buralardan mezun oluyorsa, bunlara istihdam zorunluluğunu siz getirin. Siz baskı unsuru olacaksınız ki, sendikalaşma oluşsun. Yerel gazeteler artık ülke genelini ilgilendiren haberleri de vermeli. Buranın da, İstanbul’da yaşayan vatandaş da bazı temel konularda bilgi sahibi olmalı, kendini güncellemeli. Yandaş gazeteciliği AK Parti icat etmedi. Ki, AKP’li falan da değilim. Yandaş gazetecilik hep vardı hem de sermaye ile iç içeydi.  Artık Türkiye’de karar verilmesi lazım. Gazetecilik meslek mi, gazetecilik yapmak için belirli eğitim almak gerekli mi değil mi? Biz,  nasıl etik davranacağımızdan başlamamız gerekiyor.” Girgin, seminere katılanların yerel basın ve Ajansa çalışanlarının sorularını yanıtladı. Erdemir Basın ve halkla İlişkiler Müdürü Gülşin Yöney’in, Girgin’i teşekkür plaketi, Özay’a kristal plaket verdiği seminere ilçe ve Zonguldak’tan gazeteciler katıldı.