Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Zonguldak Milletvekilleri ile uyum içerisinde çalıştıklarını ve bölgeye kalıcı hizmetler için verimli bir döneme girdiklerini belirten Posbıyık, “Geçmiş ile değil Ereğli için uğraşıyoruz. Geleceğe iyi gözlüklerle bakmak istiyoruz. Çok iyi bir çalışma dönemine girdik” dedi.

 

SEKTÖREL TEŞVİK: Ereğli’yi Aydınlar köyüne kadar büyütmek istiyoruz ve buralarda kuracağımız Erdemir’e yan sanayine yönelik atelyeler düşünülüyor. Fabrikadan sac alınıyor, yüklenip Kayseri’ye, Antep’e gönderiliyor orada soba yapıldıktan sonra buraya geliyor, bunu benim aklım mantığım almıyor”

 

KONSEYİ ÖNEMSİYORUM: Kent Konseyi kuruldu. Ereğli için son derece önemli. Başkanı, yönetimi, kadın ve gençlik komisyonu oluşturuldu. Onların önerilerini mecliste görüşeceğiz. Gerekli gördüğümüzü karar haline getireceğiz. Konsey kentte yaşayanların taleplerini bize aktarması konusunda önemli.

 

FESTİVALLER OLMALI: Festival benim festivalim değil bu festival belediye meclis üyelerinin, Ereğli’nin, Zonguldak’ın. Festivaller son derece önemlidir. Bir kentin tanıtılması için kentin kendini ön plana çıkarılması için festivaller olmalıdır.

 

ERDEMİR’E TEPKİ: “Erdemir beni değil Ereğli halkını icraya verdi, bunu kabul edemeyiz, halkımıza hakaret etmişlerdir. Erdemir, Ereğli halkına saygısızlık yapıyor. Bunlara saygıyı öğretene kadar mücadele edeceğim, öğretemezsemde koltuğu bırakacağım.”

 

Ereğli Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısını Halil Posbıyık başkanlığında meclis toplantı salonunda gerçekleştirdi.

Posbıyık resmi oturuma geçilmeden önce meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

ŞİMDİ HİZMET

ZAMANI

AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan ile Ankara’da bir takım girişimlerde bulunduklarını belirten Posbıyık, Cumhuriyet Başsavcısı, Kaymakamın da Ankara’da çeşitli temaslarda bulunduğunu hatırlattı. Çok iyi bir çalışma dönemine girdiklerini vurgulayan Posbıyık konuşmasında, “Geçmişte kavga etmiş, aykırı hareketler olmuş olabilir. Geçmiş ile değil Ereğli için uğraşıyoruz. Geleceğe iyi gözlüklerle bakmak istiyoruz. Vekilimizin kararlı olduğunu gördüm” dedi.

Ankara’da yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Posbıyık, “Devlet Su İşleri Genel Müdürü ile görüştük. Kabasakal’daki taşkınları masaya yatırıldı. İhale açılması için talimatlar verildi. Pençes Deresi ve hastane bölgesindeki dereler için ön hazırlıklar yapılmaya başlandı, bunları gündeme aldırdık.

 

ÖNEMLİ PROJELER

Adliye, Kaymakamlık, ilköğretim okulu, spor sahası gibi sıkıntılarımız var bunu devlet demiryolları sahasında halletmek istiyoruz. Sahası çok geniş gibi gözüküyor alan ama 80 bin m2 alanı sit. Çok elverişli biryer değil. Sahildeki liman başkanlığı sahil sıhhiye gümrük müdürlüğünü de o tarafa taşıyoruz, o binalar da Turgut Reis İlköğretim Okuluna ilave edilecek, daha faal çalışma imkanı bulacak. Piyasada bir takım laflar dolaşıyor oradaki yatlar falan satılacakmış diye emlakçılar harekete geçmiş, hepsi hikaye bunların. O bölgenin işi bitmiş vaziyette. Vekilimin gayretleri ile yapıldlı şükran borçluyuz.

 

PENÇES DERESİ

Özellişterme İdaresi Başkanlığından randevu aldık, İller Bankasından randevu aldık görüştük. Kastamonu Bölge Müdürlüğüne telefon edildi buradaki dereyi 50-100 metre kadar uzatıyoruz. Uzatınca orada bir göbek yapacağız ve dere üzeri faaliyete geçecek. Şuanda seyyarların konuşlandığı bir yer oldu. İller Bankasından bir miktar bunun için para çekeceğiz.

 

ÇAĞDAŞ MEZARLIK

Mezarlık önemli konu. Biz mezarlığı kamulaştırma kararı almıştık, ben ayrıldıktan sonra o iş durmuştu. Mezarlıkta neredeyse yer kalmama durumuna doğru gidiyoruz. Kamulaştırma kararı aldık, gerekirse kamulaştırma için kredi alacağız. Kamulaştırmayı yapıp mezarlık için çalışmaya başlayacağız. Belen’de yeni mezarlık yeri. Bir miktar yerimiz vardı. 150 bin m2 bir alana çağdaş bir mezarlık yapılacak. İsteyene aile için mezarlık satabileceğiz.

 

TOPLU KONUTLAR GELİŞİYOR

TOKİ’ye gittik, Toplu Konutlarda 700 daire yaptık. Yeterli mi değil 3 bin 500 dairelik bir alan orası. Oturanların en büyük sıkıntısı marketimiz, okulumuz, pazaryerimiz, karakolumuz, camimiz yok diyorlar. Bizi en fazla sıkan bu. TOKİ ile ön anlaşma yaptık, ısrarla yüzde 25’i bastırıyoruz. Önümüzdeki günlerde protokol imzalamak için meclisten yetki alacağım.

 

SEKTÖRÜL TEŞVİK

Yeni sloganımız Ereğli büyüyecek işsizlik bitecek. Ereğli’yi Aydınlar köyüne kadar büyütmek istiyoruz ve buralarda kuracağımız Erdemir’e yan sanayine yönelik atölyeler düşünülüyor. OSB olarak algılanıyor ama değil sektörül teşvik için elimizden geleni yapacağız. Fabrikadan sac alınıyor, yüklenip Kayseri’ye, Antep’e gönderiliyor orada soba yapıldıktan sonra buraya geliyor, bunu benim aklım mantığım almıyor. Eksikliklerimizden biri bu.

 

ÖNEMLİ DÖNEM

Vekiller destek veriyor, Polat Türkmen aradı görüştük, Köksal Toptan aradı her konuda destek olacağını söyledi. Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk zaten sürekli bizimle. Ereğli, Zonguldak çok iyi bir dönemini yaşıyor inşallah böyle de devam edecek. Siyasi çıkarlar için kavga etme niyetinde değiliz. Uğraşanlar olabilir ama öyle bir niyetimiz yok. Ereğli’yi, Zonguldak’ı iyi noktaya getirmek için elimizden geleni yapacağız.

 

KONSEY ÖNEMLİ

Kent Konseyi kuruldu. Ereğli için son derece önemli. Başkanlığa Muhabbet Tezel getirildi, yönetimi, kadın ve gençlik komisyonu oluşturuldu. Onların önerilerini mecliste görüşeceğiz. Gerekli gördüğümüzü karar haline getireceğiz. Kadınlarımızın, gençlerimizin isteklerini taleplerini dikkate alıp hizmete dönüştüreceğiz. Kent konseyini önemsiyorum. Çünkü Kent Konseyi yaşayanların taleplerini bize aktarması konusunda son derece önemli seçilen arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.

 

FESTİVAL HERKESİN

Festival başlayacak. Bu festival benim festivalim değil bu festival belediye meclis üyelerinin, Ereğli’nin, Zonguldak’ın. Festivaller son derece önemlidir. Bir kentin tanıtılması için kentin kendini ön plana çıkarılması için festivaller olmalıdır. Başlangıçta yerel bazda karar vermiştik ancak ilerleyen zamanda Tarkan başarı dileği iletmişti. Yormayacağız demiş, benim için önemli olan ses, sahne, ışık, led perdelerdi. Bunların patronu bize 15 yıldır siz bize katkı sağladınız bu seferde biz sağlayacağız dedi. Bu bizi yüreklendirdi. Coşkulu bir festival yapma yönünde karar verdik. Bu festivalde herkes görevlidir. Biz Ereğli’nin ulusal basına yansıması gibi görevlerimiz var. Herkes kendini görevli hissetmelidir.

 

TARKAN’A SÜRPRİZ

Festivalde bir sürprizimiz var. Tarihçi arkadaşlarımız Osmanlı arşivinden çıkardılar. Festivalin en önemli bölümlerinden biri bu olacak. Alemdar gemisinin mürettebatına katılan Ali Dursun Tevetoğlu, Tarkan’ın büyük dedesidir. İttiatçı ve Kuva-i milliyeci olduğu için İngilizlerin hışmına uğruyor ve Ereğli’ye sığınıyor. Aslında doğum yeri Rize’nin İkizdere’sidir. Eskiden bu sığınmalarda köylerdeki ağalar ve muhtarlar ailelere sahip çıkarlardı. Ortaköy’de de o köyün önde gelenlerinden biri de ailesini misafir ediyor Tevetoğlu’nun. İstanbul’dan buraya 9 kişi ile geliyor ilk kaçtığında Alemdar Gemisi, Ereğli’den de 15 mürettebat biniyor. 15 Mürettebattan biri Ali Dursun Tevetoğlu, Ankara’dan gelen emirle. Ailesini Ortaköy’e bırakıyor, gemiye gidiyor. Tarkan’a orada brovöyü ve resmini vereceğiz. Tarkan bu olaya çok sevindi.

 

ERDEMİR’DEN YARDIM OLMADI

Festivalimiz kendi kendini amorti etmiştir. Festivalde ücretsiz sahneye çıkmak isteyenler hergün bizi arıyorlar. Ekonomik sıkıntıların olduğu bu süreçte festival ile kafa dağıtılacağına inanıyorum. Belediye personeli canla başla çalışıyor. Erdemir’den bu sene hiçbir yardım olmadı. Belediye Meclis üyeleri olarak bunları bilmelisiniz. Erdemir ile bizim meselemiz para değildir. Erdemir’e su borcumuz yoktu. Ben ayrıldıktan sonra Erdemir’e para ödenmemiş. Sade vatandaş iken bunu izliyordum. Bunu Oğuz Bey’e de ilettim. Yaparız dedi yapmadı. Bizi icraya verdiler. Benden önce Ahmet, Mehmet vardır önemli değil biz borcumuzu inkar etmiyoruz, borcumuzu ödemeyeceğiz de demiyoruz. Biz göreve geldiğimizde neden icraya verildi onu soruyoruz. 44 Yıldır bu memlekette Erdemir. Genel Müdür beni çağırabilirdi şu belediyenin borcunu nasıl ödeyeceksin diye sorabilirdi.

 

HALKA HAKARET

Ben de nasıl ödeyebileceğimi söylerdim biterdi. Belediye başkanını icraya vermedi Ereğli halkını verdi, halkımıza hakaret ettiler. Bizim meselemiz kesinlikle para meselesi değil. Meclis üyelerimiz ile birlikte siyah çelenk koyduk, ilerleyen zamanlarda konuları anlatmak için Coşkun Ulusoy’a telefon ettim 3 gün boyunca. Coşkun Ulusoy bana dönmedi. OYAK’ın genel müdürüsün, en kıymetli varlığın para kazandığın demir çelik Ereğli’de olacak. Ereğli’ye A, B partisinden belediye başkanı seçilmiş birini enazından telefon açıp hayırlı olsun demelisin. O nezaketsizliği yapmışsın ister civa ol istersen çok büyük adam ol bize vız gelir tırs gider. İlk defa karşılıklı sevgi, saygıyı göstermek lazım. Sevgi, saygı yoksa başarı olmaz. Peşinden Yönetim Kurulu Başkanı Türker Paşa’yı aradık 3 gün kurum dışında diye dönmediler. Ben bunları prosedürleri tamamlamak için yapıyorum. Bunun üzerine yazı yazdım geçen sene 205 bin TL para vermişler festivale bu sene de destek verin diye. Cevap vermediler. Ereğli halkına saygısızlık yapıyorlar, saygıyı öğretene kadar mücadele edeceğim öğretemezsemde koltuğu bırakacağım” dedi.