Öğretim Üyesi Benjamin Arburkcle:  "Bir çok etçinin kalıntılarına ulaştık. Bunlar arasında ayı, leopar, vaşaklar, vahşi kediler, sansarlar ve tilkiler de var. Bu hayvanların da kürkleri için avlandıklarını düşünüyoruz"

Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık: "İnönü mağarasında yapılan kazılarda bir takım tarihi vesikalar ortaya çıktı. Bu araştırmalar Avrupa ve dünya çapında ses getirmeye başladı. Bu yapılanların kazıların neticelerini alanlar ilçemize gelmeye başladı"

Kdz.Ereğli'deki İnönü Mağarası'nda yürütülen kazı çalışmalarına katılan Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Benjamin Arburkcle, "Burada yaptığımız araştırmalar bize bölge için çok heyecan verici yeni keşiflerin başlangıcı olacak. Tarih öncesi dönemlerin nasıl olduğunu bütün dünya bizimle birlikte izleyecek" dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ereğli Müze Müdürlüğü, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Arkeoloji Bölümü ve Ereğli Belediyesi iş birliğiyle oluşturulan ekip, ilçeye bağlı Çaylıoğlu ve Alacabük köyleri arasında kalan İndere mevkisindeki mağarada çalışmalarını sürdürüyor.

BEÜ'NÜN DAVETLİSİ OLARAK GELDİ

BEÜ'nün davetlisi olarak ilçeye gelen Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Benjamin Arburkcle, Ereğli Belediye Başkanlığı'nda Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, BEÜ Arkeoloji ve Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde görevli öğretim görevlilerinin katıldığı toplantıda kazılarda elde edilen bulgulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

"ÇALIŞMANIN ÇOK BAŞINDAYIZ"

Arburckle, İnönü Mağarası ve çevresinde tarih öncesi ve erken tarih dönemlerinde kültür, ekonomi ve yaşama ilişkin araştırmalar yapıldığını belirterek, "Bu insanların neler yediği, avcı, çoban veya çiftçi olmaları ile ilgili gelişmeler, onların yaşam biçimleri, bu yaşam biçimlerinde hareketlilikleri, bu kalıntıların dünyanın hangi bölgeleri ile ilişkileri olduğunu aydınlatmak istiyoruz. Yine İnönü Mağarası'ndaki hayvan buluntuları üzerine bir çalışma yürüteceğiz. Biz bu çalışmanın çok başındayız" dedi.

"SIĞIRIN BİN, YABAN DOMUZUNUN AĞIRLIĞI 300 KİLO"

İnönü Mağarası'nda bulunan hayvan kemiklerine ilişkin yaptıkları ilk araştırmaların sonuçlarını açıklayan Arburckle, "Yerli ve vahşi hayvanlarla ilgili İnönü Mağarası'ndaki kalıntılarda çeşitli bilgilere ulaştık. Burada yerel domuzlar var, hem etleri hem de yağları için kullanılmış. Meşe ağaçlarının oluşturduğu ormanlık alanlarda sürü olarak dolaştırılmış, bunlar şaşırtıcı bulgular. Yine yerel keçiler var, etleri ve kılları için kullanılmış. Yerel sığırlar var ama enteresan şaşırtan olan koyun kalıntısı bulunamaması. Koyun yünü yerine keçi kıllarının iplik haline getirildiği sonucu ortaya çıkıyor. Bizi şaşırtan konu buradaki çok fazla vahşi hayvan çeşitliliğinin de olması. Karaca, Kızıl geyik kalıntıları bulduk. Geyikler etleri ve boynuzlarıyla da eşya yapımı için kullanılmış. Burada büyük bir sürpriz de çok sayıda yaban domuzu ve yaban sığırı kalıntıları bulundu. Bunlar mağaradaki insanlar tarafından avlanmışlar. Bu iki geniş ve tehlikeli hayvanların ağırlıkları ise sığırın ortalama bin kilo, yaban domuzunun ise 300 kilo olduğunu gösteriyor" dedi.

"AYI, LEOPAR, VAŞAK, VAHŞİ KEDİ, SANSAR..."

Yapılan kazılarda çok sayıda vahşi hayvan kalıntısına ulaştıklarını anlatan Arburckle, şunları söyledi: "Bir çok etçinin kalıntılarına ulaştık. Bunlar arasında ayı, leopar, vaşaklar, vahşi kediler, sansarlar ve tilkiler de var. Bu hayvanların da kürkleri için avlandıklarını düşünüyoruz. Sonuç olarak bizi şaşırtan bir konu bu alanda kuş, kara kaplumbağası ve balık kalıntıları da bulduk. Buradaki insanlar ya mağaradan denize gidip balıkları alıp getirdiler ya da deniz kenarında yaşayan eski insanlarla bağlantıları vardı onlar bu bölgeye getirdiler. Bu bulgularla laboratuarlarımızda araştırmaya başlayacağız. Kemiklerin DNA'larından tanımlamaya çalışacağız, türlerini anlayacağız. Buradaki hayvanların Avrupa ve Asya'daki hayvanlarla bir bağının olup olmadığını anlamaya çalışacağız"

"DÜNYA BİZİMLE BİRLİKTE İZLEYECEK"

İnönü Mağarası'nın ilk kez bulunduğuna değinen Arburckle, "Burada yaptığımız araştırmalar bize bu bölgedeki yeni çok heyecan verici keşiflerin başlangıcı olacak. Bu bölgedeki tarih öncesi dönemlerin nasıl olduğunu bütün dünya bizimle birlikte izleyecek. İnönü Mağarası, Karadeniz bölgesinde ilk kez bu derece bulgulara rastlanan ilk yeri. Karadeniz'in tarihi burada ilk kez yazılacağı bu yüzden dile getirildi" sözleri ile konuştu.

"DÜNYA ÇAPINDA SES GETİRİYOR"

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da İnönü Mağarası'nda yapılan kazılarda bir takım tarihi vesikalar ortaya çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu: "İnönü mağarasında yapılan kazılarda bir takım tarihi vesikalar ortaya çıktı. Bu araştırmalar Avrupa ve dünya çapında ses getirmeye başladı. Bu yapılanların kazıların neticelerini alanlar ilçemize gelmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Benjamin Arburckle. Hayvan kalıntıları üzerinde araştırma yapan dünyadaki 5 kişiden bir tanesi. Konunun en üst düzeyine gelmiş bir kişi"

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)