Dernek Başkanı Çetinkaya: Pazar sıkıntısı olmayan bir ürün. Ciddi talepler var. Sadece sofralık olarak tüketilen bir ürün değil, aynı zamanda yüksek aromasından ötürü gıda sektörünün de iyi bir alanını kapsıyor.  Akademik çalışmalar sonuçlandı, patent kurumu önümüzdeki günlerde coğrafi işaret tescil belgesini sunacağını düşünüyorum. Bu çok büyük bir adımdır. Ereğli ürününe sahip çıktı diyebiliyoruz. Coğrafi işaret Osmanlı çileğinin Ereğli için tapusudur.

Kdz.Ereğli'de yetiştirilen, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip olan ve ilk ürünlerini Ramazan bayramında vermeye hazırlanan Osmanlı çileğinin, pandemi süresince üretici sayısı artmasıyla rekoltesinde de yükselme bekleniyor.

FİYATI 50-60 LİRADAN ALICI BULUYOR

Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanan Osmanlı çileği, kozmetikten gıdaya pek çok sektörden talep görüyor. Yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen Osmanlı çileği, tadı ve aromasıyla öne çıkıyor. Kilogramı 50-60 liradan satışa sunulan çileğe yurt içi ve yurt dışından yoğun talep geliyor.

BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ DEĞER

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, yaptığı açıklamada, Osmanlı çileğine gerek yurt içi gerekse yurt dışından ciddi talepler geldiğini, yıllardır bu talebi karşılayamamanın büyük üzüntüsünü yaşadıklarını ancak pandemi dönemi ile birlikte üretim kapasitesinin de artış gösterdiğini söyledi.

ATIL HALDEKİ TOPRAKLAR DA EKİLMEYE BAŞLANDI

İnsanların pandemi süreci ile toprağa ilgi göstermeye başladığını anlatan Çetinkaya, "İnsanlarımız kalabalık ortamlara katılamayınca bağı ve bahçesi olanlar toprakları ile uğraşmaya başladılar. Atıl haldeki topraklar tarımsal alana hazırlanmaya başladı. Bundan payını Osmanlı çileği de büyük oranda alıyor. Bu açıdan bakıldığında bu seneki üretim artışımız geçen senelere göre artarak devam ediyor. Bu da son derece sevindirici bir gelişmedir." dedi.

İLK HASAD TOPLANACAK

İlk hasadın Ramazan bayramında toplanacağını şuan için çileğin olgunlaşma sürecine girdiğini belirten Çetinkaya, şunları kaydetti: "1 Hafta içerisinde ilk hasadımızı yaparız ve ondan sonraki toplama süreci 1 ay kadar devam edecek. Pandemi sürecinde üretici sayısında gözle görülür bir artış var. Bu da insanlarımızı fide talebine yönlendiriyor. İnsanlarımız tarım yaparak Osmanlı çileği üretmek istiyor. Ürettiğimiz fidelerle üreticilerimize destek olmaya devam ediyoruz. Pandemi sürecinde çilek üreticilerinde artış var, bu artış rekolteye de yansıyacak."

PAZARA İNMEDEN ALICISI HAZIR

İlçedeki kurum ve kuruluşların desteğiyle Kocaali Mahallesi'nde kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi'nin yakınındaki 1,5 dönümlük arazinin yarı sıra yaklaşık 10 aile tarafından üretilen çileğin pazara inmeden satıcısının hazır olduğunu aktaran Çetinkaya, "Pazar sıkıntısı olmayan bir ürün. Ciddi talepler var. Sadece sofralık olarak tüketilen bir ürün değil, aynı zamanda yüksek aromasından ötürü gıda sektörünün de iyi bir alanını kapsıyor. Dondurmasından, meyve suyuna kadar, pastasından kozmetik ürünlerine kadar aranan bir meyve. Biz bunu sofralık olarak yemeye insanlara yetiştiremediğimiz gibi sanayi için de zaten veremiyoruz" sözleri ile konuştu.

TESCİLİNİN ARDINDAN COĞRAFİ İŞARET HAZIRLIĞI

Yaklaşık 100 yıldır bölgede üretilen ancak bugüne kadar resmi kaydı ve tescili bulunmayan Osmanlı çileği ile ilgili önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Çetinkaya, "Osmanlı çileğinin geçtiğimiz yıllarda çeşit tescili yapıldı şimdi ise coğrafi işaret süreci devam ediyor. Akademik çalışmalar sonuçlandı, patent kurumu önümüzdeki günlerde coğrafi işaret tescil belgesini sunacağını düşünüyorum. Bu çok büyük bir adımdır. Ereğli ürününe sahip çıktı diyebiliyoruz. Coğrafi işaret Osmanlı çileğinin Ereğli için tapusudur. Biz bugüne kadar yaptığımız çalışmalar bir alt yapı çalışmaları gibiydi. Bundan sonraki üretim ve gelişme süreci çok daha önemli. Biz artık bunları da dikkate alarak çok ciddi bir bulunduğumuz alanı Ar-Ge merkezine dönüştürerek, Osmanlı çileğinin bakım merkezine çevireceğiz. Osmanlı çileğinin sağlıklı fide ve kaliteli meyve üretimine yönelmesini sağlayacak çalışmalara yaparak bölge halkı ve üreticimize önderlik yapmak istiyoruz." dedi.

YARIŞMALAR İPTAL

Çetinkaya, her yıl çilek üreticileri arasında gerçekleştirilen, "En güzel Osmanlı Çileği, "Osmanlı Çilekli Pasta" ve "Osmanlı Çileği Üreticileri Bilgi Yarışması" etkinliklerinin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle gerçekleştirilemeyeceğini bildirdi.

KAMERALARLA İZLENİYOR

Öte yandan Ereğli Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Erdemir ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneğinin ortaklaşa gerçekleştirdiği proje kapsamında, Kocaali Mahallesi'nde kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi, fidelerin herhangi bir zarar görmemesi için kameralarla takip ediliyor.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)