İstanbul'da ikamet eden ve uluslararası bir gemide aşçılık yapan kişi, soyadının "Akşamsefası" olduğuna, nüfus cüzdanını göstermeden kimseyi inandıramıyor. Ereğli açıklarında yan yatan gemide bulunan ve askeri operasyonla kurtarılarak Ereğli limanına gelen Can Akşamsefası'nın isim bilgileri alındığında ise şaşkınlık yaşandı.



Can Akşamsefası (49), yaptığı açıklamada, resmi yazışmalarda "Akşamsefası" soyadını görenlerin önce güldüğünü ve kendisine inanmayanların kimliğine baktığını söyledi.

Gündelik yaşamında da soyadı nedeniyle ilgi gördüğünü anlatan Akşamsefası, şöyle konuştu:

"İstanbul'da ikamet ediyorum. Uluslararası gemilerde aşçılık yaparak geçimimi sağlıyorum. Pasaport işlemlerim sırasında soyadım nedeniyle kimseyi inandıramıyorum. Adım ve soyadım nedeniyle vatandaşlar gülerek, 'Öyle ad ve soy isim mi olur?' diyorlar. Babam adımı koymuş ama soy ismimiz dedelerimizden gelmiş. Soy ismim hoşuma gittiği için de evveliyatını araştırmadım. Adım ve soyadım herkesin ilgisini çekiyor. Soyadım, 'Akşamsefası' dediğimde hiç gülmeyen olmadı. Genelde herkes güzel bir soyadım olduğunu söylüyor."

Bir yere gittiğinde mutlaka nüfus cüzdanıyla gittiğini belirten Akşamsefası, soyadı nedeniyle kendisine inanmayanların olduğunu ve o zaman nüfus cüzdanını çıkarıp gösterdiğini ifade etti.



"ARKADAŞLARIM BENİ GÖRÜNCE GÜLÜYOR"
Özel işlerinde çoğu zaman kimliğini göstermek zorunda kaldığını dile getiren Akşamsefası, şöyle konuştu:

"Kimliği gösterdikten sonra işlemimi yapıyorlar. Soyadım değişik olduğu için. Akşamsefası bir çiçek adı. O yüzden insanların ilgisini çekiyor. Bankaya gittiğim zaman bana soruyorlar bu soyadın nereden geldi diye. Kimliğimi gördükleri halde inanmayanlar da var. Arkadaşlarım bana 'Akşamsefası' diye takılıyor. Vatani görevimi yaparken sıkıntı çekmedim. Arkadaşlarım genelde beni görünce gülüyorlardı. Uluslararası gemide çalıştığım için vize işlemi nedeniyle gittiğim büyükelçilik ve konsolosluklarda soyadımı gören ilk önce şaşırıyor. Sonra nüfus cüzdanımı görünce şaşkınlıkları gidiyor. Bugüne kadar vize konusunda soyadım nedeniyle sıkıntı yaşamadım." diye konuştu.

Atalarının yaklaşık 400 yıl önce Mısır'dan göç ettiğini belirten Akşamsefası, soyadını atalarının ne zaman aldığını bilmediğini dile getirerek, "Bana, 'Sen Türk değilsin' diyorlar. Kimisi Mısırlı, kimisi Suriyeli, hatta Hintlisin diyenler var. Türk'üm diyorum ve kimliğimi gösteriyorum ama yine inanmayanlar var." dedi.


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)