"Sanal ve büyük marketlerden değil, mahalle bakkalından, yakınınızdaki esnaflarımızdan alışveriş etmeniz, piyasadaki paranın Ereğli'de biraz daha kalması ve satışlarındaki karının Ereğli'de kalması üzerimize düşen görevdir"

"Zonguldak ve ilçeleri Erdemir'in ürettiği katma değer ortalama geliri yükselttiği için kalkınmada öncelik bölge olamıyoruz. Erdemir'den dolayı yüksek görülen ortalama gelir, Ereğli'nin il olması durumunda Zonguldak'ta ortalama gelir daha düşük görüleceğinden, Zonguldak'ın kalkınmada ve yatırımda öncelikli bölge olacağına inanıyoruz"

"Geçtiğimiz yıl 1179 aktif üyeye 24 milyon 600 bin lira hazine destekli işletme kredisi verilmesinin sağlandı. Hedefimiz daha fazla hazine destekli kredi vererek esnafımızın sermaye sıkıntısını azaltmaktır. Temerrüte düşmüş 86 esnafımıza yeniden yapılandırma yapılmış, 546 bin lira gecikme faizi silinmiş, 1 milyon 300 bin lira ana borçları yeniden yapılandırılmıştır"


Kdz. Ereğli Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda düzenlenen genel kurulda, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

 

YAPILABİLİR VE UYGULANABİLİR PROJELER

Kooperatif Başkanı Hikmet Tezel yaptığı konuşmada, kentteki esnafların sorunlarını çok iyi bildiklerini ve çözümü noktasında çaba harcadıklarını söyledi. Kentte dolaşan paranın yüzde 10-20 oranında atması ve dolaşan paranın dışarıya gitmemesi için ilgili makamlarla yapılabilir ve uygulanabilir projeler üzerinde çalıştıklarını anlatan Tezel, şöyle konuştu:

 

"PARA EREĞLİ'DE KALMALI"

"Misafirlerimizden ve esnaflarımızdan üzerimize düşen, sanal ve büyük marketlerden değil, mahalle bakkalından, yakınınızdaki esnaflarımızdan alışveriş etmeniz, piyasadaki paranın Ereğli'de biraz daha kalması ve satışlarındaki karının Ereğli'de kalmasıdır. Esnafımızın işi iyi olur ise yanında çalışan kişi sayısı artacak ve çocuklarımıza iş imkanı doğacak. Bunu bir sorumluluk projesi olarak kabul etmeli ve bu konuda daha duyarlı olmalıyız.

 

"MÜJDELİ HABERLERİNİ BEKLİYORUZ"

Milletvekilim, eski Devlet Hastanesi arsalarının Bülent Ecevit Üniversitesi'ne bağlı fakülte kampüsü inşaatının biran önce ihaleye çıkması, kentimizin ekonomik ve kültürel olarak çok önem taşımakta ve kentimiz yaşayanları tarafından büyük bir beklentidir. Milletvekillerimizden fakülte kampüsü inşaatı ihaleye çıktı, inşaatına başlanacak müjdeli haberlerini bekliyoruz.

 

"EREĞLİ İL OLMALIDIR"

Ereğli ve Alaplı yaşayanları ve sivil toplum örgütlerinde en çok konuşulan konu Ereğli'nin il olması, Gülüç, Ormanlı, Kandilli ve Gümeli'nin ilçe olmasıdır. Kentimiz bin kilometre üzerinde geniş alanı 250 bin toplam nüfusu en yakın iller Zonguldak ve Düzce'ye 60 kilometre mesafededir. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin Ereğli'nin il olması bütün şehir olması Gülüç, Kandilli ve Ormanlı beldelerinin ilçe olması toplamında Ereğli ve Alaplı ile birlikte bütün şehir olması uygundur raporu ve kentimizin ekonomik kültürel yapısı kentimizin il olmasının hakkı nedenleridir.

 

"EREĞLİ'NİN İL OLMASI ZONGULDAK'A YARAYACAK"

Zonguldak ve ilçeleri Erdemir'in ürettiği katma değer ortalama geliri yükselttiği için kalkınmada öncelik bölge olamıyoruz. Erdemir'den dolayı yüksek görülen ortalama gelir, Ereğli'nin il olması durumunda Zonguldak'ta ortalama gelir daha düşük görüleceğinden, Zonguldak'ın kalkınmada ve yatırımda öncelikli bölge olacağına inanıyoruz. Zonguldak kalkınmada ve yatırımda öncelikli bölge olması durumunda uzun yıllar başlanamayan Filyos projesi iş adamlarının ilgisini arttıracak ve kısa sürede faaliyete geçecektir. Yine Zonguldak kalkınmada ve yatırımda öncelikli bölge olması durumunda uzun yıllar başlanamayan Filyos projesi iş adamlarının ilgisini arttıracak ve kısa sürede faaliyete geçecek ve Zonguldak ekonomisi canlanacaktır. İnanıyorum ki Zonguldak sivil toplum örgütleri ve yöneticileri bunu görüyordur. Ereğli'nin il olması Zonguldak'ın kalkınmada ve yatırımda öncelikli bölgeye çıkaracağı için destekleyeceklerine inanıyorum"



24 MİLYON 600 BİN LİRA KREDİ

Geçtiğimiz yıl 1179 aktif üyeye 24 milyon 600 bin lira hazine destekli işletme kredisi verilmesinin sağlandığını anlatan Tezel, "Hedefimiz daha fazla hazine destekli kredi vererek esnafımızın sermaye sıkıntısını azaltmaktır. Genel Başkanımızın hükümetimiz ile iyi ilişkileri neticesinde kredi faizlerimiz 1 yıllık yüzde 4, uzun vadede yüzde 5 faizlidir. Kesintilerde azaldığı için kooperatif kredileri en ucuz kredidir. Temennim tekrar sıfır faizli kredileri çıkararak, birçok esnafımıza nefes aldırmasıdır. Genel Merkezimizden gelen genelge doğrultusunda temerrüte düşmüş 86 esnafımıza yeniden yapılandırma yapılmış, 546 bin lira gecikme faizi silinmiş, 1 milyon 300 bin lira ana borçları yeniden yapılandırılmıştır" dedi.

 

VADELİ MEVDUATI 1 MİLYON 682 BİN LİRA

Kooperatifin maddi varlıkları, Halk Bankası ile ilişkileri, mevduatı ve kredileri bakımından bölgenin güçlü kooperatifi durumunda olduğunu ifade eden Tezel, şöyle konutu: Kooperatifimizin vadeli mevduatı 1 milyon 682 bin liradır. Bloke, risk, güçlendirme fonu hesaplarımızdaki nakit paramız 2 milyon 24 bin 507 liradır. Esnaflarımızın üzerindeki kredili paramız 3 milyon 150 bin liradır. Verilen kredilerimizde geri ödemeler düzenli olduğu için artan kredi ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Ulaştığımız maddi güç bizi genel merkezimiz ve Halk Bankası nezninde güçlü kılıyor. Kredilerin gününde ödenmesi temerrüt faizleri bakımından menfaatinize olduğu gibi kooperatifimizin önünün açılması bakımından çok önemlidir.

 

SIFIR FAİZLİ KREDİ VERİLİYOR

Kaybolmaya yüz tutmuş meslek dalları, kalaycılık, bakırcılık, çıkrıkçılık gibi meslek dallarına sıfır faizli kredimiz devam ediyor. Kredi limitlerimiz meslek gruplarına göre üst limit 200 bin  liraya çıkmıştır. Oturduğu işyerini satın alacak veya işyerine araç alacak esnaflarımıza 500 bin liraya kadar 10 yıl vadeli hazine destekli kredi verilmeye başlanmıştır. İlgilenen esnaflarımızın geniş bilgi veya müracaat için kooperatifimize başvurabilir. 1 Yıllık ustalık belgesi olan ve ustalık belgesi ile ilgili yeni işyeri açan 1 yılı geçmemiş genç girişimcilere sıfır faizli kredi verilmeye başlayacaktır"

 

YENİ YÖNETİM

Tek liste ile gidilen genel kurulda başkanlığa Hikmet Tezel, yönetim kuruluna ise Kemal Özer, Hüseyin Çınar, Aydın Karadağ ve Yücel Oktay seçildi.

 

KATILIM YÜKSEKTİ

Genel Kurula AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu, Ünal Demirtaş, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Ereğli TSO Başkanı Sertan Yalçın, siyasi parti ilçe başkanları ile çok sayıda esnaf katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)