2007 yılından bu yana Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerle işbirliği içinde yürütülen "Kültür Elçileri" eğitim programı Karadeniz Ereğli Belediyesi'nin ev sahipliğinde ve Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü ile Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı'nın desteğiyle 14-16 Ocak tarihlerinde yapılıyor.
Çekül Vakfı, 2003 yılında "Kentler Çocuklarındır Kültürel Miras Eğitim Programı"nı başlatmıştı. Eğitim programının temel hedeflerinden yola çıkarak iki yıl önce ETİ Şirketler Grubu'nun kurumsal desteğiyle "Kültür Elçileri Projesi" oluşturuldu.  25 kentte yapılan eğitimler sonunda 750 çocuk kentlerinin "Kültür Elçisi" oldu. Yeni eğitim-öğretim yılındaysa Taraklı, İzmir, Milas, Ürgüp, Kırşehir, Divriği, Elazığ, Çorum, Yozgat, Kilis, Kemah, Ereğli, Burdur, Nevşehir, Samsun, Eskişehir ve Hatay kentlerinde yeni ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri yetişecek. Yeni kuşakların yaşadıkları yörenin tarihi, doğal ve kültürel birikimini öğrenmeleri, uygulamalı çalışmalarla kentlerinin kimliğini yaşayarak hissetmeleri ve geleceğe taşıyabilmeleri için uygulanan eğitim programı, kültürel sürekliliğin sağlanmasını hedefliyor.
Karadeniz Ereğli Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı eğitimde, Turgut Reis İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden seçilen toplam 24 öğrenci, Ereğli'nin Kültür Elçisi olacak. AKM küçük nikah salonunda yapılacak eğitim, öğrencilerin "kültür ve kentlilik bilinci nedir?" sorusuna katılımcı eğitim teknikleriyle cevap aramasıyla başlayacak. Kültür Elçileri eğitimi,  ÇEKÜL Vakfı'nın gönüllü eğitmenlerinin desteğiyle, yerel uzmanların kentin kimliğini yansıtan sunumlarıyla devam edecek. Eğitimde, doğal yaşam ve kentsel ekosistemler, arkeoloji, kent mimarisi, geleneksel yaşam kültürü ana başlıkları altında pek çok bilgi aktarılacak; tarihi alanlar, sivil mimari ve doğal çevrenin incelendiği geziler yapılacak. Öğrenciler, Cehennemağzı Mağaraları, Ereğli Müzesi, Yalı Caddesi, Orta Camii, Eski Kale, Bozhane Hamamı gezileri ile öğrendiklerini pekiştirecek.  Ereğli Kültür Elçileri sertifika töreni ise Cumartesi günü saat 17.30'da düzenlenecek. Kültür Elçisi sertifikası alacak olan öğrenciler, kültürel miras eğitiminde yaptıkları eskiz, afiş, broşür, kitap ayracı, kent haritası, seramik çalışması gibi pek çok etkinliğin ürünlerini de sergileyecek.  Kültür Elçileri, eğitimde öğrendiklerini arkadaşlarıyla da paylaşıp, projeler üreterek kentlerinin özgün kimliğinin korunmasına katkıda bulunacak.