Kdz. Ereğli'de düzenlenen "14. Karadeniz Ereğli Hamsi Festivali''nde, 15 ton hamsi dağıtıldı.
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Amfi Tiyatro'daki etkinlikte yaptığı konuşmada, ilk kez 2002'de düzenlenen festivalde kullanılan en uzun mangalla, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiklerini söyledi.


Sadece Zonguldak'tan değil farklı İl'lerden de katılımın olduğu festivalde 15 ton hamsi dağıtıldığını anlatan Posbıyık, pandemi nedeniyle 2 yıldır gerçekleştirilemeyen hamsi festivali yeniden yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Ereğli açıklarında yakalanan hamsilerin Türkiye'nin her noktasına gönderildiğini dile getiren Posbıyık, şu ifadeleri kullandı:


"Hamsi ilk defa İstanbul Boğazı'ndan Ereğli'ye doğru gelir. Ereğlililere 'merhaba' der ve bir ay buralarda kalır. Ereğlililer hamsinin lezzetini tadar. Bir ay sonra Ereğlililere 'Allah'a ısmarladık.' der ve yola çıkar. Trabzonlu ve Rizeli kardeşlerim kızmasınlar bana ama yolda Sinop, Ordu derken yorulur, yağlanır, yeterli lezzeti kalmaz. Onun için başta Trabzonlu, Rizeli kardeşlerimiz olmak üzere bütün halkı Ereğli'ye hamsi yemeye davet ettim. Vatandaşlarımız büyük bir özlem içerisinde. Hamsi, soğan, helva, ekmek, su tedarik ettik. Alanda yer alacak derneklerimize bir gün öncesinden hamsileri dağıttık"


Bu yıl festivale Hamsi-vac sloganını kullandıklarını anlatan Posbıyık, "Hamsi çok yararlı ve güç veren bir besin. Siz hamsi yedikçe bağışıklık sisteminiz güçlenecek. Virüslere karşı daha dirençli olacaksınız." dedi.
Sahil şeridinde 2,2 kilometre uzunluğunda mangal kurulurken, festivalde katılımcılara pişirmeleri için 15 ton hamsi, 2 bin 500 ızgara, 500 jel, 10 bin helva, 10 bin su, 7 bin 500 adet ekmek, 1,5 ton soğan, limon ve ıslak mendil dağıtıldı.


Hamsi dağıtımı sırasında uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlar daha sonra müzik eşliğinde mangallarını yaktı.
Belediye ekiplerince vatandaşlara kazanlarda pişirilen balıklar da ücretsiz olarak dağıtımı gerçekleştirildi.
Etkinliğe, Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Hasan Ünlü, İlçe Jandarma Komutanı Ali Akca, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle festivalin onur konuğu olan öğretmenlere ilçe protokolü tarafından karanfil verildi.