Erdemir’in yaşadığı ve yaşattığı tüm sorunların birinci nedeninin özelleştirme olduğunu açıklayan Saadet Partisi Kdz.Ereğli Belediye Başkan adayı Gökhan Göktaş, Erdemir çalışanı üzerinden birilerinin ahkam kestiğini söyledi.

 

Saadet Partisi Kdz.Ereğli Belediye Başkan adayı Gökhan Göktaş, Erdemir çalışanı üzerinden herkesin ahkam kestiğini belirterek, “Ya siz Erdemir personeline sordunuz mu da bu kadar net konuşuyorsunuz, onların adına yorum yapıyorsunuz?” dedi.

 

“ALMAZSANIZ BEN YAPACAĞIMI BİLİRİM”

Erdemir’i AKP iktidarının özelleştirdiğini ve bunun hesabını Erdemir çalışanı ile Ereğli halkının sandıkta soracağını belirten Göktaş, yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Günlerdir Ereğli’de Erdemir çalışanı üzerinden herkes ahkâm kesiyor. Ya siz Erdemir personeline sordunuz mu da, bu kadar net konuşuyorsunuz, onların adına yorum yapıyorsunuz? Erdemir’i özelleştiren AKP hükümeti değil mi? Özelleştirilmemesi için gayret sarfeden bizler değil miyiz? Özelleştirme esnasında işçiyi tehdit eden, satın almak için gelen heyetleri ‘fabrikaya almazsanız ben yapacağımı bilirim’ diyenler AKP’nin adamları değil miydi?

 

ERDEMİR İŞÇİSİ RAHAT DEĞİL

Hatta o dönemde özelleştirmeye bölgesel güç alabilmek amacıyla, devlette zarar ediyor, hem Erdemir işçisi çok alıyor, aldıklarını Düzce’de harcıyor, Ereğli’ye faydası yok diye söylenti yayıp Erdemir işçisini yalnız bırakmaya çalışanlar iktidarın adamları değil miydi? Erdemir işçisi 3 yıl zam alamadı. Maaş kaybına uğradı. Özelleştirmeden sonra gözüne uyku girmedi, acaba ne olacak, işten atılacak mıyım, diye? Hala Erdemir işçisi rahat değil. Özelleştirme aceleye getirildiği için imar uygulamaları yapılmadığından, zaten çoğu ruhsatsız olan fabrika yeni ruhsat almakta zorlanıyor. Ruhsat almadan yaptıkları kanun gereği mühürleniyor.

 

“BEYANNAMELERİ BİLE TAM VERMEMİŞ”

Hatta Erdemir yıllardır emlak beyannamelerini bile tam olarak vermemiş belediyeye. Ereğli’de yaşayan insanlar ve esnaf vergisini tam ve zamanında öderken meğerse Erdemir’in gayri menkullerinin emlak araştırması yapılınca Ereğli’nin ne kadar çok zararı olduğu ortaya çıktı. Buda aceleye getirilen özelleştirmenin bir faturasıdır. Emlak değerleri düzenlenip eksikler tamamlandığında ortaya çıkan faturadan iktidar yetkilileri rahatsız olup güya demirin maliyeti artıyor ve bu yüzden Erdemir zarar ediyormuş söylemlerinde bulundular. Komik bile değil, trajikomik.

 

“ZARAR VE PAYLAŞALIM KAR VAR BİZ YİYELİM”

Vatandaşın verdiği vergiyi fabrika vermemeli demek ki. Zaten işçiye elli tane bahane üretip zam vermedi ya da düşük verdi. İlk anda işçi fabrikasına sahip çıktı ekmek teknem dedi. Ama sonraki süreçte ekonomik krize rağmen Erdemir kar oranlarıyla hep liste başı olduğunu gördüğümüzde siz hiç Erdemir’in ek zam, prim yada motivasyon olsun diye fazla ikramiye verdiğini duydunuz mu? Zarar var paylaşalım, kar var biz yiyelim. Ereğli’de sac ve kamyoncu esnafının hali ortada. Sosyal yardımlaşma destekleri iyice azaldı. Lojmanlar özelleştirmede peşkeş çekildi.

 

“HALK VE ÇALIŞAN HESABINI SORACAKTIR”

Bütün bu sıkıntıların, problemlerin sebebi Erdemir Genel Müdürü ya da Yönetim Kurulu değildir. Bu yüzden onlarla yapılan kavgalar da Ereğli ye hiçbir şey katmaz. Görüldü ki her gelen genel müdür de de yönetim kurulu başkanında da değişen bir şey yok. Çünkü SPK’ya, Borsaya bağlı bir şirket kafasına göre zam, sosyal yardım yapamaz, her istediği kararı alamaz. Alsa da iptal edilir. Erdemir’in yaşadığı ve yaşattığı tüm sorunların birinci nedeni özelleştirmedir. Sorumluluk özelleştirmede aceleci davranan, eksikleri tamamlamayan, yolları terk etmeyen, satış ve nakliye konularında sınırları koymayan, sosyal politikalarda belli bir şart koşmayan, işçi garantisinde denetlemeyen, engelli personel zorunluluğunu koyduğu düşük tazminatla uygulanmaz hale getiren Erdemir’i alelacele yangından mal kaçırırcasına özelleştiren mevcut iktidardır. Gerek Ereğli halkı gerekse Erdemir çalışanı seçimlerde bunun hesabını soracaktır”