Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, ilçe merkezinde şubesi bulunan bankaların yöneticileri ile bir araya gelerek Ereğli'nin ekonomik krizden çıkması için neler yapılabileceğini masaya yatırılırken Ereğli'nin büyük bir çoğunluğunun bankalara ipotekli olduğu belirtildi.

***Bankalardan 12 maddelik talepte bulunan ve banka yöneticilerine bu taleplerini yazılı olarak ileten TSO Yönetimi net mesajını da şu sözlerle verdi: Bölgemizde faaliyet gösteren bankaları dikkatle izliyoruz. Hangi bankaların iş adamlarımıza karşı bu dönemde ne tür uygulamalar içinde olduklarını takip ediyoruz. Bankacılık demek güneşli havada şemsiye tutup yağmur yağdığında şemsiyeyi geri almak olmamalıdır. Yağmurlu havada şemsiyeyi geri alanlarla almayanları tespit edeceğiz ve zamanı geldiğinde yani tekrar güneşli günler geldiğinde bizlerde o bankalarla olan ilişkilerimizi ona göre değerlendireceğiz.

***HSBC Bank Kdz.Ereğli Şube Başkanı Zeki Alıcı'da TSO yöneticilerinin ve diğer banka şube yetkililerinin olumlu baktığı konuşmasında da Ereğli'yi şu sözlerle özetledi: Erdemir ile ticaret gözden geçirilmeli. Buradan çıkan yüzde 90 oranında para başka bir noktaya gitmeye başladı, global kriz, tersaneler bölgesinde yaşanan sıkıntılar ile birlikte Ereğli ekonomisinde çöküş yaşandı. İşsiz kalan 6-7 bin kişi var bunları aileleri ile birlikte değerlendirdiğinizde 20-25 bin kişilik bir kitle oluyor.  Eskiden Ereğli denildiğinde konuşulurdu gıpta ile bakılırdı. Ben bile çok merak ederdim, buraya geldiğimde gördüğün öyle bir Ereğli burada yok.

Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, ilçe genelinde şubesi bulunan banka yetkilileri ile TSO toplantı salonunda bir araya geldi. Esnaf Kefalet Kooperatifi, Bakkallar ve Manavlar Odası, Madeni İşler ve Sanatkarlar Odası, Pazarcılar ve Tekel Bayileri Odası, Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Kdz.Ereğli Temsilcisinin katıldığı toplantıya yaklaşık 15 banka yetkilisi katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını TSO Başkan Yardımcısı Sertan Yalçın gerçekleştirdi.

BEN DEĞİL BİZ SLOGANI
Yalçın, Kdz.Ereğli TSO olarak göreve geldikleri günden bugüne, "ben değil biz" sloganı ile hareket etmeye çalıştıklarını belirterek başladığı konuşmasında, Ereğli'de yaşanan ekonomik krizi aşmayı ve ekonominin içerisinde olmazsa olmaz taşlardan biri olan bölgede faaliyet gösteren banka temsilcileriyle birlikte üyelerin yaşadığı sıkıntıları paylaşmak ve birlikte çözüm bulmak amacı ile toplantı düzenlediklerini söylediği konuşmasında bankalardan taleplerini de sıraladı. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nın 25 oda ve derneğin birliktelik kararı aldıklarını da belirten Yalçın şu açıklamayı yaptı. "Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve ticaretteki daralma hepimizi tedirgin etmektedir. Bir taraftan dünyada yaşanan küresel krizin Türkiye'ye yansımaları bizi olumsuz etkilerken bir taraftan da bölgemize has sıkıntılar üst üste gelmiştir. Bildiğiniz gibi son zamanlarda bölgemizde özellikle demir çelik sektörü ve tersanelerden dolayı bir ekonomikdaralma yaşıyoruz. Bir de bunun üzerine gelen genel ekonomik sıkıntılar hepimizde 'acaba ne olacak?'endişelerini gündeme getirmiştir.

NAKİT SIKINTISI HAD SAFHADA
Piyasalarda nakit sıkıntısı hat safhaya ulaşmıştır. Esnaflarımız ve iş adamlarımız çeklerini, senetlerini ödemekte zorlanmaktadırlar. Böyle durumlarda Bankacılık sektörünün tutum ve davranışları her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bizler işadamları olarak daha önceki yıllarda da benzer sıkıntılı dönemlerden geçtik. Elbette bugünler de geçecektir. Ancak bu noktada bölgemizde faaliyet gösteren bankaların dikkatini çekmek istiyoruz. Bazı bankaların daha önce rahatlıkla kredi verdikleri iş adamlarımıza kredileri yenilememekte veya yeni kredi vermekte nazlı davrandıkları, vadeler ve faiz konusunda fırsatçılık yaptıkları şeklinde duyumlar almaktayız.

FELAKET SEÇENEKLERİ
Krizden önce yatırımcı ile üreticilere kredi vermek için peşinde olan bankacılık sektörünün, içinde bulunulan kriz döneminde tutumlarım değiştirip sıkıntıları paylaşmaktan kaçındıklarını görmekteyiz. Bankacılık sektörü, her dönem ve her durumda sadece yüksek karlılık hedefini düşünmektedir. GLOBAL ekonominin sermaye iplerini, likidite kaynaklarını elinde bulunduran bankacılık sektörü, her durumda yüksek karlılığını sürdürmektedir. Üretimi ve ihracatı sürdürebilmek için kıvranan, çalışanlarına ücretlerini ödeyemezken, bankaların kredi taksitlerini ve faizlerini eksiksiz ödemek durumunda kalan KOBİTerimiz, işçi çıkarma, üretimi durdurma veya iflas gibi felaket seçenekleri ile boğuşmaktadır. Fakat bankacılık sektörü bu dönemlerini milyar dolar kâr yaparak kapattıklarını böbürlenerek ilan etmektedir. Bu durum bankacılığın, vicdan kavramı ve davranışıyla tanışması gerektiğini ortaya koymaktadır.

ACİL ÇÖZÜMLER
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizden bizlere ulaşan ve acil olarak çözüm bulunması gereken sorunları sizlerle paylaşacağız. Bu sorunlar ile ilgili olarak bankalarınızdan acil olarak çözüm beklemekteyiz. Kredi taksitlerini ödeme sıkıntısı içerisine düşmüş şirketlerin taksitlerinin mümkün olan süreler dahilinde ertelenerek şirketlerin kredilerini ödeyebilmesi sağlanmalıdır. Teminat mektubu masraflarının keyfe keder değişik oranlarda uygulanmaması gerekmektedir. İpotek verilen gayrimenkulun piyasa değerlerinin fazla miktarlarda düşürülerek teminat olarak değerlendirilmesi ve mevcut teminatlarında değer kaybının piyasa değerlerinin de altında uygulanarak üyelerimizin teminat açığına düşürülmemesi gerekmektedir. Masraf adı altında fazla miktarlarda ücret talep edilmemesini beklemekteyiz. Gecikmeye uğrayan taksitli kredilerde yüksek oranlarda faiz ve masraf talep edilmesi ödeme sıkıntısı içerindeki şirketleri daha çok sıkıntıya sokmaktadır. Bankaların Sicil Affının dikkate almaması, Merkez Bankasındaki kayıtların silinmemesi ve tespit edilememesi sonucunda kredi taleplerinin red edilerek müşterilerin sıkıntıya sokulmaması gerekmektedir. Yeniden yapılandırılan kredilerde piyasa şartlarının üzerinde yüksek oranlarda faiz talep edilmemesi ve fırsatçılık yapılmaması Kredi kapama masraflarının ve komisyonlarının yüksek olarak talep edilmemesi ve kredilerini kapatmak isteyen müşterilere yardımcı olunması gerekmektedir. Bankaların satışa çıkarttığı gayrimenkullerin düşük değerlerde satılarak şirketlerin zarara uğratılması ve bazı kişilere gelir kaynağı sağlanarak bu yolla rant elde edilmemesini istemekteyiz. Ayrıca satışa çıkarılan araçlarının Ereğli de satışa sunulması istemekteyiz. Kredi Garanti Fonu uygulamalarından daha fazla yararlanabilmek için bankaların bu konuda şirketlere danışmanlık yapmaları ve teminat sıkıntısı olan müşterilerini bu fondan yararlanmalarını sağlamalıdırlar. Bankaların müşterilerine ait özel bilgileri 3.şahıslarla paylaşmaması ve bunun sonucunda şirketlerin sıkıntıya sokulmamasını istemekteyiz. Kredi kullanan müşterilerden sigortalarının zorunlu tutulmaması ve isteyen kişilere Banka dışında sigorta yaptırma seçeneği sunulmalı

BANKALARI İZLİYORUZ
Bizler Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ve birlik karan aldığımız diğer 25 oda ve dernekler olarak bölgemizde faaliyet gösteren bankaları dikkatle izliyoruz. Hangi bankaların iş adamlarımıza karşı bu dönemde ne tür uygulamalar içinde olduklarını takip ediyoruz. Bankacılık demek güneşli havada şemsiye tutup yağmur yağdığında şemsiyeyi geri almak olmamalıdır.

BANKALARA NET TAVIR
Yağmurlu havada şemsiyeyi geri alanlarla almayanları tespit edeceğiz ve zamanı geldiğinde yani tekrar güneşli günler geldiğinde bizlerde o bankalarla olan ilişkilerimizi ona göre değerlendireceğiz. Gerektiği taktirde bu gayreti gösteren bankalar veya banka ile çalışma düşüncesinde olduğumuzu bildiririz. Ortada bir sıkıntı varsa bu sıkıntıyı reel sektör ve finans sektörü olarak birlikte aşmalıyız. Bugün fırsatçılık yapanlar yarın bizleri yanlarında bulamayacaklardır.

ÖZEL BİLGİLER İSTENİYOR
Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Kdz.Ereğli Temsilcisi Kazım Bilgi, bankalardan kredi kullanan müşterilerin özel hesapları ve ekonomik durumu ile ilgili kendilerinden istihbarati bilgiler istendiğini de vurguladığı konuşmasında, "Bir banka 200 KOBİ desteği diğeri 20 KOBİ desteği vermiş arada bir dengesizlik var demektir bu. Kredi vermek bu kadar zor olmamalıdır" dedi.

HEP BİRLİKTE BATARIZ YADA ÇIKARIZ
Ereğli Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Mehmet Azman'da konuşmasında, bankaların esnek davranmasını yaşanan ekonomik krizden birlik ve beraberlik içerisinde çıkmaları gerektiğini belirterek, "Daha önce en iyi olarak gösterilen Ereğli şimdi en kötü yer olarak gösteriliyor. Düzce'ye bakın hep ilerliyor ama Ereğli gerilemeye geri gitmeye başladı. Bankaların özellikle küçük esnafa belirli bir limit konularak kredi vermeli. Kongrelerde çağrı yapıyor alışverişi yerelde yapın paraları araçlara koyup Ankara'ya götürmeyin diye söylüyoruz. Sıkıntılı günleri birlikte aşmalıyız, biz batarsak bankalarda batar. Çıkacaksan hep birlikte batacaksak da hep birlikte batacağız" ifadesini kullandı.

ALICI TABLOYU ÇİZDİ
HSBC Bank Kdz.Ereğli Şube Müdürü Zeki Alıcı'nın sözleri ise toplantıya katılan yöneticilerin teşekkürünü aldı. Alıcı yaptığı konuşmasında, Kdz.Ereğli'de krizin Erdemir'in özelleştirilmesinin ardından başladığını gördüğünü belirtirken, "Erdemir ile ticareti gözden geçirilmeli. Buradan çıkan yüzde 90 oranında para başka bir noktaya gitmeye başladı, global kriz, tersaneler bölgesinde yaşanan sıkıntılar ile birlikte Ereğli ekonomisinde çöküş yaşandı. İşsiz kalan 6-7 bin kişi var bunları aileleri ile birlikte değerlendirdiğinizde 20-25 bin kişilik bir kitle oluyor.  Eskiden Ereğli denildiğinde konuşulurdu gıpta ile bakılırdı. Ben bile çok merak ederdim, buraya geldiğimde gördüğün öyle bir Ereğli burada yok. Biz bu şehre hizmet etmek için buraya geldik" dedi.

BANKACILAR ANLATTI
Banka Yetkilileri de yaşanan süreç ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak kendilerinden talep edilenler hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Banka yetkilileri Ereğli için taşın altına ellerini koymaya her zaman hazır olduklarını bankaların kendilerine özel bir uygulama yapmalarının da imkansız olduğunu belirttiler.

ÖZCAN'DAN ÇAĞRI
TSO Yöneticisi Niyazi Özcan'da konuşmasında, "Ereğli'de ikinci icra var ve toplam 40 bine yakın icra dosyası var. Ereğli'nin büyük bir çoğunluğu bankalara ipotek altında.
Burada nasıl bir çıkış yolu bulunabilir. Ticareti dışarıdan insanlar getirerek mi yapacağız. Bankaların destek olması lazım ki Ereğli ekonomisi hareketlensin" dedi.