Kireçlik'te termik santral kurulma tehlikesi sessiz ve derinden devam ederken, çevre dernekleri ile sivil toplum örgütleri olaylara ve gelişmelere seyirci kalıyor.

 

Termik santrallere karşı Bartın ve Sinop'taki vatandaşlar seslerini duyurmak için tüm fırsatları kullanıyorlar.

 

Sosyal paylaşım sitelerinde de seslerini duyuran Bartın ve Sinoplular, tüm termik santral karşıtlarıyla iletişim ağında buluşarak güçlerini güç katmaya devam ederken, sosyal paylaşım sitesi  Faceook'ta da örgütlendiler.

 

Kdz. Ereğli'nin sağlıklı yaşam geleceğini tehdit etme konusunda birinci sıradaki tehlike termik santral. İlçenin Köseağzı'ndan Kireçlik'e kadar olan sahil kesiminde termik santral kurma girişimlerine devam eden firma, en son olarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ne Deniz Araştırmaları Merkezi kurmak için tahsis edilen arazi üzerinde ısrarcı olmuş ve ÇED raporu almaya kalkmıştı. Köseağzı'nın Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından 'günü birlik turizm alanı' olarak belirlenmesi nedeniyle bu alandan uzaklaştırılan firma, Kireçlik'e santral kurmaya kalktığında da, yöre halkı büyük tepki göstermişti. ZKÜ'nin Kireçlik'i deniz Araştırmaları Merkezi yapabilmek için tahsisini almasına karşın, termik santral kurma isteğinden vazgeçmeyen firma her türlü güç ile amacına ulaşmaya çalışırken, bu çevre katliamına neden olacak girişime karşı en önce karşı çıkması gereken çevre dernekleri ise derin bir sessizliğe büründüler. Kireçlik ve çevresindeki yerel örgütler ve muhtarlar başta olmak üzere bu konuda gelişmeleri adım adım izlemesi gerekenlerin, iki yıllığına arsa tahsisine sahip olan ZKÜ'yü de harekete geçirmeleri için kamuoyu oluşturmaları bekleniyor.

Bu arada komşu ilimiz Bartın'ın Amasra ve yine Batı Karadeniz illerinden Sinop'un Gerze ilçesinde kurulmak istenen termik santrallere karşı sivil insiyatif  her koşulda sesini yükselterek 'hayır' duruşundaki gücünü artırmanın yollarını arıyor. Sinop ve Bartın'daki eylemlerde omuz omuza mücadele yürütülürken, sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile haberleşen çevre dostları, 'Kömür bu kapağın altında' sloganıyla termik santral kurmak isteyen Efes Pilsen'in sahibi Tuncay Özilhan'a kirli enerji üretiminden uzak durma çağrısı yapıyorlar. 'bukapaginaltinda.org'a tıklayan çevreciler ve vatandaşlar hazırladıkları video ile toplumsal duyarlılığı da artırmaya çaba gösteriyorlar.

Bartın ve Sinop'ta sivil insiyatif çok yönlü bir mücadele ederek termik santrallere karşı dururken, Kdz. Ereğli'de ise ne çevre derneklerinden ne de sivil toplum örgütlerinden bu konuda hiçbir ses çıkmaması ve tepki gelmemesi ise var olan termik santral kurma girişiminden çok daha büyük tehlike oluşturuyor. Kdz. Ereğli'de öncelikle sosyal paylaşım ağları aracılığı ile sesini duyuracak, toplumu örgütleyecek ve çevreciliğin yan gelip yatma olmadığını ortaya koyacak girişimlerin başlatılması yolunda bir adımın atılması umut ediliyor.