Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık gündeme ilişkin çarpıcı konularda açıklamalarda bulunurken, yaşanan ekonomik krizin Ereğli'de korkunç boyuta ulaştığına dikkati çekti.

SIKINTI BÜYÜK:
Ereğli'de doğdum büyüdüm, Ereğli'yi bu hali ile ilk kez görüyorum. Bu kadar sıkıntılı bir ortama girildiğini hiçbir zaman görmedim. Ereğli'de bir toparlayıcı dönemine girmek lazım. Ölü toprağı serilmiş gibi bir sessizlik var.

ÇÖZÜM BELLİ:
Siyasi parti yöneticileri, sivil toplum ör gütleri, yöneticiler bir araya gelip Ereğli'nin öncelikli sorunlarını belirleyip bu sorunların çözümü için 1995 yılındaki mücadelenin aynısını vermeliler. Biran önce harekete geçilmeli devletin yüzü de bu bölgeye artık dönmeli.

SEKTÖREL TEŞVİK:
Daralan Ereğli, Aydınlar köyüne kadar genişlemeli. Bu bölgelere alınacak sektörel teşviklerle kurulacak atelyelerde Erdemir'in yan ürünleri değerlendirilebilir hem Ereğli genişler hem işsizlik biter. Aklın yolu birdir.

ÖLÜMLER SÜRER:
Defalarca anlattık Kepez yolu ölüm yolu olmaktan kurtulabilmesi için bizim hazırladığımz projenin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu güzergah karayolu statüsünde değil. Belediyeye devir edin projeyi hayata geçirin ölüm yolunu huzur yolu yapalım.

BALCI'YA GÖNDERME:
Erdemir maaş indirirken kınamıyorsun ama işçilerin parası birikmiş orada, faizle para alınıyor bu gelişmelerden vakıf yöneticileri bile rahatsız çıkıp demeç veriyorsun bravo Erdemir'e diye. Böyle bir şey olur mu?

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli'de yaşanan ekonomik çöküşe dikkati çekerken bu çöküşün önüne geçebilmek için devletin yüzünü bu bölgeye dönmesini, bölgedeki sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve yöneticilerin bir lik beraberliği sağlayarak mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Ereğli'nin patlama noktasına gel diğini genişlemesi için Aydınlar Köyüne kadar Ereğli Belediyesi sınırlarına katılmasının şart oldu ğunu vurgulayan Posbıyık bu bölgelerde de sektörel teşvik almak kaydı ile Erdemir'in sac ürünlerinin değerlendirilebildiği atelyeler kurulabileceğini bu sayede de işsizliğin de bir nebze olsun önünün tıkanabileceğini vurguladı.

YARDIM TALEBİ
Ereğli Belediyesine gelen vatan daşların belediye hizmetleri için değil yardım talebinde bulunmak için geldiğine dikkati çeken Posbıyık, "Halk bana geliyor, insanların çaresizliğini görüyorum. Belediye hizmetleri isteyen yok sadece açım işsizim, doktora gönder, harçlık ver gibi talepler ile geliniyor. Bu kadar senedir belediye başkanıyım Ereğli'de doğdum büyüdüm Ereğli'yi bu hali ile ilk kez görüyorum. Bu kadar sıkıntılı bir ortama girildiğini hiçbir zaman görmedim. Ereğli'de bir toparlayıcı dönemine girmek lazım. Ölü toprağı serilmiş gibi bir sessizlik var. Sivil toplum örgütlerinin bir araya getirilmesi lazım. Ticaret ve Sanayi Odası ile Kent Konseyi'ne bu konudaki düşüncelerimi aktardım.

HEDEF BELİRLENMELİ
Ereğli Belediye Başkanı olarak bende fazla başarılı olamadığımı itiraf edeyim bu konuda. Sivil toplum örgütlerinin mutlaka bir araya gelip birlikteliklerini güçlendirip Ereğli için hedef belirlemeli. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, yöneticiler ile ortak harekete geçmemiz gerekiyor. Geçmişte Düzce'ye teşvik verildi, Zonguldak'a verilmedi. Ereğli'de milli hasıla payı yüksek olduğu için teşvik verilmedi, bunu saygı ile karşılıyoruz. Şuanda Türkiye'de ekonomik krizden etkilenen kent Karadeniz Ereğli oldu. Milli hasıla iyice düştü. Ereğli'ye birşey yapılması lazım, devletin yüzünü artık dönmesi gerekiyor. Daha dün 52 bin nüfusu olan Düzce, dördüncü Organize Sanayi Bölgesi ile 100 bin nüfusunu geçti. Ereğli'de bir duraksama var, tahmin edilmeyecek şekilde kötüye gidiyor ve gidecek düşüncesi içerisindeyim. Ereğli'de derhal ve derhal Aydınlar köyüne kadar büyütülmesi lazım. Bu bölgenin imar planından geçip atelyeler yapılması gerekir.

KURTULUŞ REÇETESİ
Organize Sanayi Bölgesi demiyorum bu ayrı. Bu atelyelerde Erdemir'de imal edilen sac ürünleri değerlendirilebilir. Bu projeye sektörel destek de alınır. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde bunları anlattım. Sektörel teşvik almak çok zor bir olay değil. Talepte bulunmamız lazım bunun için de ses çıkarmamız gerekir. Delihakkı Ovasında yeni atelyeler kurmak suretiyle işsizliği yok etme konusunda yapılacak tek olay bu. Hem Ereğli'yi genişletmiş olacağız. O taraflara da marketler, kuyumcular gitmek suretiyle genişleyecek. Ereğli dar sokaklardan oluşmuş, patlamak üzere Ereğli. Burada istediğiniz kadar otopark yapın isterseniz denizin altını otopark yapın trafiği kurtaramazsınız. Yollar dar sıkıntı sürer. Ereğli'nin öncelikli sorunlarını ortaya koyup bunların çözümü için birlik ve beraberliği sağlamaktı. Bu mücadele Ereğli'de 1995 yılında İlçe Temsilciler Kurulu tarafından verilmişti. Bu olayı mutlaka yeniden yapmak lazım, ölü toprağı üzerinden atmak gerekir. Bundan sonra sesini çıkarmayan kentler, mahalleler ezilmeye mahkum, yok olacaklar geriye gidecekler.

HAKKINIZI ARAYIN
Demokratik kurallar çerçevesinde sesini yükselten taleplerini iletenler gelişmeye devam edecekler. Benim köylerim Güneydoğu'daki yollardan daha kötü, kanalizasyonu olmayan suyu olmayan köyler var. Ses seda çıkaran da yok. Hükümette diyor ki Zonguldak'ın Ereğli'si iyi hayatından memnun diyor bu şekilde devam etsin diyorlar. Yer verdik Kapalı Spor Salonu yeri verdik. Erdemir Kapalı Spor Salonuna bizim çocuklarımızı sokmuyorlar Erdemirliler girebiliyor. Ereğli'de de olsun kapalı spor salonu dedik. Spor Bakanlığına devrettik, kabası yapıldı 2 yıldır incesi yapılmadı. Yok hareket yok, ses çıkaran da yok. Kızılcapınar'dan 7 sene evvel ihalesi yapıldı ilk 6 kilometrelik bölümü yapılacak diğer bölümü de arıtma tesisleri Delihakkı'ya yapılmak suretiyle su Ereğli'ye gelecek ama yine hareket yok, borular çürümeye başladı. Ereğli'de ses seda yok. Sivil toplum örgütleri, siyasiler, halk bir araya gelip neden buraları yapmıyorsunuz diye hesap sormuyoruz ki.

BAYRAK AS ÇAĞRISI
29 Ekim tarihinde yürüyüş yapacağız. Bu sene çok daha görkemli kutlamak istiyoruz 29 Ekim'i. Tüm halkımızı evlerine işyerlerine bayrak asmasını istiyoruz, isteyeceğiz. Çeşitli etkinliklerimiz ve çalışmalarımız var. Sanatçı da gelecek ve Cumhuriyet Balosu yapacağız.

BALCI'YA GÖNDERME
İşçilerin parası ile biriktirilen paradan faizle para alınıyor, "Teşekkür ediyoruz Erdemir'e" diye demeç veriyorsunuz olur mu böyle bir anlayış ya. Bir siyasi parti olarak Erdemir'de yapılan maaş indirimini kınamıyorsun ama işçilerin parası birikmiş orada, faizle para alıyor işçi, asıl oradaki hesaplaşma farklı vakfı yönetmeye çalışıyorlar, vakıf yöneticileri de rahatsız bu gelişmeden. Demeç veriyorsun bravo diyorsun ya"

MOBESA SİSTEMİ
Emniyet Müdürümüzü ziyaret ettiğimizde belediye meclis üyeleri ile konuyu kendileri ile görüştük anlattık, yasal çerçeveler dahilinde Ereğli Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Emniyet Müdürümüz aradı bir yere kamera takviyesi için belediyemizde görevli arkadaşımızı bu konuyu araştırması için görevlendirdik.

ÖLÜM YOLU
Kepez yolunda ölümlü kazaları engelleyemezsiniz imkanı yok. Neden Kepez yolu karayolu olarak geçiyor. Karayoluna bizim müdahale hakkımız yok. Sinyalizasyonda arıza olsa haber veriyoruz kendileri hatlarını tamir ediyorlar. Su borusu geçireceğiz Karayolları Genel Müdürlüğüne yazı yazıyoruz izin gelirse yapıyoruz. Karayolunun statüsü belli. Bu güzergah karayolu tarifine uymuyor. Bu yolun üzerinde ne yaparlarsa yapsınlar üzülerek söylüyorum ölüm yolunu kaldıramazlar, 10 yıldır bunu söylüyorum. Belediye plajının karşısında OSB'ye yol yapıldı. Yaraşlı barajının kenarından Ören köyü yolayrımına yolu getirdik projeyi çizdik götürdük. Karayolları bize teşekkür etti bizde bunu bekliyorduk dediler. Zonguldak'a gidecek olan araçlar kamyonlar bu güzergahtan gidip gelecekler. Kepez yolunu da Ereğli Belediyesi'ne şehir yolu olarak bana verecekler. Bende hız kesiciler gibi çeşitli önlemler alarak ölüm yolunu huzur yoluna çevireceğim. Tersaneler bölgesinde de kazalar oluyor ağır araçlar bu güzergahtan da geçmeyeceği için daha rahat olacak. Aklın yolu bir. İtici güç lazım?