Meteoroloji'nin "dikkat!" sel felaketi uyarısı yaptığı bölgeler arasındaki Kdz. Ereğli'nin  çarşı merkezini Güldere'deki "tersip bendi" koruyacak. Pençes deresini regüle edecek olan tek tersip bendinin dışında aynı dere üstüne iki tane daha tersip bendi yapılması için 10 yıl önce DSİ tarafından hazırlanan proje ise ödenek yokluğundan gerçekleştirilemedi.

Sağanak yağışların vurduğu Marmara Bölgesi'nin dışında Batı Karadeniz illerinin de tehdit altında bulunduğunun açıklanması, Kdz. Ereğli'de gözleri Pençes ve Kabasakal deresine çevirdi. Bu derelerin taşması sonucunda bir çok kez yaşanan felaketlerin sona erdirilmesi için DSİ tarafından hazırlanan proje çerçevesinde yapılması planlanan tersip bentlerinin yapılmaması ilçeyi büyük oranda tehlike ile karşı karşıya bıraktı.
Kdz. Ereğli'nin Pençes deresi üzerinde yapılması planlanan Sakindere (Dombay deresi) ile Alkaya üzerindeki tersip bentleri yapılmadı. Aynı şekilde Kabasakal deresi üzerinde ise hiçbir tane tersip bendi bulunmuyor. Tersip bentleri için 10 yıl önce hazırlanan projeler tozlu raflarda ödenek bekleye dursun, Kdz. Ereğli sürekli sel felaketi yaşıyor. Kdz. Ereğli'de sağanak yağış sonrasında olası sel felaketlerine karşı bir tek tersip bendi bulunuyor ve o da Güldere mevkisinde. Daha önce bu tersip bendinin dolu ve işlev yapamaz duruma geldiğini duyuran haberlerimizden sonra DSİ'ye ait araçlarla bu bendin temizlenmesine başlandı.